Černucha setá (Nigella sativa) alias černý kmín dostala svůj lidový název po svých černých semenech. Na Balkáně, v Turecku, ale hlavně v Indii je uznávaná nejen jako koření, ale hlavně jako lék. A tak se muselo stát, že její věhlas doputuje i do české kotliny.
Univerzální léčivo
Semínka černého kmínu se konzumují vcelku (jako posyp na pečivo a saláty) nebo rozdrcená či mletá na prášek (jako koření do pokrmů). Olej ze semen lisovaný zastudena je pro tělo doslova všelék.
Černucha ve vaší kuchyni
Černý kmín má příjemnou vůni a lehce pálivou chuť, něco mezi cibulí, mákem a pepřem, proto se používá jako jemnější náhražka pepře.
Zkuste černý kmín kombinovat s koriandrem, novým kořením, saturejkou nebo tymiánem. V Indii je důležitou součástí různých kořenicích směsí – másal a karí – a také jím posypávají chléb, nejrůznější druhy pečiva, sýry a luštěniny. Jakmile si do kuchyně pořídíte černý kmín, poznáte, že to byl onen chybějící detail ve vašich indických receptech.
Černucha na toaletním stolku
Olej z černého kmínu je velmi vhodný pro suchou, citlivou až lehce podrážděnou pokožku obličeje i celého těla. Je vhodný pro ekzematickou, ale i jinak problematickou pleť. Pomáhá efektivněji hojit drobná poranění pokožky.
Černucha na vašem balkoně
Černuchu si můžete sami vypěstovat na záhoně nebo i v truhlíku, protože je velmi nenáročná. Stačí semínka na jaře nasypat do půdy v truhlíku, udržovat půdu vlhkou a pozorovat, jak černucha roste. Zpočátku vypadá jako malé houští kopru, ale během léta vykvete nádherně modrými a bílými květy, které z vašeho balkonu udělají tak trochu exotické místo. O něco později se začnou z květů tvořit tobolky podobné papírovým makovičkám, v nichž se ukrývají kýžená semínka černého kmínu. Tak si lehce sklidíte své vlastní koření, a ještě budete mít dostatek na výsev příští rok.
Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň a specialistka na bylinky a přírodní kosmetiku