Přejít k hlavnímu obsahu
děti na lyžích
8. 12. 2021
Zdravé dítě

Děti na lyžích – ochranné pomůcky

Zima je za dveřmi a s ní i všechny kratochvíle, které s sebou přináší. Včetně lyžování. Pokud se chystáte vyrazit na hory na lyžovačku i s dětmi, je samozřejmostí jim zajistit kvalitní vybavení, tedy lyže, boty, hůlky a oblečení, ale snad ještě důležitější je mít na paměti bezpečnost a ochranu svých ratolestí. Takže nezbytnou výbavou na sjezdovkách je helma a chránič páteře, tzv. páteřák.

V dnešní době je helma už naprostou samozřejmostí. Platí to pro děti i pro dospělé. V některých zemích, včetně Rakouska a Itálie, jsou navíc helmy pro děti povinné. V Itálii do 14 let, v Rakousku ještě o rok déle.

Vybíráme helmu

Jak ale vybrat tu správnou? Obecně platí, že by neměla být příliš malá, aby netlačila, ale ani příliš velká, aby nepadala z hlavy. I když je dobře si nechat malý prostor pro kuklu nebo speciální čepici pod helmu. Samozřejmě bez bambule, aby helma dobře seděla.

V případě dětských helem má výběr přece jen jistá specifika, oproti těm pro dospělé. Pro děti vybíráme co nejlehčí helmu. Pro ty nejmladší je vhodnější poloskořepinová s měkkými částmi kolem uší, tzv. s měkkýma ušima. Starší mohou používat celoskořepinovou, nebo integrální, které chrání i čelist. 

Protože děti stále rostou (a leckdy docela rychle), je možné zvolit helmu s nastavitelnou velikostí. Ta se většinou nastavuje pomocí kolečka v zadní části helmy. Ale nic se nesmí přehánět, maximem je rozpětí cca 4 až 5 cm.

Důležitým prvkem je i barva helmy – když sáhnete po výrazných a reflexních barvách, bude vaše dítě na sjezdovce dobře vidět. I to zvýší jeho bezpečnost, zvlášť na sjezdovce s běžným provozem.
 

Náš tip:


Jak zjistit ideální velikost?


Není to žádná věda. Když nasadíte helmu, ale necháte ji rozepnutou, měla by zůstat vašemu dítku na hlavě i při prudkém předklonu. Pak bude spolehlivou ochranou. Na sjezdovce ale musí mít helmu vždycky zapnutou!
 

Aby brýle netlačily

A ještě jedna rada. Nezapomeňte na lyžařské brýle. Ideální je kupovat je zároveň s helmou, aby do ní perfektně sedly. Pokud už vaše dítě brýle má, vezměte je na nákup helmy s sebou a vyzkoušejte, že mezi brýlemi a helmou není mezera, aby brýle dítěti netlačily na nos.

Páteřák

Dalším ochranným prvkem je chránič páteře. Do páteřáku se rozhodně vyplatí investovat, i když s rozmyslem. Riziko zranění, které si dítě způsobí samo, není většinou při jeho váze, výšce a rychlosti tak velké, ale mnohem nebezpečnější je srážka s okolními lyžaři. A pokud jezdíte na hory pravidelně a vaše dítko už jezdí tak, že máte občas problém ho dohonit, páteřák mu pořiďte.

Páteřák rozhodně nekupujte někde z „druhé ruky“, protože pak může spíš uškodit než chránit. Na výběr jsou dva základní typy: Jeden z tvrdého plastu, složený z několika spojených plátů, aby umožňoval pohyb. Druhý využívá moderní technologie a za běžných podmínek připomíná poddajnou měkkou pěnu, která ale po nárazu okamžitě ztvrdne. Pro děti je druhý typ vhodnější i proto, že je pohodlnější.

Jak se měří páteřák

Při nákupu páteřáku je důležité zvolit správnou velikost. Chránič páteře by měl sahat od krčních obratlů až po kostrč. Horní okraj by neměl přesahovat přes ramena, spodní by měl zase umožnit pohodlné sezení. K tomu, aby páteřák dobře seděl a nehýbal se do stran, poslouží bederní pás a ramenní popruhy. A nejlepší je vzít si ho na první vrstvu oblečení, nejlépe na funkční prádlo.
 

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR vám s pomůckami pomůže

Ochrana zdraví a bezpečnost dětí na lyžích je zásadní věcí, a pokud přemýšlíte o koupi nové helmy a chrániče páteře pro své ratolesti, můžete využít i příspěvek ZP MV ČR. Právě na pořízení lyžařské helmy nebo páteřáku přispívá v rámci prevence úrazů při sportu částkou až 1 500 korun.

Aktuálně