Přejít k hlavnímu obsahu
vitamíny
7. 2. 2022
Jídlo

Hlídejte si vitaminy po celou zimu

Všichni víme, že zima a nachlazení či zhoršení příznaků některých onemocnění k sobě zkrátka patří. Většina z nás je srozuměna i s tím, že během tohoto ročního období je důležité zvýšit dávky přijímaných vitaminů, a to jak prostřednictvím vhodného jídelníčku, tak i používáním různých doplňků stravy zakoupených v lékárně.

Mnoho lidí v zimě bojuje s příznaky, jako je únava či deprese, ale ne všichni si uvědomují, že důvodem těchto potíží může být právě nedostatek vitaminů. Pravdou je, že jídlo a životní styl, které považujeme za „normální“, nejsou vždy dostatečné k tomu, aby nás během zimních měsíců udržely zdravé a nabité energií – zvláště pokud je opravdu málo denního světla.

Vitaminy, které byste v zimě neměli opomíjet

  • Omega 3 mastné kyseliny pro zdravý mozek a srdce

Zdravotní přínosy omega 3 mastných kyselin jsou četné a podpořené vědeckými výzkumy. Kromě zmíněných benefitů pro zdraví mozku a srdce nám omega 3 mastné kyseliny pomáhají účinně bojovat s depresí a úzkostí, zpomalují tvorbu nebezpečného plaku v tepnách, snižují zánět a minimalizují riziko onemocnění celkově. Pro vaši silnou imunitu jsou tou nejlepší volbou.
Nedostatek těchto esenciálních mastných kyselin může způsobit řadu problémů, včetně únavy, špatné paměti, suché pokožky, změn nálady, deprese a špatného krevního oběhu. Tyto příznaky se často zhoršují během dlouhých chladných měsíců.
Jedním ze skvělých způsobů, jak přidat mastné kyseliny do stravy, je používání kvalitních olejů, jako je zastudena lisovaný konopný olej, lněný olej nebo olej z vlašských ořechů.

  • Vitamin D pro kosti i imunitu

Role vitaminu D v posilování obranyschopnosti organismu je poměrně známá. Lidské tělo dokáže tento vitamin syntetizovat pomocí slunečního záření, ale jakmile je ho v zimě málo, vitamin D začne chybět. Jeho doplňování pomocí doplňků stravy, kapek či vitaminových tabletek byste rozhodně neměli opomíjet.

Odborníci doporučují, aby dospělí a děti starší jednoho roku užívali denně 10 mikrogramů vitaminu D, a to zejména na podzim a v zimě. Rizikové skupiny lidí, jejichž kůže je málo nebo vůbec vystavována slunci, jako jsou lidé v pečovatelských domovech, nemocnicích nebo lidé, kteří si zakrývají kůži, když jsou venku, by měli doplňovat vitamin D celoročně.

  • Vitamin C podpoří vaši imunitu i krásu

O vitaminu C je již dlouho známo, že přispívá k normální funkci imunitního systému. Není proto divu, že mnoho lidí spoléhá na sílu vitaminu C zejména tehdy, když udeří chladné období. Už od svých babiček víme, že pokud nás skolí nachlazení, je dobré pít čaj s medem a citronem, který je vitaminu C plný.

Ovšem tento vitamin má i další benefity. Když se ochladí, trpí naše pokožka a vlasy. Obvykle se to projevuje jako suchost kůže nebo její zvýšená citlivost. Určitě si nakupte produkty péče o pleť nabité vitaminem C, které vaší pleti dodají potřebnou pružnost.

V přírodě se vitamin C nachází v citrusových plodech, ale ve zvláště vysokých koncentracích jej najdete v třešních nebo šípcích, ale také v zelenině, jako je paprika, zelí a petržel.

  • Zinek je pro imunitu zásadní

Zinek je všeobecně uznáván jako jeden z nejdůležitějších minerálů, které člověk zná. Podílí se na řadě zásadních tělesných procesů, podporuje normální metabolismus, imunitní funkce a udržení zdravých vlasů, nehtů a pokožky.

  • Vitamin B pro více energie

Termín „vitamin B“ obvykle popisuje celou skupinu vitaminů B, tedy komplex několika blízce příbuzných vitaminů rozpustných ve vodě, které jsou zodpovědné za řadu životně důležitých metabolických funkcí. Mimo jiné jsou nepostradatelné pro tvorbu energetických zásob, normální činnost nervové soustavy a regeneraci svalů a pokožky.

Většina vitaminů B je snadno dostupná v potravinách, výjimkou je vitamin B12, který rostliny nevytvářejí. Z tohoto důvodu by vegetariáni a vegani, kteří jedí málo nebo žádné živočišné produkty, měli vitamin B12 určitě doplňovat jinou formou.

Právě nedostatek vitaminu B12 může způsobit řadu vážných zdravotních problémů. Ty se obvykle vyvíjejí postupně, ale mohou se zhoršit, pokud se stav neléčí. Nízké hladiny vitaminu B12 jsou spojovány především s depresivními příznaky, měnící se náladou a únavou.
 

Nechte si zkontrolovat hladiny vitaminů

Pokud pociťujete příznaky, jako je únava, deprese, nedostatek energie, lámající se vlasy a nehty, praskliny v koutcích úst nebo kožní problémy, určitě si promluvte se svým lékařem. Ten totiž může provést několik testů, aby zkontroloval hladiny vitaminů ve vašem těle a zajistil, abyste doplnili ty správné a ve správném množství. Budete překvapeni, jaké změny po přidání správných živin do svého jídelníčku můžete zaznamenat. 

Ty správné vitaminy ve správném množství vám pak pomohou zvládnout zimní období… v dobré náladě, celkové kondici a se správně fungujícím imunitním systémem.
 

  • Více o jednotlivých vitamínech se dozvíte v našem seriálu NEPOSTRADATELNÍ

Aktuálně