Přejít k hlavnímu obsahu
Munice pro imunitu – česnek
9. 10. 2020
Pohled lékaře

Munice pro imunitu – česnek

V boji proti podzimnímu nachlazení, rýmám a infekcím dýchacích cest patří česnek k nejlepší volbě, kterou nám na podporu imunity příroda nabízí.

Jako munice v boji proti nemocem je česnek používán tisíciletí. Dodnes je jedním z nejuniverzálnějších preventivních přípravků proti virům, bakteriím i plísním.

Česnek je bohatým zdrojem vitaminů, ale i minerálů významných pro lidské zdraví. Obsahuje například selen. Za pronikavou vůni česneku můžou především různé sloučeniny síry, tzv. thiosulfáty. Z mnoha látek této skupiny je předmětem vědeckého zkoumání především aromatický allicin, vznikající rozštěpením aminokyseliny alliin. Štěpná reakce začíná vždy po nakrojení, rozdrcení nebo jiném mechanickém narušení buněčné struktury česneku. Allicin tedy vzniká mechanickou úpravou oloupaných stroužků. Při dlouhodobém skladování česneku bez jeho přirozeného obalu se samotný proces uvolňování z alliinu pozastavuje. Samotný allicin vydrží ve své aktivní podobě při běžné pokojové teplotě zhruba 16 hodin.

Pamatujte si

Čím je česnek štiplavější, tím má větší obsah aromatických olejů, tedy i allicinu. U česneku je vždy dobré dbát na kvalitu skladování a bránit jeho vysychání. Do vaření jej přidávejte drcený nebo krájený, pokud možno čerstvý a před ukončením varu. Dlouhodobou tepelnou úpravou dochází ke znehodnocení mnoha aktivních látek této vzácné potraviny.

munice pro imunitu cesnek

Allicin, hlavní účinná látka česneku, byl izolován již v polovině minulého století. Od té doby četné vědecké studie ukazují jeho prospěšnost v obraně proti virovým a bakteriálním infekcím. Vědeckými studiemi bylo mnohokrát prověřeno zejména jeho působení proti zlatým stafylokokům, původcům mnoha rezistentních nákaz (antibiotické léčbě odolávajících nákaz), které jsou velkým problémem ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

Česnek, zejména allicin v něm, likviduje i bakterie typu E.coli a Salmonella, časté původce průjmových nemocí. Obdobně působí tato látka i v boji proti mykotickým onemocněním, například proti kvasinkové infekci nebo běžným mykózám nohou. Pro podporu imunity na podzim je významný jeho virostatický účinek (tedy proti virovým infekcím). Ten se u česneku jako komplexní potraviny s mnoha látkami uplatňuje více způsoby. Jednak jde o doplnění látek podporujících imunitní procesy, například selenu. Také se zde uplatňují silné antioxidační vlastnosti aromatických látek obsažených v česneku.

Allicin se společně s jinými sírovými sloučeninami z česneku podílí na dobrém prokrvení orgánů včetně mozku. Prokrvení způsobují sírové sloučeniny uvolňované ze střeva do krevního oběhu při trávení česneku. Sloučeniny síry snižují napětí cév a zlepšují jejich průchodnost, tedy nepřímo působí i na krevní tlak.

Česnek patří také k přirozeným střevním desinficiens, tedy látkám, které přispívají k čištění střev od nadbytku hnilobných bakterií.

Pozitivní vliv konzumace česneku pociťují diabetici a osoby s poruchou tukového metabolismu.

V prevenci onkologických onemocnění také dochází v posledních letech ke studiím prokazujícím pozitivní vliv látek obsažených v česneku na hubení nádorových buněk.

Někteří citliví jedinci můžou mít potíže s výraznou chutí česneku. Jeho užití v kuchyni omezujeme spíše ze sociálních důvodů, z obav před zápachem. Ale tomu lze jinými bylinkami a mentolkami předejít.

Nyní v době mnoha opatření, sociální izolace a nošení roušek máme naopak jednu výhodu. Kromě své rodiny a nejbližších na nikoho zblízka nedýcháme. Proto si česneku ve své kuchyni můžeme dopřát do sytosti nejen kvůli imunitě, ale především pro skvělou chuť mnoha oblíbených jídel.

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti

Munice pro imunitu

Náš nový seriál vás zve do aktivního boje proti všem virům a bakteriím, které na nás na podzim číhají. Nedá se jim zcela vyhnout, ale dokážeme proti nim účinně bojovat prostředky, které nemusí být vždy v lékárnách. Stačí se při nejbližším nákupu potravin a v kuchyni lépe rozhlédnout. Vaší municí jsou osvědčené a léty prověřené přírodní prostředky, které při správném a pravidelném používání chrání nejen vás, ale i vaše děti, babičky a dědečky, zkrátka celou rodinu. V boji proti infekcím totiž imunitu nejlépe podpoříte stejnou strategií, jakou byste použili na osobní obranu. Buďte aktivní, ale rozvážní. Střílejte přesně a nepoužívejte slepé náboje jen proto, že je jich plná televize.

 

Munice pro imunitu

Mudr. Gianna Conti, MBAAutorka

MUDr. Gianna Conti, MBA – lékařka, vydavatelka odborných časopisů pro seniory, sociální služby a záchranářství, garantka prestižního projektu oceňování hrdinských záchranářských činů Zlatý záchranářský kříž, propagátorka poctivé zdravotní osvěty. Přednáší a vzdělává především nezdravotnickou veřejnost.

Upozornění

Léčebná a zdravotně osvětová doporučení v této rubrice nenahrazují kompletní lékařské vyšetření.
Informace zde prezentované nenaplňují znaky § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy. Mohou být tedy prezentovány laické veřejnosti.

Aktuálně