Přejít k hlavnímu obsahu
Kostival
28. 9. 2023
Zdravý životní styl Příroda léčí

Příroda léčí - kostival lékařský

Bolí vás často klouby či svaly? Máte za sebou zlomeninu, ale pořád to není jako dřív? Pak čtěte dál a dozvíte se, proč se poohlédnout po kostivalové tinktuře a masti. Dokonale vás totiž postaví na nohy!

Kostival lékařský je tak nenáročná rostlina, že ji mnozí považují za nežádoucí plevel. To je ale velký omyl, neboť kořeny této rostliny jsou učiněný poklad.

Kořen kostivalu je známý pro své léčebné účinky už od 12. století. Od té doby byly jeho schopnosti na tisíckrát ověřeny. Byl používán hlavně při hojení zlomenin v běžném životě nebo po rytířských soubojích, čímž si vysloužil i svůj název. Kořen kostivalu se strouhal a používal jako obklad, který ztuhl, zpevnil zranění a působil svými léčivými látkami. Velmi prosté a velmi účinné.

V čem je síla kostivalu?

V kostivalu jsou obsaženy slizové látky, silice, třísloviny, alantoin, pyrrolizidinové alkaloidy, fenolické kyseliny, aminokyseliny, glykopeptid, asparagin, steroly, škrob, inulin, cholin, triterpeny a triterpenické saponiny.
Tohle všechno dohromady dokáže zapůsobit na naše kosti a svaly přímo blahodárně a uzdravení pak jde jako po másle.

Účinky kořenu kostivalu lékařského

  • zmírňuje bolesti způsobené revmatem a revmatoidní artritidou
  • pomáhá při svalové slabosti a periferním svalovém ochrnutí
  • pomáhá léčit natažené vazy kloubů a záněty kloubů
  • hojí bércové vředy a jiné rány
  • zatočí s pohmožděninami

Mast nebo tinktura?

Kostivalová tinktura i mast jsou určeny jen pro vnější použití. Spíše záleží na vás, jakému médiu dáváte přednost. Někdo na sobě nesnese mastný film, jinému alkohol v tinktuře příliš vysušuje pokožku. A tak je na každém z nás, jakou formu zvolí. Mast i tinktura mají velmi silné účinky. Tinktura se vám bude hodit především na bolest, otoky a špatně se hojící rány vzniklé nejčastěji v důsledku tupých poranění. Potírají se pohmožděniny, bolavé nohy, klouby i záda.
Kostivalová mast má výborné léčivé účinky na klouby, svaly, záněty žil, zlomeniny a pohmožděniny.

Pozor! Jen zevně

Tato bylina se používá pouze zevně kvůli obsahu alkaloidů. Není vhodné používat ji během těhotenství a při kojení. A také u dětí počkejte s aplikací, dokud jim nebudou alespoň tři roky.

Aktuálně