Přejít k hlavnímu obsahu
Má vaše dítě nadváhu?
9. 6. 2023
Zdravé dítě

Má vaše dítě nadváhu?

Díváte se na své dítě a napadá vás, jestli se i ono pomalu nepřibližuje k, bohužel stále rostoucí, skupině dětí, které se dají označit jako děti s nadváhou? Přemýšlíte, jestli z toho za chvíli tzv. vyroste?

Někdy je těžké mít objektivní pohled, pokud se jedná o vás samotné či vaše blízké. Má moje dítě nadváhu nebo je zkrátka „pěkné“? Odpověď vám může poskytnout pediatr, který vidí, jestli váš potomek nepotřebuje ubrat jídla a přidat pohyb. Pokud se k němu zrovna nechystáte na pravidelnou prohlídku, odpověď vám poskytne percentilový graf. Ten počítá nejen s hmotností, která vám sama o sobě mnoho neřekne, ale i s výškou, konkrétně s BMI, a ukáže, jak si vaše dítě stojí v porovnání se svými vrstevníky.

Grafy najdete buď ve zdravotním průkazu dítěte nebo na stránkách Státního zdravotního ústavu. Pokud se hodnoty vašeho dítěte nacházejí v pásmu mezi 90. a 97. percentilem, pak trpí nadváhou, pokud je vyšší než 97, pak už jde o obezitu.

S čím je dobré začít

Pomoci dítěti ke změně návyků může být běh na dlouhou trať. Vyžaduje to v první řadě hodně trpělivosti a také sebeovládání. A tím nemyslíme dítě. Rodiče, jako vzor návyků, jsou ti, kdo vytvářejí prostředí, jež vede dítě k jeho jednání. Začít musí u sebe. Se změnou jídelníčku, s pohledem na jídlo, se zvýšenou aktivitou.

Na začátku si musí rodiče všechno promyslet a doslova naplánovat. Jak se změní jídelníček? Co se bude doma vařit? Jaké budou svačiny? Kolik času navíc to zabere? Jak vypadá „rodinný talíř“, tedy stravovací návyky? Co je na stole při společném jídle? Když se jedná o nějakou zvláštní příležitost (svátky, rodinná setkání), stůl se může prohýbat, ale pod čím? Sladkosti, slazené nápoje, smažené jídlo? Čím to nahradit? 

Jak se změní tzv. pohybové aktivity? Bude dítě absolvovat cestu do školy autem na kole nebo pěšky, aby to bylo bezpečné? Přidat nějaký sportovní kroužek nebo plánovat rodinné „sportovní“ výlety?

Možná se obáváte, že změn bude příliš a že to bude časově náročné. Tahle „analýza“ ale nejspíš vaše obavy zmírní. Zjistíte, že se nejedná o rázné otočení kormidla, ale rozumné nahrazování neužitečného (někdy škodlivého) přijatelným a rozumným.

Odborná rada

Jednoduché to být nemusí. Možná sami jakožto dospělí s nadváhou a nevhodnými návyky bojujete, a i přes podporu rodiny se obáváte, jestli celý proces zvládnete. Tady je na místě odborná rada. Nemusíte na to být sami. S podobným problémem se potýká spousta rodin. A právě s nimi, ale hlavně s odborníky na obezitu se můžete potkat v Programu Edukačně-zdravotní péče pro děti s nadváhou a obezitou. Pro rodiče a děti ho připravila společnost STOB, která se dlouhodobě problematikou nadváhy a obezity zabývá. Jste klienti Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR? Máme pro vás dobrou zprávu, protože je pro vás tento kurz zdarma.

Jistě jste už někdy v životě řekli, že byste pro své dítě udělali všechno. Pomoct jim, aby se vyhnuly současnému problému s nadváhou a obezitou, může být jedna z těch věcí, které rádi uděláte.
 

Pojišťovna přispívá

 

ZP MV ČR přispívá z fondu prevence dětem na Prevenci nadváhy a obezity až 1 500 Kč

Aktuálně