Přejít k hlavnímu obsahu
Černucha setá – koření i všelék
8. 8. 2023
Zdravý životní styl Příroda léčí

Černucha setá – koření i všelék

Černucha byla jedním z nálezů v Tutanchamonově hrobce a olej z jejích semen úspěšně používala i královna Kleopatra. U nás se zatím černucha nejvíce pěstuje jako letnička a přidává se do suchých vazeb.

Černucha setá (Nigella sativa) alias černý kmín dostala svůj lidový název po svých černých semenech. Na Balkáně, v Turecku, ale hlavně v Indii je uznávaná nejen jako koření, ale hlavně jako lék. A tak se muselo stát, že její věhlas doputuje i do české kotliny.

Univerzální léčivo 

Semínka černého kmínu se konzumují vcelku (jako posyp na pečivo a saláty) nebo rozdrcená či mletá na prášek (jako koření do pokrmů). Olej ze semen lisovaný zastudena je pro tělo doslova všelék.

Účinky černuchy:

  • působí jako širokospektrální antibiotikum 
  • likviduje střevní parazity 
  • stimuluje činnost žaludku, jater, střev a slinivky břišní 
  • má vliv na zpomalení růstu nádorových buněk 
  • doporučuje se jako prevence rakoviny 
  • snižuje krevní tlak 
  • snižuje hladinu cukru v krvi 
  • pomáhá při dýchacích potížích alergikům a astmatikům

Černucha ve vaší kuchyni

Černý kmín má příjemnou vůni a lehce pálivou chuť, něco mezi cibulí, mákem a pepřem, proto se používá jako jemnější náhražka pepře. 
Zkuste černý kmín kombinovat s koriandrem, novým kořením, saturejkou nebo tymiánem. V Indii je důležitou součástí různých kořenicích směsí – másal a karí – a také jím posypávají chléb, nejrůznější druhy pečiva, sýry a luštěniny. Jakmile si do kuchyně pořídíte černý kmín, poznáte, že to byl onen chybějící detail ve vašich indických receptech.

Černucha na toaletním stolku

Olej z černého kmínu je velmi vhodný pro suchou, citlivou až lehce podrážděnou pokožku obličeje i celého těla. Je vhodný pro ekzematickou, ale i jinak problematickou pleť. Pomáhá efektivněji hojit drobná poranění pokožky.

Černucha na vašem balkoně

Černuchu si můžete sami vypěstovat na záhoně nebo i v truhlíku, protože je velmi nenáročná. Stačí semínka na jaře nasypat do půdy v truhlíku, udržovat půdu vlhkou a pozorovat, jak černucha roste. Zpočátku vypadá jako malé houští kopru, ale během léta vykvete nádherně modrými a bílými květy, které z vašeho balkonu udělají tak trochu exotické místo. O něco později se začnou z květů tvořit tobolky podobné papírovým makovičkám, v nichž se ukrývají kýžená semínka černého kmínu. Tak si lehce sklidíte své vlastní koření, a ještě budete mít dostatek na výsev příští rok.


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň a specialistka na bylinky a přírodní kosmetiku

Aktuálně