Přejít k hlavnímu obsahu
Letní lapálie: Zánět močového měchýře
20. 8. 2020
Pohled lékaře

Letní lapálie: Zánět močového měchýře

V létě platí zvláštní nepřímá úměra. Čím teplejší je počasí, tím lehčí šatičky a kratší sukýnky nosíme. A tím více trpíme na nachlazení a záněty dolních cest močových.

Tuto letní lapálii však nemůžeme podcenit, jinak riskujeme daleko větší komplikace.

Zánět dolních močových cest je noční můrou mnoha žen. Ještě doteď lze najít mnoho předsudků a tabu, kvůli kterým ženy o této potíži nerady mluví. Záněty močového měchýře nejsou na rozdíl od mnoha mýtů a fám důsledkem „veselého“ privátního života ani důsledkem vyzývavého oblečení. Jde o banální a velmi častý důsledek podchlazení, nedostatečného pitného režimu nebo obecně oslabené imunity organismu, která si na tomto citlivém místě vybere svou daň.

Močové cesty jsou svojí funkcí nastaveny na jednostranný pohyb odpadních látek od ledvin směrem k měchýři a následně dolními močovými cestami směrem ven. Stěna močového měchýře i močovodů je velmi odolná vůči mechanickému poškození i prostupu bakterií.

Existují však situace, kdy bakterie dokážou z dolního močovodu vystoupat opačným směrem nebo se v močovém měchýři rozmnoží natolik, že si s nimi imunita již nedokáže poradit. Tyto situace nastávají docela často, pokud je tělo dehydratované nedostatečným pitným režimem. Tehdy se pochopitelně i méně často močí. Selským rozumem lze odvodit, že zbytek moči se v měchýři zdrží delší dobu, bakterie mají tedy delší dobu na rozmnožení.

Na sliznicích dolních močových cest, respektive na vnějších rodidlech máme ještě jednu slizniční ochranu. Je v ní snížené PH a vlastní přátelské bakterie, což dohromady tvoří nepřátelské klima pro všechny útočící mini nepřátele. Tuto bariéru občas v dobrém úmyslu zničíme samy přílišnou hygienou, zásaditými čisticími prostředky. Suchá sliznice nedokáže bránit prostupu bakterií.

zanet mocoveho mechyre_0

Dvě strany mince

Akutní zánět močového měchýře a opakované záněty močových cest jsou dvě rozdílné situace, které nelze směšovat a které také v konečném důsledku znamenají úplně jiné zdravotní riziko i úplně jiný postup při jejich zaléčení. Akutní zánět mívá často na svědomí bakterie Escherichia coli. Zánět bývá doprovázený silnou bolestivostí, nutkáním na močení, pálením při močení. Někdy se přidají i celkové potíže, zvýšená teplota a bolestivost v oblasti zad. Akutní zánět patří k lékaři. Bakteriální infekci lze laboratorně lehce prokázat. Infekci je nutné přeléčit antibiotiky nebo chemofarmaky. Bakterie se totiž dokážou v záhybech močového měchýře uchytit a po čase se znovu aktivují.

Pro rozhodování o chronickém zánětu mají lékaři jasná kritéria. Pokud se akutní zánět močového měchýře zopakuje dvakrát v průběhu půl roku, respektive třikrát za celý rok, jde již o chronickou infekci, která vyžaduje systémové přeléčení. Hrozí totiž infekce vnitřních močovodů nebo ledvin s dalekosáhlými důsledky pro lidské zdraví. Lékaři také musí posoudit stav celkové imunity, respektive zavést dodatečné a dlouhodobé přeléčení a posílení imunity. Opakované infekce často hrozí diabetickým pacientům, u kterých nadměrná koncentrace glukózy v moči vytváří ideální prostředí pro přemnožení bakterií.

Okamžitá úleva, ne řešení

Lékárny mají regály plné přípravků na potlačení příznaků zánětu močových cest. Velmi efektivní úlevu od pálení představují přípravky s D-manózou nebo silným brusinkovým koncentrátem. Nejčastěji jsou označené přídavkem AKUT, RAPID. Oba dva druhy přípravků způsobují, že bakterie po sliznici stěn močového měchýře kloužou a nemůžou se na ní uchytit. Proudem moči jsou pak vyplaveny z těla ven.

 

Bez ohledu na reklamní tvrzení kteréhokoli výrobce mějte na paměti, že jednou vzniklá infekce se musí důkladně přeléčit. Toto nezařídí sebelepší volně prodejný přípravek, ale pouze lékařem předepsaný a správně užívaný lék podpořený správným pitným režimem.

Akutní zánět můžete dostat kdykoli. Stačí se podchladit na studeném betonu, nedostatečně se obléct, prochladnout v dešti nebo průvanu. Pokud se to stane, důsledně se doléčte. Vezměte si z této lapálie poučení. Najděte příčinu, například chybu v oblékání či nedostatečný pitný režim. Určitě nezaškodí, když zvýšíte příjem probiotických živých bakterií a změníte druh používaného sprchového gelu za jemnější. Přidejte si do osobní hygieny mokrý toaletní papír.

K dobré prevenci infekcí močového traktu patří i kvalitní pitný režim. Bude-li to čistá voda, letní koktejly či správně vychlazené pivo, již necháme na vás. Každý hospodář to dávno ví: Správně zalívat se musí. Nejen v létě.

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti

Mudr. Gianna Conti, MBAAutorka

MUDr. Gianna Conti, MBA – lékařka, vydavatelka odborných časopisů pro seniory, sociální služby a záchranářství, garantka prestižního projektu oceňování hrdinských záchranářských činů Zlatý záchranářský kříž, propagátorka poctivé zdravotní osvěty. Přednáší a vzdělává především nezdravotnickou veřejnost.

Upozornění

Léčebná a zdravotně osvětová doporučení v této rubrice nenahrazují kompletní lékařské vyšetření.
Informace zde prezentované nenaplňují znaky § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy. Mohou být tedy prezentovány laické veřejnosti.

Aktuálně