Přejít k hlavnímu obsahu
Tužebník jilmový
15. 12. 2023
Zdravý životní styl Příroda léčí

Tužebník jilmový – aspirin z přírody

Neradi polykáte tabletky aspirinu? Zkuste si v přírodě nasbírat tužebník jilmový. Poradíme vám, na jakých místech nejčastěji roste, s jakými neduhy si umí poradit, i to, jak si tužebník připravit.

Tužebník jilmový je sošná, někdy až 2 metry vysoká rostlina s načechranými bílými květy a najdete ji jako působivou dominantu na vlhkých březích potoků a řek.
 
To, co z ní dělá supermana, je kyselina salicylová, kterou v sobě ukrývá a která je zároveň hlavní účinnou složkou aspirinu, acylpyrinu a dalších léčiv na snížení horečky. Tužebník obsahuje také hojivé esenciální oleje, flavonoidy, glykosidy a třísloviny, takže je skvělý při respiračních onemocněních, kdy máme vysokou horečku, nebo při chřipce s bolestmi svalů a kloubů. 

Tužebník umí zatočit také se záněty močových cest. Je totiž močopudný, antiseptický, snižuje teplotu a zmírňuje bolest. Také upravuje hladinu cholesterolu v krvi a posiluje imunitu. Někteří mají dokonce i zkušenost s pozitivním působením na vnější zánětlivé procesy, jako je například zarostlý nehet, kdy jim máčení ve výluhu z tužebníku pomohlo vyhnout se chirurgickému zákroku.

Tužebník do vázy i do piva 

Kromě sušení tužebníku na horší časy můžeme jeho kvetoucí nať přidat do kytice, kam se obvykle dává místo nevěstina závoje. Oblíbená je také specifická vůně tužebníku, která připomíná hořké mandle. 

V Německu se tužebníkem dodnes dochucují piva, ve Švýcarsku se zase přidává do vína, džemů a marmelád. U nás je celkem známá tužebníková limonáda s osvěžující chutí a příjemnou vůní. Na rozdíl od jiných limonád ji nepijeme denně, právě kvůli obsahu kyseliny salicylové a jejím analgetickým účinkům. Dopřejeme si ji spíše, když jsme nemocní v horkých letních dnech, kdy se nám nechce pouštět do horkého čaje. 
U nás v Krkonoších se tužebníku říkalo chlapice. Jinde zas zimní ořech nebo zimničné koření, babarbule a medušník.

Nálev z tužebníku jilmového

Jednu vrchovatou čajovou lžičku sušeného tužebníku spaříme 250 ml horké vody, necháme 10 minut vyluhovat a po doušcích pijeme 2–3 šálky denně.

Kloktadlo z tužebníku při bolesti v krku a zánětu mandlí 

Jednu vrchovatou polévkovou lžíci spaříme 250 ml horké vody, necháme 10 min vyluhovat a vychladnout. Kloktáme několikrát denně. 

Tužebníková limonáda

Čtyři litry vody a 500 gramů třtinového cukru přivedeme k varu a chvilku povaříme. Přidáme 1 bio citron nakrájený na kolečka a necháme vychladnout. Přelijeme do pětilitrové zavařovací sklenice, přidáme dvě velké hrsti čerstvě natrhaných, nadrobno nasekaných květů tužebníku a půl lžičky rozdroleného droždí. Dobře zamícháme. Zakryjeme plátýnkem a necháme 24 hodin stát. Pak tekutinu přecedíme přes plátýnko do lahví a uzavřené uchováváme v lednici. Spotřebovat bychom měli do 2 týdnů.


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň a specialistka na bylinky a přírodní kosmetiku

Aktuálně