Přejít k hlavnímu obsahu
variace sušeného ovoce na dřevěném stole
8. 12. 2020
Pohled lékaře

Munice pro imunitu - sušené ovoce

Kdo by odolal? Barevné hromádky různých bobulí a křížal na nás číhají na každém rohu, balené i vážené. K pozdnímu podzimu sušené ovoce rozhodně patří, jen si jej někdy nemůžeme vyrobit sami. I při nakupování můžeme vybírat moudře, s ohledem na své zdraví. Zde je pár zdravých tipů na sušené ovoce:

Mrazem sušené bobulky

U bobulového ovoce platí: Čím tmavší a čím drobnější, tím lepší. Mnohé drobné bobulové ovoce lze s výhodou mrazit. Rychlého, šokového zmrazení, a tím i vysušení na fyzikálním principu, využívá princip sušení mrazem. Buněčná struktura bobulových i nakrájených plodů zůstává zachována včetně komplexních živin obsažených v daném ovoci. Nejzdravější jsou touto metodou sušené různé druhy bobulí, kde je zachována i původní slupka. V drobném bobulovém ovoci se tím zakoncentrují barviva, která pak v těle fungují jako silné antioxidanty. Šokovým sušením se také uchovávají vitaminy a minerály, bez porušení a v poměrně koncentrované podobě zůstávají i enzymy a vzácné stopové prvky.

Pro zdraví jsou nejužitečnější sušené borůvky, ostružiny, černý i červený rybíz, brusinky, maliny. Kyselejší, přesto velmi zdravé jsou i plody rakytníku, angreštu, třešně, višně i plátky jahod.

Světlými druhy ovoce, jako jsou například mrazem sušené broskve, hrušky, jablečné křížaly a plátky banánů, tělu zase doplníte nerozpustnou vlákninu.

Po otevření balíku mrazem sušeného ovoce jej chraňte před navlhnutím ve vzduchotěsných dózách. Ztratilo by totiž křupavost.

Vzduchem sušené ovoce

Mým velkým favoritem na zimní sezonu je nenápadné červeně zbarvené bobulové ovoce, které k nám před pár lety dorazilo z Číny a Tibetu. Jmenuje se goji, plod kustovnice čínské a kustovnice cizí. Pokud jste jej ještě neochutnali, dejte mu rozhodně šanci. Toto ovoce vzhledem i chutí hodně připomíná nám známé šípky. Tomu odpovídá i vysoký obsah přírodních barviv flavonoidů včetně tělu velmi prospěšného zeaxantinu, významného pro ochranu zraku. Stejně jako mrkev obsahují také betakaroten. Plody kustovnice mají vysoký obsah vitaminu C. Obsahují také vyšší dávky vitaminů B1, B2, B12 a mnoho minerálních látek, z nichž nejvýznamnější jsou zinek na imunitu, měď a železo na krvetvorbu i chrom pro správnou proměnu cukrů na energii. Ovoce goji je v běžné nabídce mnoha obchodů. Na rozdíl od jiného ovoce není sířeno ani přislazováno.

  • Fíky a datle: Sladší, ale také velmi oblíbené ovoce. Zejména fíky vynikají svou schopností harmonizovat střevní peristaltiku a jsou přírodním přípravkem proti zácpě.
  • Švestky a meruňky: Výborné, pokud jde o živiny. Ale pozor na jejich ochranu před škůdci, což je důvod, proč velkododavatelé ovoce síří. Před konzumací je vhodné ovoce promýt, nebo prostě koupit nesířené sušené ovoce v biokvalitě.

Mnoho kyselejších, zejména exotických druhů ovoce je před sušením silně proslazováno. Místo zdravotního benefitu tak bohužel domů pořídíte koncentrovanou kalorickou bombu s vysokým glykemickým indexem. Vybírejte si tedy neproslazované druhy ovoce.

Proč mít doma sušené ovoce, i když je k dostání velký výběr toho čerstvého? Přimlouvala bych se za to, abychom měli doma na podzim výběr od obojího. Sušené ovoce nikdy plně nenahradí příjem vitaminů a enzymů z čerstvého ovoce, ale může velmi rozumně nahradit brambůrky, buráky a jiné vysoko kalorické dobrůtky. Dodá vám dostatek vlákniny, antioxidantů a mnoho mikroživin významných v boji proti únavě, infekci a civilizačním nemocem.

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti

Munice pro imunitu

Náš nový seriál vás zve do aktivního boje proti všem virům a bakteriím, které na nás na podzim číhají. Nedá se jim zcela vyhnout, ale dokážeme proti nim účinně bojovat prostředky, které nemusí být vždy v lékárnách. Stačí se při nejbližším nákupu potravin a v kuchyni lépe rozhlédnout. Vaší municí jsou osvědčené a léty prověřené přírodní prostředky, které při správném a pravidelném používání chrání nejen vás, ale i vaše děti, babičky a dědečky, zkrátka celou rodinu. V boji proti infekcím totiž imunitu nejlépe podpoříte stejnou strategií, jakou byste použili na osobní obranu. Buďte aktivní, ale rozvážní. Střílejte přesně a nepoužívejte slepé náboje jen proto, že je jich plná televize.

 

Munice pro imunitu

AutorkaMudr. Gianna Conti, MBA

MUDr. Gianna Conti, MBA – lékařka, vydavatelka odborných časopisů pro seniory, sociální služby a záchranářství, garantka prestižního projektu oceňování hrdinských záchranářských činů Zlatý záchranářský kříž, propagátorka poctivé zdravotní osvěty. Přednáší a vzdělává především nezdravotnickou veřejnost.

Upozornění

Léčebná a zdravotně osvětová doporučení v této rubrice nenahrazují kompletní lékařské vyšetření.
Informace zde prezentované nenaplňují znaky § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy. Mohou být tedy prezentovány laické veřejnosti.

Aktuálně