Přejít k hlavnímu obsahu
betaglukany pro zimní imunitu
28. 12. 2023
Pohled lékaře

Betaglukany pro zimní imunitu

Pro podporu imunity zejména u našich dětí se snažíme udělat co nejvíce. Někdy je však těžké zorientovat se v nabídce vitaminů a látek podporujících zdraví. Čím jsou prospěšné betaglukany?

V posledních letech v mnoha doplňcích stravy figurují betaglukany. Co jsou betaglukany a jak ovlivňují naše zdraví? Betaglukany jsou zdraví prospěšné látky, které mají svůj původ odvozený od sacharidů. Jsou to poměrně různorodé sacharidové molekuly, které se bohatě vyskytují v buněčných stěnách rostlin, hub i kvasinek. Původní funkcí betaglukanů v buňkách je podpora stavby a pevnosti buňky. V lidském organismu dokážou betaglukany pozitivně ovlivnit mnoho funkcí. 

V lékařském výzkumu betaglukanů najdeme významnou českou stopu. Jsou to právě čeští imunologové a biochemici, kteří zaměřili svou pozornost na tyto přírodní látky. V současnosti jsou betaglukany předmětem řady světových výzkumů a čekají na oficiální zdravotní potvrzení jejich prospěšnosti na mnoho pochodů v lidském těle. 

VÝSKYT BETAGLUKANŮ

Jako přirozená součást buněčných stěn se betaglukany vyskytují ve stěně rostlin, hub a kvasinek. Velmi bohaté jsou na ně ječmen, oves, houby shiitaké, reishi nebo pekárenské kvasnice. Jejich zdravotní prospěšnost je však velmi závislá na konzumovaném množství, kvalitě surovin i pestrosti stravování. V běžném denním režimu často nelze dosáhnout takové koncentrace, která by přinesla pozitivní účinky. Proto mnozí výrobci začali do vitaminových potravinových doplňků přidávat i čisté a koncentrované betaglukany. Pro jejich bezpečnost a zdravotní prospěšnost se staly betaglukany součástí mnoha multivitaminových směsí zejména pro děti. 

PODPORA SLIZNIČNÍ IMUNITY

Hlavní prospěšnost betaglukanů se dle studií ukazuje v podpoře slizniční imunity. Tu potřebujeme všichni silnou, protože dýchací cesty a dutina ústní jsou místem prvního kontaktu s cizorodými látkami, bakteriemi a viry, které naše imunita musí zlikvidovat dříve, než se rozmnoží a začnou nám škodit. Betaglukanům je připisována schopnost podpořit činnost speciálních buněk likvidujících patogeny, například fagocytů, granulocytů a buněk upozorňujících na škodliviny, tzv. dendritických buněk. Zároveň některé lékařské studie mluví o snížení schopnosti bakterií přilnout ke slizničnímu povrchu, tedy vlastně i schopnosti proniknout pod slizniční bariéru. 

PODPORA FUNKCE STŘEVA

Tím, že betaglukany vystýlají buněčné stěny, lze o nich mluvit i jako o prebiotikách, tedy jako o látkách prospěšných střevnímu mikrobiomu. Požitou stravu nejen zahušťují, ale zároveň i omezují vstřebávání například cholesterolu a jiných tuků. Kromě podpory vlastního mikrobiomu je betaglukanům připisován i regenerativní a hojivý účinek na střeva, ovšem pořád ještě čekáme na velké souhrnné metaanalýzy mnoha studií, které přinesou jasné vědecky podložené důkazy. 

REGULACE GLUKÓZY

Velká očekávání mají vědci v diabetologii. Betaglukanům je připisována schopnost aktivně snižovat vstřebávání jednoduchých cukrů ze střeva, především glukózy, což pozitivně ovlivňuje diabetes. Nutno dodat, že míra pozitivního účinku je velmi závislá na dávce betaglukanů ve stravě nebo v doplňcích stravy, proto ještě také na konečné potvrzení tohoto pozitivního účinku čekáme. 

KALORICKÁ REDUKCE

Betaglukany jsou již ve velké míře využívány v potravinářství, kde hrají roli zahušťovadla či plnidla. Velmi slibný je fakt, že dokážou snižovat kalorickou nálož jídla, protože efektivně nahradí roli tuků ve stravě nebo zvýší sytost dané potraviny. V dnešní době, kdy se neustále přejídáme, může tento fakt hrát významnou roli v odlehčení naší stravy. 

Betaglukany ještě zdaleka neukázaly všechny své trumfy v podpoře našeho zdraví. Již dnes je ale najdete v kvalitních doplňcích stravy. Bez váhání je můžete přidat v zimní sezoně i do denního stravovacího režimu školou povinných dětí pro podporu jejich odolnosti. Pamatujte však na to, že pokud dítě nejí pestrou stravu, málo spí nebo je ve stálém stresu, jeho imunita může být oslabená i přesto, že bere vitaminové doplňky s betaglukany. Stejně tak to platí i u vás, dospělých. 

Gianna Conti

Aktuálně