Přejít k hlavnímu obsahu
Astmatici: Inhalátor s sebou
18. 9. 2020
Pohled lékaře

Astmatici: Inhalátor s sebou

Teplo doma, chladno venku, průvan v dopravních prostředcích, klimatizace v práci… A pořád dokola.

To vše v roušce nebo respirátoru, a jak již je pro nás pracující lid běžné, pořád v poklusu. Není divu, že se nám občas nedaří popadnout dech.

Opravdový stres však nyní zažívají lidé trpící průduškovým astmatem. Astma totiž nelze úplně vyléčit. Odhaduje se, že až 15 % naší populace si astmatické potíže přinese do dospělosti z dětského věku, kdy astma patří k nejčastějším chronickým onemocněním.

Astma, konkrétně průduškové astma, je onemocnění spojené s otokem sliznice dýchacích cest a stažením hladké svaloviny průdušek, což dohromady výrazně omezuje dýchání, tedy výměnu kyslíku a kysličníku uhličitého v plicích. Na kyslíku je závislá každá buňka. Dechovou tíseň a i malý pokles koncentrace kyslíku v tkáních pociťujeme všichni bez výjimky jako stres. Aby se tělo s tímto stavem vypořádalo, zvýší počet úderů srdce, bránice i mezižeberní svaly se usilovně snaží pracovat. Dýchání se stává namáhavým a často jej doprovází pískání a sípání. Posléze se dostaví svalová slabost, nejrychleji u velkých svalových skupin na nohách. U citlivějších jedinců můžou nastat závratě až kolapsové stavy.

Dýchání v rouškách a respirátorech je již tak náročné. Pro astmatiky to znamená o jednu velkou překážku navíc. Zvyšuje se odpor, proti kterému dýcháme. Vlhké, teplé mikroklima pod rouškou se po sundání rychle změní na studený vzduch. A to všechno spouští astmatické potíže, kterým v daný moment nelze předejít jinak než použitím úlevového léku ve formě inhalátoru.

Platí pravidlo, že každý jedinec, který má již potvrzenou diagnózu průduškového astmatu a je na tuto nemoc léčený, by měl mít kromě základní terapie předepsán i úlevový lék, nejčastěji ve formě inhalátoru, který mu umožní v případě potřeby vstříknout účinnou látku, která do pár desítek vteřin pomůže roztáhnout průdušky a uleví od dechové tísně.

Inhalátory existují v mnoha podobách a formách a společným účelem všech je dostat co nejrychleji léčebnou látku přímo do dýchacích cest. V tomto případě nemluvíme o inhalátorech práškových forem léků, které pomáhají regulovat intenzitu nemoci, ani o protizánětlivých kortikoidních preparátech, ale o velmi široce používaném aerosolovém rozprašovači léčebné látky, tedy bronchodilatancia, které uvolňuje křeč hladké svaloviny a v poměrně krátkém čase opět roztáhne průdušky.

Inhalátor s bronchodilatanciem jako úlevovou léčbou bychom měli při cestě do práce, za nákupy i při sportu nebo delším pobytu v přírodě mít raději vždy s sebou.

Astmatici

Desatero správného použití inhalátoru

  1. Není to dekorace
    Pro správně použití inhalátoru sice existuji jasná doporučení, ale pokud jej vůbec nemáte u sebe, tak vám opravdu nepomůže. Nejedná se o preventivní lék, který byste brali ráno nebo večer, ale o jakousi pojistku pro situace, které můžou nastat. Nikdy předem nelze říct, že jej náhodou nebudete potřebovat.
  2. Uveďte jej do provozu
    Tak jako u každého sprejového přípravku, i z aerosolového inhalátoru se musí při prvním použití dvakrát až třikrát odstříknout. Tím se vytvoří v systému tlak a inhalátor je připraven na další použití.
  3. Protřepat, nemíchat!
    Stejně jako ve filmu s Jamesem Bondem, i inhalátor musíte před každým použitím řádně protřepat.
  4. Dnem vzhůru, víčko pryč
    Pouze v této poloze může aerosol správně fungovat. Pokud nesundáte víčko, aerosol do plic nedostanete.
  5. Vydechnout, prosím
    Aby se léčivá látka dostala do plic, musíme z nich předtím vzduch vytlačit.
  6. Jeden stisk
    S nádechem stiskněte. Jedenkrát. Pouze jedenkrát. Jinak hrozí předávkování.
  7. Dokonalý polibek
    Obemknutí rtů musí stát za to. Těsné a přiléhající, jako nové džíny.
  8. Počítejte do pěti
    Minimálně na 5 vteřin musíte zadržet dech, aby účinná látka měla šanci rozprostřít se po průduškách a usadit se, aniž byste ji hned vydechli.
  9. Pozor na nadužívání
    Každá účinná látka má přesně dané schéma použití. Proto opakované použití přísně podřiďte tomu, co vám nařídil ošetřující lékař, nebo pamatujte na instrukce v příbalovém letáku. Předávkování inhalačními bronchodilatancii může s sebou nést nežádoucí účinky. Buďte opatrní.
  10. Starý za nový
    Manžela můžete také klidně vyměnit, ale teď jde o inhalátor. Inhalátory mají poměrně kratší dobu použití a tu je dobré sledovat. Ošetřující lékař vám lehce pošle elektronický recept na nový.

Zdá se, že roušek se jen tak brzy nezbavíme, proto musíme počítat s řadou dechových potíží při přechodu z tepla do zimy i při námaze a dobíhání dopravního spoje. Astmatikům by proto nikdy neměl na podzim chybět inhalátor – dobrý sluha a věrný přítel našich průdušek.

Více zajímavých informací ve formě krátkých videí najdete na: www.mujinhalator.cz.
Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti

Mudr. Gianna Conti, MBA

Autorka

MUDr. Gianna Conti, MBA – lékařka, vydavatelka odborných časopisů pro seniory, sociální služby a záchranářství, garantka prestižního projektu oceňování hrdinských záchranářských činů Zlatý záchranářský kříž, propagátorka poctivé zdravotní osvěty. Přednáší a vzdělává především nezdravotnickou veřejnost.

Upozornění

Léčebná a zdravotně osvětová doporučení v této rubrice nenahrazují kompletní lékařské vyšetření.
Informace zde prezentované nenaplňují znaky § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy. Mohou být tedy prezentovány laické veřejnosti.

Aktuálně