Přejít k hlavnímu obsahu
klíčky a výhonky
29. 3. 2021
Pohled lékaře Jarní vášeň pro zdravé tělo

Klíčky – zelené poklady

Období Velikonoc je ideální příležitostí „ozelenit“ si stravu mladými rostlinkami s obrovským vlivem na naše zdraví. I když nejste zastánci vegetariánství nebo veganství, výhonkům a klíčkům v potravě dejte šanci. Potrava díky nim získává jiný, kvalitativně lepší rozměr. Čím nám prospívají klíčky a výhonky?

klíčky 2Klíčky versus výhonky

Klíčky nazýváme zjednodušeně rostlinné části, které získáme naklíčením obilovin, luštěnin nebo jiných rostlin. Jsou asi třikrát až čtyřikrát delší než samotné semínko a ke konzumaci je ve většině případů použijeme i se semínkem. Oproti tomu jako výhonky označujeme již zazeleněné mladé rostlinky, které jsme vypěstovali ze semínka a většinou je konzumujeme po odříznutí nebo odstřihnutí od kořenů. Naklíčení totiž radikálně mění nejen složení samotného semínka, v této fázi také dochází ke znásobení tvorby enzymů a vitaminů.

Obsah aminokyselin a složení bílkovin

Pravdou je, že málokomu se podaří ve výživě vyladit nejen příjem bílkovin, ale i jejich složení. Přitom duševní i fyzickou kondici a růst svalů ovlivňuje právě bohatý obsah základních stavebních složek, bílkovin a aminokyselin. Některé si naše tělo nedokáže vyrobit, jsou pro nás esenciální. Při jednostranném složení stravy nám ale mohou chybět i ty, které si tělo vyrobit dokáže. V naklíčených obilovinách a luštěninách, například cizrně, pšenici, ječmenu, fazolích mungo nebo třeba čočce, o jednotky až desítky procent narůstá nejen celkový objem bílkovin, ale především podíl některých důležitých aminokyselin, například tryptofanu, lysinu, methioninu, beta-alaninu nebo kyseliny gama-aminomáselné (GABA). 

Kvalitní tuky

Tuky rostlinného původu jsou samy o sobě cenným zdrojem energie. Při klíčení například lněných semen nebo semínek hořčice však výrazně stoupá podíl omega-3 kyseliny alfa-linolenové (ALA), která je důležitým zdrojem pro syntézu dalších omega-3 mastných kyselin. Důležité pro zdravou tělesnou kondici je také to, že při klíčení klesá celkový objem tuků v semínku, proto jsou naklíčené potraviny dieteticky výhodnější, tedy energeticky méně výtěžné, což je skvělá zpráva pro všechny, kdo zrovna hubnou nebo si hlídají linii.

klíčky fazoleStravitelné sacharidy

Klíčením se poměrně zásadně mění i struktura některých polysacharidů, škrobů, které se stávají pro lidské tělo daleko stravitelnějšími a využitelnějšími. Pouhým naklíčením se totiž mění nejen složení a velikost molekul polysacharidů, ale některé těžko stravitelné nadýmavé škroby po pár dnech klíčení dokonce ze semene úplně vymizí. Již naše babičky věděly, že dobře napučený hrách nebo fazole tělu prospějí daleko více než pouze dlouze vařené luštěniny. Další výhodou především pro imunitu organismu je vysoký obsah betaglukanů, polysacharidů speciálně ovlivňujících imunitu organismu. 

Vitaminy

Platí to především o vitaminu C, ale i obsah některých dalších vitaminů roste v naklíčených potravinách skokově. V naklíčené pohance je až 171 % denní dávky vitaminu C na 100 gramů klíčků, významně narůstá i zastoupení vitaminů skupiny B, především B1, B3 a aktivního folátu, což je dobře využitelná podoba vitaminu B12. Vysoké množství ho najdeme speciálně v naklíčené sóji a výrobcích z ní. V některých klíčcích, například fazole mungo, dochází i ke zvýšení aktivní formy vitaminu E.

Minerály

Železo ve formě železitých solí, takzvané nehemové železo, s sebou nese celou řadu omezení při vstřebávání, například složení trávicích šťáv, kyselost střevního prostředí, fungování mikrobiomu. Při klíčení semínek však dochází ke snížení obsahu rostlinných fytokyselin, které blokují vstřebávání železa. Proto se v klíčcích zlepšuje biologická dostupnost železa, navíc je zde podpořena vysokou koncentrací vitaminu C přímo v klíčku. Ostatní minerály se vyskytují v podobném množství a koncentraci, jako tomu je u samotného semínka podle jeho druhu, jsou však dobře vstřebatelné díky koncentraci enzymů v dané potravině.
 

Klíčky, ale i mladé zelené výhonky jsou přímo požehnáním pro naše tělo. Po pár dnech klíčení a s minimálními náklady si doma vyrobíme biologicky hodnotnou, velmi chuťově bohatou a zajímavou přísadu do mnoha jídel nabitou živinami a plnou přírodní energie.

 

klíčky

Aktuálně