Přejít k hlavnímu obsahu
Maskopraní
10. 9. 2020
Pohled lékaře

Maskopraní

Proč v září nepíšeme o něčem příjemném, jako je vinobraní? Inu, jsme ve speciální době. Době rouškové.

Někteří to ještě improvizujeme šátky, většina z nás ale již při vstupu do dopravního prostředku automaticky loví z kapsy nebo z kabelky nějakou tu roušku. V čem je tedy problém?

Na povinnost nosit roušky v prostředcích hromadné dopravy jsme si zvykli více méně neradi, ale zvykli. Nevadí nám to, na nástupištích roušky na poslední chvíli lovíme v kapsách a kabelkách. Někde tam přece jen musí být. A také je. Na dně, zmačkaná, mírně ušmudlaná, ale je. Co na tom, že ji v kabelce nebo ve školní tašce máme týden?

Rouška je osvědčenou ochranou dýchacích cest. Aby fungovala, musí i u ní platit alespoň pár základních pravidel:

  1. Jednorázová rouška je JEDNORÁZOVÁ. Nosit ji opakovaně týden není dobrý nápad. Pokud nechcete přetížit rodinný rozpočet, zaveďte roušky pro opakované nošení.
  2. Naučte děti, že tak, jak se mění prádlo, musí se měnit i roušky – ty použité za čisté, vyprané a dezinfikované. Nejlépe bude, když si doma na odkládání použitých roušek vytvoříte systém.
  3. Pořiďte si dostatečnou rouškovou rezervu. Lichožrouti sice mají nejraději ponožky, rouškami ale nepohrdnou. Nenechte se zaskočit. Roušky chybí nejvíce tehdy, když nemáte možnost ani čas je pořídit.
  4. Zaveďte si v domácnosti nový rituál. Režim údržby roušek v domácnosti naplánujte na víkend, lépe se vám bude řešit praní, žehlení a balení do školních i pracovních tašek.
  5. Neodbývejte sami sebe. Děti sice mají vše a nejlépe dvakrát, ale váš partner již posté věší omšelou roušku na řadicí páku a vaše rouška na sobě nese stopy rtěnky a make-upu.
  6. Nepodvádějte své zdraví. Rouška jen přes pusu nechrání. Leda před hlasitým mluvením. Do roušky patří i nos.

Jednou na vše, co nyní zažíváme, budeme vzpomínat. Možná i na celkem vtipnou paralelu, jak jsme místo vinobraní měli doma „maskopraní“.

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti

Mudr. Gianna Conti, MBAAutorka

MUDr. Gianna Conti, MBA – lékařka, vydavatelka odborných časopisů pro seniory, sociální služby a záchranářství, garantka prestižního projektu oceňování hrdinských záchranářských činů Zlatý záchranářský kříž, propagátorka poctivé zdravotní osvěty. Přednáší a vzdělává především nezdravotnickou veřejnost.

Upozornění

Léčebná a zdravotně osvětová doporučení v této rubrice nenahrazují kompletní lékařské vyšetření.
Informace zde prezentované nenaplňují znaky § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy. Mohou být tedy prezentovány laické veřejnosti.

Aktuálně