Přejít k hlavnímu obsahu
Kdo jsou pendleři
26. 10. 2023
Na zdraví se musí chytře

Kdo jsou pendleři

Jsem, nebo nejsem tzv. pendler? A pokud ano, mám nárok na příspěvky zdravotní pojišťovny v té zemi, kam jezdím pracovat? Pokud vám tahle nebo podobná otázka vrtá hlavou, čtěte dál – máme odpovědi.

Pendlerem neboli přeshraničním pracovníkem se stáváte, pokud máte trvalé bydliště v jednom státě, zatímco pracovní smlouvu máte v sousedním státě, kam za prací dojíždíte. A povinnost platit zdravotní pojištění máte tím pádem právě ve státě, kde máte výdělečnou činnost.

Pro zdravotní pojišťovny jsou pendleři jako klienti samostatnou sociální skupinou. Neplatí pro ně totiž úplně stejný režim jako pro tuzemské zaměstnance.

Pokud například žijete v Čechách a za prací dojíždíte do Německa, máte tam pochopitelně i pojištění a pracovní smlouvu. Neplatíte tedy do systému veřejného zdravotního pojištění v České republice. 
Pojistné přece platíte své německé zdravotní pojišťovně a přispíváte do tamního zdravotního systému, a tak máte nárok na nejrůznější zdravotní služby a bonusy jako zaměstnanci v Německu. Dokonce můžete využívat veškeré služby i případné příspěvky a bonusy, které vám vaše německá pojišťovna nabízí.
Ale co když nastane taková situace, že potřebujete lékařskou péči v Čechách, kde „jen“ žijete? Samozřejmě existuje řešení. Je jím tzv. výpomocná registrace u některé z českých zdravotních pojišťoven. Klienti, kteří u české zdravotní pojišťovny požádají o výpomocnou registraci, dostanou i odlišný průkaz zdravotního pojištění pro potřeby čerpání zdravotní péče zde v České republice. Takový průkaz již není modrý, ale žlutý.
Tato česká zdravotní pojišťovna je v roli „byrokratického“ prostředníka, kterému je lékařská péče vyúčtována. Česká zdravotní pojišťovna zaplatí vykázané lékařské úkony a přeúčtuje je vaší německé pojišťovně.
Pokud jste pendler, můžete si na základě potvrzení vaší zahraniční zdravotní pojišťovny požádat o výpomocnou registraci u kterékoliv české zdravotní pojišťovny. Každý pendler by ale měl vědět, že nemůže u žádné české zdravotní pojišťovny žádat příspěvky z fondu prevence. Už víme, že není jejím pojištěncem, a příspěvky z fondu prevence jsou bonusy pro klienty. Jinými slovy, příspěvky z fondu prevence nepatří mezi zdravotní služby, které si klient hradí v rámci povinného zdravotního pojištění.

Tento systém funguje nejen s německými sousedy, ale i s ostatními zeměmi Evropské unie a ESVO a každý pendler by o tom měl vědět.
 

Aktuálně