Přejít k hlavnímu obsahu
Helena Vlčková
13. 12. 2023
Zdravé dítě

Podcast s dětskou psycholožkou: Děti nemusíme zahlcovat dárky, pravda o Ježíškovi není zklamání

S dětskou psycholožkou Mgr. Helenou Vlčkovou jsme si povídali o tom, jak děti prožívají Vánoce, v čem je pro ně důležitá víra nebo zda by měly pod stromeček dostat vše, co si přejí.

  • Rodiče se snaží svým dětem přichystat dokonalé Vánoce a často se uchylují ke lhaní a vyprávění historek o Ježíškovi, jak to asi jen dělá… Je to z pohledu psychologa správné?

Období Vánoc je období kouzel, tajemství a magična, proto bych vůbec nepoužívala slovo „lhaní“. Vyprávění historek o Ježíškovi do dětského světa patří. Rodiče rozhodně nemusejí mít výčitky, že dětem neříkají pravdu. Naopak, dětem tím vkládáme do jejich životů něco, co samy budou jednou jako rodiče využívat, zakládáme tradice, ke kterým se upínáme. Rozhodně jim tím neubližujeme, naopak, děláme to s vírou, že je chceme potěšit.

  • Kdy nastává ten správný čas dozvědět se pravdu o Ježíškovi?

Ten čas přichází s vývojem dítěte, zpravidla to bývá s nástupem do první třídy, kdy to děti zaslechnou od svých spolužáků a starších kamarádů. Ony ale stále ve skrytu duše doufají, že to pravda není, protože si nechtějí víru v Ježíška pokazit… A mohou se ptát rodičů. Odpovídala bych otázkou: Jak si to přeješ ty? Chceš, aby Ježíšek existoval? Pokud věříme v Ježíška, tak on tady někde je. Pokud však dítě řekne, že už na to nechce věřit, musíme to respektovat a říct, jak to je.

  • Nedostaví se pak zklamání?

Děti to prokouknou, my rodiče dlouho sami nevíme, jestli už to tuší, a tak vzájemně hrajeme hru. A to je podle mě správně. Žádná věková hranice neexistuje. Dopisy Ježíškovi mohou psát i dospělí. Nemyslím si proto, že jde o zklamání. Když se zeptáte dospělých, tak většina z nás neví, kdy se dozvěděli pravdu o Ježíškovi a jestli je to zklamalo. Pravda o Ježíškovi přichází postupně a děti nepoškodí. Naopak, přichází potěšení, že to samy odhalily a že se mohou zapojovat do příprav Vánoc a nákupu dárků.

  • Jak se díváte na množství dárků, které si děti přejí pod stromečkem?

My se bavíme o přáních. A ne všechna přání se plní. Minimálně výchovné je, když dítě nedostane všechno, co si přeje. Může se na to těšit jindy, později, nebo třeba časem své přání přehodnotí. Když děti zahlcujeme dárky, už pak ani nevědí, co by si měly ještě přát. Myslím si, že je dokonce i správně, když nedostanou vše, co si přály…

Celý video podcast s dětskou psycholožkou najdete na našem portálu Zdravé rodičovství na www.zdraverodicovstvi211.cz. Dozvíte se odpovědi i na další otázky ohledně dětské duše o Vánocích. Dotkli jsme se i tabuizovaného tématu smrti a vzpomínek na zesnulé příbuzné.
Poslechněte si ho ZDE

Náš tip!

Ke vstupu na portál Zdravé rodičovství je třeba mít unikátní registrační kód, který všichni pojištěnci 211 získají zdarma. Pokud ho nemáte, napište si o něj na info@zdraverodicovstvi211.cz. Rádi vám jej obratem zašleme. 


Autor: Petra Škeříková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně