Přejít k hlavnímu obsahu
Kdy začít s jízdou na kole? Jakmile se dítě postaví
10. 7. 2020
Zdravé dítě

Kdy začít s jízdou na kole? Jakmile se dítě postaví

Jízdu na kole lze naučit takřka v jakémkoli věku. Pokud jste však vášniví cyklisté a těšíte se, až konečně vyrazíte na výlet na kolech i se svým potomkem, můžete ho základům učit od raného věku.

Je pravda, že než se váš potomek poprvé a trochu trhaně rozjede na klasickém kole, asi si pár let počkáte, ale schopnost ovládat bicykl v něm můžete pěstovat už od úplných začátků. Jakmile totiž začne chodit (1 až 2 roky), můžete mu pořídit odstrkovadlo. Jedná se o nízké přibližovadlo, které je vzadu opatřeno dvěma kolečky a vpředu jedním. Dítko se tak nemusí zabývat tak náročnou věcí, jako je rovnováha, ale osahá si základy zatáčení. A věřte, že se na něm parádně vyřádí.

Druhým krokem na cestě stát se zdatným cyklistou může být tříkolka. Tříkolka není nezbytně zapotřebí (stejně jako odstrkovadlo nebo odrážedlo), ale oproti odstrkovadlu je to přece jen posun. Tříkolka stále nevyžaduje umění rovnováhy, jelikož je vzadu opatřena dvěma kolečky, ale dítě si osvojí dovednost jménem šlapání.

Rovnováhu dítě získá na odrážedle

Poměrně nedávno zavedenou pomůckou je odrážedlo. Jedná se o ideální průpravu, jelikož odrážedlo má vpředu i vzadu už jen jedno kolo, a přestože odpadá potřeba šlapání, protože se odráží vlastníma nohama, dítě se poprvé učí udržet balanc. Důležité samozřejmě je, aby dosáhlo nohama na zem. Svému budoucímu cyklistovi odrážedlo pořiďte, když mu bude mezi dvěma a půl a třemi lety.

Jakmile se dítě naučí udržet rovnováhu, je na nejlepší cestě k vlastnímu bicyklu. Nejmenší klasická kola mají průměr kol 12“ a jsou určená pro děti od dvou do čtyř let. Starší dítě (mezi 4 a 6 lety) může začít s kolem o průměru 16“. Kola těchto velikostí mívají zatím jen jednu rychlost a dodávají se s pomocnými balančními kolečky. Ta jsou potřebná zejména pro děti, které nemají zkušenosti s odrážedly. Pokud se dítko naučilo držet rovnováhu dříve, osvojí si jízdu na kole mnohem snáze.

dítě na koleJe žádoucí, aby se pomocná kolečka nenechávala na kole příliš dlouho. Zvyk je železná košile a žádné z dětí odstranění koleček nepřivítá s nadšením. Je proto potřeba mu zpočátku pomáhat popostrčením či chvilkovým tlačením, aby mělo čas nasadit nohy na pedály. Sedlo v začátcích nechte raději níž, aby váš žáček mohl v případě nouze dosáhnout nohama na zem. Důležité je také naučit ho brzdění, a to šlapáním vzad (tzv. torpédem).

Dalšími velikostmi jízdních kol pro děti jsou ta o průměru kol 20 a 24 palců. Na nich už zbývá děti doučit opravdové slasti cyklistiky, jako je brzdění páčkovými brzdami a hlavně změny převodů, čímž si cyklista volí náročnost jízdy.

Aktuálně