Přejít k hlavnímu obsahu
lyže retro
6. 1. 2022
Pohyb

Od jedné hůlky ke snowboardu

Když se řekne lyžování, představíme si pohodlné přezkáče a nabroušené kovové hrany na lyžích. Je téměř jisté, že „prkna“ prvních českých lyžařů byste si na nohy připevnit nechtěli.

Kdy a kde to v Čechách začalo

Většina z nás považuje Krkonoše za kolébku lyžování v Čechách. Ale úplně první lyže se objevily v Praze. Přivezl si je pražský průmyslník Josef Rössler Ořovský z Norska roku 1887. Pak na nich podnikal své jízdy Stromovkou a v okolí Prahy. Jistě si dokážete představit údiv, jaký tento muž budil mezi běžným obyvatelstvem.

Největší zásluhu na zrodu lyžování u nás měl hrabě Jan Harrach. Dal přivézt v roce 1892 první lyže hraběcím lesníkům v Krkonoších. Lyže byly dřevěné, tudíž těžké a z dnešního pohledu neřiditelné. Také bylo zvykem používat jednu dlouhou hůl a až později se dvě hůlky ukázaly jako mnohem praktičtější řešení.

Za kolébku sportovního lyžování je u nás považována Jilemnice, protože právě tam v roce 1895 vznikl první český lyžařský oddíl, který funguje dodnes. 

U dřeva to nezůstalo

A jestlipak jste věděli, že umělé hrany na lyžích si nechal roce 1926 patentovat C. Černý, zaměstnanec firmy V. J. Rott? A pak už k nám ve třicátých letech ze zahraničí dorazily i první kovové skluznice. Zdokonalení pak neunikly ani hůlky a lyžařský průmysl se hlásil o své slovo. V obchodech se začaly objevovat oděvy šité speciálně pro lyžaře, jako například větrovky, které dodnes s oblibou používáme. Dokonce si lyžaři mohli dopřát i speciální boty, takzvané lyžáky. 
Že byla nějaká doba předpřezkáčová, to si možná ani neumíme dnes představit, když máme například carvingové lyže, které na svahu dělají otočky téměř samy.
 

Kohopak by na konci 19. století napadlo, že se jednou bude na lyžích provozovat tolik rozmanitých aktivit.

  • Sjezdové lyžování
  • Běžecké lyžování
  • Akrobacie na lyžích
  • Skialpinismus
  • Skoky na lyžích
  • Skikros
  • Jízda v boulích

Snowboarding

Někdy v roce 1920 proběhly první pokusy o „surfování“ na sněhu. A kde jinde než v USA. M. J. Burchett vyřízl z dřevěné desky širokou lyži a nohy si k ní přivázal řemeny z opratí.
Snurfer – to byl název prvního snowboardu, který ze dvou spojených lyží vyrobil v roce 1965 S. Poppen pro svou dceru Wendy. Šlo o to, stát na dlouhém prkně a řídit šňůrou upevněnou ve špičce. Tento „snowboard“ budil takový obdiv, že si ho Poppen nechal patentovat. A snurfer měl opravdu obrovský úspěch, a to i navzdory tomu, že byl považován za hračku pro děti. V prvních letech se ho totiž prodalo přes půl milionu kusů. 

Od roku 1968 se organizovaly snurferské závody, na kterých se začal objevovat i Jake Burton, který od roku 1972 jezdil na snurferu s vázáním z gumových pásků. 
Ne nadarmo je Burton zbožňovanou značkou potřeb pro snowboardisty. Dnes je obliba snowboardingu tak veliká, že již dávno nejsou jeho vyznavači na svazích žádnou raritou, někdy naopak na sjezdovkách převažují.
 

logo ZP-MVZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

Vyhrajte skipas! 

 
Zdolejte s námi pátou sportovní výzvu! Pokud se vyfotíte se na lyžích nebo snowboardu, můžete vyhrát! Ve hře jsou dva skipasy v hodnotě 2 400 Kč, které si můžete užít kdekoliv!

Tak se zaregistrujte na ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA, splňte lednovou měsíční výzvu a sdílejte jí na svém Facebooku či Instagramu s hashtagy : #zdravypohybmojevyhra a #zpmvlyze nebo #zpmvsnowboard.

 

Pokud splníte alespoň pět z devíti měsíčních sportovních výzev, můžete vyhrát elektrokolo značky Author v hodnotě 73 000 korun a spoustu dalších cen.

Zdravý pohyb je naše společná výhra! 

 

Registrace, detaily a pravidla ZDE