Přejít k hlavnímu obsahu
Jak pomáhat dítěti s překonáním nadváhy
12. 7. 2023
Zdravé dítě

Jak pomáhat dítěti s překonáním nadváhy

Řešení nadváhy či obezity u dětí nemůžeme brát na lehkou váhu. Jaký zvolit postup, když se snažíme našemu dítěti pomoct s překonáním tohoto problému?

Pozitivní motivace

Stojíte před situací, se kterou rozhodně chcete něco udělat. Víte, že není zbytí. Nejste tak naivní, abyste považovali okřídlené zametení pod koberec za trvalé řešení. Někdy to samozřejmě tolik nevadí – udělat si pořádek v daňových podkladech, uklidit si dílnu nebo konečně vytřídit oblečení, které nenosíte, nemusí být tak naléhavé a následky tak fatální. Ale pokud se takové zametání a přehlížení věcí týká našeho zdraví, zaděláváme si na vážné problémy. Takovou situací s jednoznačnými výsledky, kterým se nevyhneme, je právě nadváha či obezita. Jak to udělat, aby se vaše dítě odhodlalo změnit svou situaci, a jak mu pomoci? Kdy máte chuť pustit se do nějaké takové akce či změny? Když vám někdo z vašeho okolí či někdo blízký říká: „Kdy už si to konečně uklidíš, to je hrozný s tebou!“ nebo „Ty už zase jíš (piješ tu sladkou limonádu)! Ty budeš vypadat…“? Ne, tyhle výtky vás k nějakému obratu nepohnou. Spíše se více uzavřete do sebe, a co se týče jídelních návyků, výsledkem spíš bude, že se budete se svým jídlem doslova ukrývat. Jak pojmout pozitivní motivaci, aby se kyvadlo nepřehouplo na druhou stranu a dítě nezačalo být „hluché“ vůči pochvalám a povzbuzování? Zapojte ho do řešení. Plán na změnu stravovacích návyků a hledání možností, jak být fyzicky více aktivní, vytvářejte spolu. Nechte ho přicházet s návrhy a pak je uskutečňujte. Důležité je, abyste to dělali spolu. Můžete totiž připravit sebelepší plán, ale když dítě vidí, že se do něj nezapojujete, nebude mít ani ono žádný důvod snažit se o změnu. Je to samozřejmě, alespoň ze začátku, časově náročnější. Proměnit jídelníček na zdravější bude vyžadovat více domácí přípravy. Podívejte se, co by vám mohlo pomoct.

Jak pojmout změnu jídelníčku

Odborníci ze společnosti STOB, která se dlouhodobě problematikou nadváhy a obezity zabývá, připravili článek o domácím vaření, který je srozumitelným průvodcem. Najdete zde praktické rady, jak relativně snadno a rychle poskládat plnohodnotný jídelníček. Jak uvidíte, jde vlastně jen o úpravu návyků či přidání nových postupů a rozhodně se nejedná o radikální změnu. Ta většinou v situaci, která se má zlepšit dlouhodobě (nebo jinak řečeno ustálit do trvalého stavu), nepřinese mnoho pozitivního. Vytvořit a hlavně dodržovat plán, kde není nic, jak bývalo, je totiž dost náročné. Postupné kroky se dají zvládat víceméně v klidu a hlavně přináší jistější výsledky. Nějakou dobu to trvá, ale již po pár týdnech se nové návyky a postupy zakotví v životě vašeho dítěte i vašem.
 

Aktuálně