Přejít k hlavnímu obsahu
dentální hygiena děti
26. 4. 2022
Zdravé dítě Zdravý úsměv

Co potřebují dětské zoubky?

Kdy začít s čištěním zoubků? S čím pomůže dentální hygienista.

Na našem webu Zdraví jako vášeň jsme se již podrobně věnovali tomu, jak postupovat při péči o zoubky od chvíle, kdy se prořeže ten úplně první. Jak pečovat o zoubky při kojení, kdy začít používat zubní pastu nebo kdy je vhodné vydat se poprvé k zubaři? Praktické rady si můžete připomenout v článku Správná péče o dětské zoubky se v dospělosti vyplatí.
Podívejte se na další doporučení. Tentokrát z trochu jiné strany.

Dentální hygiena

Dentální péči máme nejspíš zafixovanou jako péči, kdy svou spoluúčast pacienta pociťujeme v naší peněžence nejvíc. Někdo se možná z toho důvodu snaží šetřit na dentální hygieně s pocitem, že není až tak nutná. Opak je pravdou. Pravidelná návštěva u dentálního hygienisty je velmi důležitá a měla by jít ruku v ruce s preventivními prohlídkami u stomatologa. Správně prováděná dentální hygiena je snad ta nejsnadnější prevence před tak závažnými problémy, jako je zubní kaz nebo zánět dásní. Pokud se tedy ptáte, kdy začít s dítětem pravidelně navštěvovat dentálního hygienistu, odpověď zní, že není důvod otálet. Zeptejte se stomatologa, který zná vaše dítě a dá vám nejpřesnější doporučení.

Pojišťovna pomůže

I když berete péči o zoubky svých dětí zodpovědně a snažíte se o ní zjistit vše potřebné, není nad osobní kontakt s odborníkem a názornou ukázku. Dentální hygienista provede s vaším dítětem nácvik, jak si správně čistit zuby. Zdravotní pojišťovny oceňují aktivní přístup k prevenci, a tak můžete získat příspěvek i na tyto hrazené služby. Například Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR přispívá dětem do 18 let ročně až 1 500 Kč. Ale můžete pro své dítě získat i větší příspěvek, když u ZP MV ČR využijete takzvané postoupení příspěvku. V případě postoupení příspěvku od obou rodičů může dítě získat až 1 000 Kč.
Dentální hygiena je jednou z preventivních činností, které přinášejí neoddiskutovatelný viditelný přínos. Bylo by škoda nevyužít příspěvek od zdravotní pojišťovny.
 

Péče jako hra

Pomáháte si při krmení dítěte hrou? Ne, ne, nemyslíme nechávat své děťátko hrát si se stavebnicí a občas mu nenápadně podstrčit sousto. Máme na mysli to staré známé letadýlko-lžíci, které letí do pusinky s dobrotou. Něco podobného může pomáhat i při čištění zoubků. Jestli vymyslíte hru „Čistíme perličky voňavým kartáčkem“, nebo budete používat speciální zoubkové omalovánky, je asi jedno. Hlavně aby to děti bavilo. Stáhněte si puzzle, pexeso, omalovánky a další úkoly pro ty nejmenší.

bludiště  kam to patří  kdo našel zub  minipuzzle  omalovánka

Omalovánka_2  pexeso  počítej a přiřaď  puzzle  spoj tečky

Aktuálně