Přejít k hlavnímu obsahu
COVID-19- O krok zpátky
3. 8. 2020
Pohled lékaře

COVID-19: O krok zpátky

I Sherlock Holmes věděl, že pokud nemůže vyřešit nějakou záhadu, musí se vrátit v mysli o krok zpátky, aby zrevidoval správnost svého postupu.

Koronavirus opět hrozí, proto nastává čas zamyslet se nad tím, jak důsledně chráníme sami sebe. Zrevidujte u sebe a své rodiny pár detailů, které posílí ochranu proti infekci.

1) Rouška na nos

ZPMV_covid o krok zpet_ikonka 2Všimli jste si, kolik lidí „šidí“ nošení roušky tím, že si zakrývá pouze ústa? Vyhýbají se tím zadýchání a zvlhnutí masky a usnadňují si tímto způsobem dlouhodobější nutnost mít na sobě masku. Tímto nošením masky neochráníte vůbec nikoho. To, jestli vydechujete nosem nebo ústy, nelze dlouhodobě pohlídat, zejména při mluvení proud vzduchu nevnímáte.

ZPMV_covid o krok zpet_ikonka 1Volte raději masku z tenkých vrstev bavlněné tkaniny, dobře přiléhající. Zvlhnuté masky, zejména jednorázové z netkaných textilií, jsou nejen nepříjemné, ale již nechrání. Vyměňte roušku za čistou co nejdříve. Šité masky měňte jednou denně. Perte je, napařujte a žehlete. Měňte je v kabelkách, autech i v dětských batozích.

2) Můj dům, můj hrad

ZPMV_covid o krok zpet_ikonka 2S rozvolněním opatření pomalu ubývá i pečlivosti v provozní hygieně veřejných institucí. Můžou za to jednak letní dovolené vyčerpaného provozního personálu, ale také naše neochota dodržovat pokyny. Místem, na které ale máte velký vliv, je váš vlastní dům nebo byt.

ZPMV_covid o krok zpet_ikonka 1Podceňovanými a zřídka dezinfikovanými místy jsou: vnější kliky, okraje dveří a zárubně, vnitřní kliky, vypínače (zejména předsíň), páky od baterií, splachovače a záchodová prkénka. Domluvte se se sousedy v paneláku a přidejte k pravidelnému úklidu společných prostor madla, vchodové dveře, poštovní schránky a kliky od ventilačních oken. Pozor dejte na tlačítka u výtahu.

3) Čisté ruce, čisté svědomí

ZPMV_covid o krok zpet_ikonka 2Nějak přestáváme hlídat dezinfekci před vstupem do obchodů a na veřejná místa. Obchody si svou povinnost splnily a dezinfekci zajistily, zbytek je ponechán naší zodpovědnosti. Ruce jsou prokazatelně cestou přenosu kapénkové infekce. Následuje poškrabání obličeje nebo otření potu z čela, a riziko infekce tak dramaticky stoupá.

ZPMV_covid o krok zpet_ikonka 1Dezinfikujte si ruce nejen při nákupech, v práci a u úkonů běžné hygieny, ale přidejte osobní dezinfekci vždy při nasedání do auta, vystupování z MHD, na konci pochůzek po úřadech, v předsíni před vstupem do svého bytu. Kombinujte časté mytí rukou s alkoholovou dezinfekcí. Znovu zkontrolujte kvalitu mytí rukou u dětí a vybavte je dezinfekcí.

U nemoci COVID-19 s vysokým rizikem nákazy platí známé britské rčení „Better safe than sorry“ neboli „Lépe předcházet než litovat“. Stay safe!

Gianna Conti, doktorka kamarádka

mudr gianna conti_0_0Autorka

MUDr. Gianna Conti, MBA – lékařka, vydavatelka odborných časopisů pro seniory, sociální služby a záchranářství, garantka prestižního projektu oceňování hrdinských záchranářských činů Zlatý záchranářský kříž, propagátorka poctivé zdravotní osvěty. Přednáší a vzdělává především nezdravotnickou veřejnost.

Upozornění

Léčebná a zdravotně osvětová doporučení v této rubrice nenahrazují kompletní lékařské vyšetření.
Informace zde prezentované nenaplňují znaky § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy. Mohou být tedy prezentovány laické veřejnosti.

Aktuálně