Přejít k hlavnímu obsahu
Detektivka jménem D: Proč nám vitamin D chybí?
27. 5. 2020
Pohled lékaře

Detektivka jménem D: Proč nám vitamin D chybí?

Každý asi slyšel, že pokud budeme pár desítek minut na slunci, tělo si vitaminu D vyrobí samo dost. A co si tělo nevyrobí, polkneme v prášku. To je nesprávná a velmi zjednodušená úvaha.

Skutečnost je v mnoha ohledech složitější a zjistit, proč nám „déčko“ chybí, je občas pěkná detektivka.

Vitamin D patří k látkám rozpustným v tucích a s poměrně složitým systémem uvolňování a aktivace v těle. Za jeho nedostatkem je mnoho různých příčin. Často i zkušený odborník zjistí až po čase, po opakovaném testování a vylučovací diagnostikou hodnou Sherlocka Holmese, která příčina u nás dlouhodobý nedostatek vitaminu D způsobuje. Nejčastější příčiny jsou tyto:

  1. Nedostatek pobytu na slunci. Ze zimního období s nedostatkem slunečního svitu jsme rovnou skočili do domácí karantény. Pohyb venku byl nejen omezený a krátký, ale také velmi zahalený (rukavice, roušky, rukávy). Odhalená kůže znamenala a možná ještě dlouho bude znamenat zvýšené riziko infekce. Prevence infekce je prioritou, ale počítejme s nedostatkem v kůži tvořeného „déčka“.
  2. Sluneční filtry. Škodlivost nadměrného slunečního záření je nesporným faktem. Chránit se musíme o to více, o co intenzivněji slunce svítí a o co déle jsme venku. Ochrana slunečními filtry má pak pouze jednu velkou nevýhodu. Tou je nedostatečná tvorba vitaminu D v kůži.

    vitamin D
     
  3. Speciální stravování. Vegetariánská strava jisté zdroje vitaminu D zajistí, ale nemusí to být dostatečně. Příčinou může být málo pestrá strava, omezená konzumace vajíček a nedostatek zdrojů z mořských mastných ryb. Veganství je osobitou kapitolou, kde deficit některých látek, nejen vitaminu D, nelze řešit jinak než suplementací.
  4. Střevní zánětlivé nemoci. Celiakie, Crohnova nemoc a dráždivé a chronické záněty snižují výrazně vstřebávání živin, mimo jiné i tuků a látek v tucích rozpustných. Záněty nemusí být dlouho rozpoznány, i po odeznění příznaků zůstává sliznice střeva zajizvená a nefunguje naplno. Pak i u zaléčených stavů může pořád přetrvávat deficit vitaminu D.
  5. Jednostranná strava. Moderní a průmyslově upravované potraviny neobsahují dostatečné množství vitaminu D. Takzvaná fortifikace ještě nezaručuje, že se do těla vitamin D dostane. Pokud je strava málo barevná, neplnohodnotná a málo pestrá, nebude tento vitamin jediným, který bude ve výživě chybět.

Každá dobrá detektivka má svého génia, který má zase skvělou intuici a s její pomocí vyřeší každý problém. Detektivem svého zdraví jste vy sami. Pokud vás vaše intuice navede k obavě o nedostatek „déčka“, poraďte se s lékařem nebo lékárníkem. Řešení se jistě najde.

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti

Odkaz na solidní internetové zdroje: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/vitamin-d-v-potravinach

Mudr. Gianna Conti, MBAAutorka

MUDr. Gianna Conti, MBA – lékařka, vydavatelka odborných časopisů pro seniory, sociální služby a záchranářství, garantka prestižního projektu oceňování hrdinských záchranářských činů Zlatý záchranářský kříž, propagátorka poctivé zdravotní osvěty. Přednáší a vzdělává především nezdravotnickou veřejnost.

Upozornění

Léčebná a zdravotně osvětová doporučení v této rubrice nenahrazují kompletní lékařské vyšetření.
Informace zde prezentované nenaplňují znaky § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy. Mohou být tedy prezentovány laické veřejnosti.

Aktuálně