Přejít k hlavnímu obsahu
Q10
22. 2. 2021
Pohled lékaře

Nepostradatelní - Koenzym Q10 - dodavatel energie

Hubnete? Držíte dietu? Dejte si pozor na to, aby vašemu tělu zejména v době pandemie nechyběly látky, bez kterých se imunita neobejde. V tomto miniseriálu vám připomínáme pár důležitých až nepostradatelných látek, které by vašemu tělu a zejména vaší imunitě mohly v době respiračních infekcí chybět.

Na co potřebujeme Koenzym Q10 

Napadlo vás někdy, na co všechno vlastně potřebujeme kyslík? V našem těle totiž nedýchají jenom plíce, ale každá buňka. Pro správné využití energie ze zásob na to, aby pracovala každá buňka v těle, potřebujeme dostatečné množství jedné poměrně málo známé látky, která se nazývá koenzym Q10, ubichinon. 

Buněčné dýchání 

Plicní dýchání, tak jak jej všichni známe, je doručování kyslíkových molekul do krevního oběhu. Něco jiného je však míněno, pokud mluvíme o buněčném dýchání. U buněk jde o úplně jiný proces, který za pomoci mnoha enzymů a kyslíkových molekul, zejména ATP a koenzymu Q10, vyrábí energii. Když na sebe kyslíkové molekuly v procesu buněčného dýchání za pomoci enzymů navážou vodíkové molekuly, vznikne nám všem známá voda a zároveň také množství energie. Část energie tělo zase nazpět využije na recyklaci ATP molekul, buněčných baterek se zásobní energií, a větší část se přímo spotřebuje na jiné činnosti spojené s fungováním buňky. Kvalita tohoto „perpetuum mobile“ závisí na počtu mitochondrií, tedy buněčných elektráren, a na jejich kvalitním fungování. Za to je ve velké míře odpovědný právě koenzym Q10

Q10 a imunita

Při jakémkoli infekčním onemocnění dochází k zánětu a odumírání poškozených buněk. Tělo potřebuje energii na boj s infekcí a na likvidaci kyslíkových radikálů, které se z poškozených buněk masivně uvolňují. Potřeba Q10 tak v době nemoci raketově stoupá v každém organismu. 

Pozor na nedostatek

Koenzym Q10 si naše tělo pro využití v malých buněčných elektrárnách, mitochondriích, vytváří samo. Potíž je, že s narůstajícím věkem jeho hladina v těle klesá. Pozor bychom měli dát při radikálních dietách, kdy může nastat nedostatek hned ve dvou ohledech. 

  1. V těle se uvolňuje mnoho kyslíkových radikálů, které jinak za normálních okolností koenzym Q10 velmi efektivně dokáže vychytat.
  2. Zejména při dietách s vynecháním živočišných zdrojů bílkovin nebude příjem koenzymu Q10 dostatečný. 

Jak poznáte deficit Q10

Koenzym Q10 doplňuje základní energii každé buňky. Jeho nedostatek nepocítíme hned. Naopak, celková výkonnost se snižuje postupně, stejně jako rychlost, se kterou vyřizujeme denní úkony. Stoupá ospalost i během dne, dlouhodobý pocit vyčerpanosti a přetížení. Menší je také tolerance vůči stresu. To odnáší především naše srdce a cévy, poté se přidává i snížená duševní výkonnost a unavitelnost nervové soustavy. 

Zkušený řidič na svém autě vždy pozná, když natankuje palivo s aditivem. Ne že by auto snad bez něj nejelo. S dobrým aditivem je však jízda prostě parádnější. 

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti 

Zdroje koenzymu Q10

  • Srdce, játra, ledviny
  • Hovězí maso - čistá svalovina
  • Arašídy, sezam, sójové boby, pistácie
  • Různé druhy ořechů včetně vlašských 
  • Brokolice, špenát (menší množství)   

POZOR!

Koenzym Q10 je velmi citlivý na tepelnou úpravu a často se vařením zničí. Proto při jeho nedostatku upřednostňujeme dodání formou farmakologicky upravených stabilních forem.

  • Doporučená denní dávka

Optimální denní dávka je minimálně 30–60 mg. Některé volně prodejné léky pod názvem FORTE skrývají dokonce dávku 100 mg, která rychleji doplní deficit této látky v těle. Předávkování ani nežádoucí účinky nebyly v souvislosti s Q10 publikovány, i tak je vždy rozumné poradit se o užití s lékárníkem nebo ošetřujícím lékařem. 

 

TIP
Pokud jste klientem ZP MV ČR, můžete využít slevy a výhody třeba i při nákupu tohoto nepostradatelného pomocníka.
 

Gianna Conti 1Autorka

MUDr. Gianna Conti, MBA – lékařka, vydavatelka odborných časopisů pro seniory, sociální služby a záchranářství, garantka prestižního projektu oceňování hrdinských záchranářských činů Zlatý záchranářský kříž, propagátorka poctivé zdravotní osvěty. Přednáší a vzdělává především nezdravotnickou veřejnost.

Upozornění

Léčebná a zdravotně osvětová doporučení v této rubrice nenahrazují kompletní lékařské vyšetření.
Informace zde prezentované nenaplňují znaky § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy. Mohou být tedy prezentovány laické veřejnosti.