Přejít k hlavnímu obsahu
Letní lapálie: Brouk v uchu
3. 8. 2020
Pohled lékaře

Letní lapálie: Brouk v uchu

Noční můrou všech rodičů menších dětí je situace, kdy dítě přiběhne s jekotem, že mu něco zalezlo do ucha a strašně to bolí.

Dítě spustí takový řev, že překřičí i metalový koncert ve vedlejší vesnici. Zachovejte rozvahu a jednejte rychle. Poradíme vám, jak zasáhnout HNED A NA MÍSTĚ.

Brouk v hlavě

Ve zvukovodu může skončit řada věcí, například vatička z vatového tamponku, stéblo trávy, kamínek nebo nahromaděný maz. Největší poplach však nastává tehdy, když si dovnitř ucha zaleze malý živý tvor, hmyz nebo klíště. Drobný hmyz – od mravence přes broučky a brouky až po velmi obávané škvory – si lehce najde cestu do dětského i dospělého zvukovodu a moc se nemá k odchodu. Najednou máme brouka v hlavě, a to doslova.

Typickou situací, kdy se nám tato potíž může stát, je válení v trávě, dovádění se psem na vycházce a zvedání klacíků ze země, dokonce i opalování na koupáku, ležení na piknikové dece nebo odpolední siesta na domácím anglickém trávníku. Pokud něco zaleze do vnějšího zvukovodu, kromě pocitu překážky se dostaví i omezení sluchu (pocit zalehnutí) a velmi dramaticky cítíme každý pohyb drobného tvora. Strach a stres nás okamžitě postaví na nohy.

Dítě začne křičet a je opravdu velmi vyděšené. Čím je mladší, tím méně spolupracuje. A o to předvídavější musíme být. Pokud bez jiné příčiny (pádu) začne intenzivně plakat, měly by být uši, nos a dutina ústní prvními otvory, do kterých se musíme ihned podívat.

Pozor na klíště

Víte, že klíště se lehce může dostat i do ucha? Tento tvor patřící mezi roztoče je přímo mistrem v lezení nahoru nebo dolů. Jinak se pohybovat neumí, ale díky vašemu vydechování oxidu uhličitého vás spolehlivě najde ve vyšší trávě nebo v lesním podrostu. Proto po vycházce kontrolujte i ušnice, zvukovody a kůži za ušima. Pokud zalezlo dovnitř, použijte stejný postup jako u jiného hmyzu. Klíště, zejména sameček, je často velmi drobný tvor a ve zvukovodu nezpůsobí žádnou bolest, jen pocit zalehnutí. Pryč musí co nejdřív, než se do vás zakousne.

O co jde v uchu

Představte si úzký kornoutek, který si někdy jako provizorní trychtýř uděláte doma pro přesypání koření. Vnější zvukovod tvarem připomíná úzkou trubičku (zužující se směrem dovnitř), kterou pomyslně ukončuje tenká poloprůsvitná membrána, ušní bubínek. Tedy nejde o průchozí systém, ale o uzavřenou soustavu. Pokud tam tedy něco živého vleze, jediná cesta k odstranění je zase ten stejný otvor, kudy problém nastal.

Vatička a kamínek

I pro neživé předměty v uchu platí stejné pravidlo: Kudy dovnitř, tudy ven. S jedinou výjimkou, že některé předměty, zejména vatičku od tamponku, lze u spolupracujícího dospělého i pevně drženého dítěte vyjmout při dobrém osvětlení pinzetou. Vyhněte se strkání věcí i pinzety hlouběji do ucha! Riskujete nejen zatlačení předmětu hlouběji do ucha, ale i trhnutí hlavou od náhlé bolesti, kterou tento pohyb způsobí. Nejhorším scénářem je protrhnutí bubínku a nevratné poškození sluchu! Pokud tedy cizí předmět dobře nevidíte nebo nejde-li pouze o měkkou vatičku, raději vyhledejte nejbližší pohotovost.

Letni lapalie 5

Efektivní první pomoc

  1. Chce to světlo! Dnes má již každý nepřetržitě u sebe chytrý telefon, takže není problém použít v něm zabudovanou baterku. Pokud nemáte mobil po ruce, minimálně na přímém slunci zhodnoťte zrakem, jestli jde o mravence, brouka, klíště nebo daleko nebezpečnějšího škvora.
  2. Zalít! Zalít! Zalít! Čímkoli! (Tak jo, asfaltem ne. Slivovici si taky nechte na jindy. :-)) Stojící dítě uchopte za hlavu. Dospělý ať si raději klekne. Hlavu nakloňte a postižené ucho zalijte vodou z láhve, vodovodu, improvizovaně klidně i limonádou nebo pivem. Tak jako u oplachování ovoce, chvilku počkejte, jestli se brouček vyplaví. Důležité je, aby se postižený udržel v klidu. Po minutě až dvou můžete zbylou vodu vytřást. Postup lze opakovat, pokud ale nedojde k nápravě, cesta na pohotovost vás nemine.
  3. Protřepat, nemíchat! Nemyslíme letní koktejl, ale ucho, poté co se pokusíte zalít a vyplavit brouka. Zalehlé uši od vody sice chvilku obtěžují, ale brouka jste utopili, zbytek vytřepete nebo (u dětí) vyskáčete na jedné noze uchem k zemi. Pamatujte, že pouhým nakloněním hlavy bez tekutiny se živého tvora nezbavíte, zaleze si hlouběji.
  4. Soudnost, prosím. Neváhejte hmyz nebo klíště utopit, ale pokud si nejste jisti svými dovednostmi při vyndávání, nehrajte si na operatéry a rozhodně do ucha necpěte ostré kovové předměty. Vyhledejte raději odbornou pomoc.

Brouka v hlavě v podobě hloupých pomluv se jen tak lehce nezbavíte. Brouka v uchu se pohotovou reakcí zbavíte rychle. Pokud ucho neodlehne, měl by jej vyšetřit specialista. Lékař na ORL má kouzelné zrcátko, kterým uvidí veškeré potíže vnějšího zvukovodu. A dokáže problém efektivně řešit. Brouk v hlavě tak zůstane jen nevýznamnou vzpomínkou na toto léto.

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti

mudr gianna conti_0_0Autorka

MUDr. Gianna Conti, MBA – lékařka, vydavatelka odborných časopisů pro seniory, sociální služby a záchranářství, garantka prestižního projektu oceňování hrdinských záchranářských činů Zlatý záchranářský kříž, propagátorka poctivé zdravotní osvěty. Přednáší a vzdělává především nezdravotnickou veřejnost.

Upozornění

Léčebná a zdravotně osvětová doporučení v této rubrice nenahrazují kompletní lékařské vyšetření.
Informace zde prezentované nenaplňují znaky § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy. Mohou být tedy prezentovány laické veřejnosti.

Aktuálně