Přejít k hlavnímu obsahu
Mgr. Zuzana Vlasáková
14. 3. 2024
Zdravé dítě

Podcast se speciální pedagožkou: Kdy zvážit odklad školní docházky?

Máte doma předškoláka? Co všechno by měl umět před nástupem do školy a kdy je na místě zvážit odklad? V rozhovoru odpovídá speciální pedagožka Mgr. Zuzana Vlasáková.

V podcastu Zdravé rodičovství s 211 jsme si na téma školní zralost a odklad povinné školní docházky povídali se speciální pedagožkou, která je zároveň učitelkou v takzvané přípravné třídě. 

  • Co si představit pod pojmem školní zralost a kdo ji posuzuje?

Školní zralost má mnoho složek, je třeba na ni nahlížet komplexně a hlavně individuálně. Je to souborný název pro duševní a fyzickou vyzrálost dítěte. Když dítě zralé není, učit se ve škole číst, psát a počítat je pak pro něj velmi náročné. Každé dítě je ale jiné a nejlépe ho znají jeho rodiče, proto by školní zralost měli posoudit především sami rodiče. Až když si nejsou jistí, mohou vyhledat odbornou pomoc v pedagogicko-psychologické poradně.

  • Co by tedy dítě před nástupem do školy mělo umět a zvládat?

Jak jsem zmínila, zralost má několik složek. Jedna z nich je fyzická – stavba těla dítěte by měla být dostatečně vytáhlá, dítě by mělo být obratné, mělo by zvládat třeba přeskoky přes překážky, skákat na jedné noze… Ale neznamená to, že když neumí skákat na jedné noze, nemůže chodit do školy! Dále je to sociální zralost – dítě by mělo umět fungovat a komunikovat v cizím prostředí a uznávat autoritu cizí osoby.  Důležitá je i emoční zralost – zvládat ovládat své emoce a odloučení od rodičů. Posuzuje se také to, zda se dítě dokáže delší dobu soustředit na jednu činnost, v rámci grafomotoriky zda umí správně držet tužku, kreslením napodobit tvary, nakreslit lidskou postavu včetně prstů…

  • Je pravda, že nejvíce odkladů je u chlapců, především u těch narozených o prázdninách?

Ano, je to pravda, nejvíce odkladů mají právě prázdninoví chlapci, děvčata bývají v tomto věku zralejší. Za sebe mohu říct, že bych odklad doporučovala především v případě, kdy je dítě hodně fixované na rodiče, není samostatné, neumí se soustředit… Někdy je opravdu odklad lepší, aby dítě za ten rok dozrálo.
Rodiče často řeší dilema: Když půjde do školy v čerstvých šesti, bude stíhat? A když zůstane ve školce, nebude se nudit?
To je opravdu časté dilema rodičů. Pokud rodiče takto pochybují, rozhodně doporučuji jít se poradit do pedagogicko-psychologické poradny. Je pak možné nastoupit do takzvané přípravné třídy, která je právě něco mezi školkou a první třídou. Přípravnou třídu může dítě navštěvovat i místo posledního předškolního roku v mateřské škole. 

  • Co se v takové přípravné třídě dělá?

Já v přípravné třídě sama učím a mohu ji jen doporučit – nemáme tam žádné předměty, učíme se matematickou a předčtenářskou gramotnost hravou formou, máme hudební a tělovýchovnou činnost, logopedii… Přípravnou třídu může dítě absolvovat na jakékoli základní škole, kde je zřízena, nemusí to být vaše spádová škola. Do spádové školy pouze podáte žádost o odklad.

otazníkJak probíhá návštěva pedagogicko-psychologické poradny a jak to chodí v tzv. přípravné třídě? Celý video podcast se speciální pedagožkou na téma školní zralost a odklad školní docházky najdete na našem portálu Zdravé rodičovství na www.zdraverodicovstvi211.cz. Poslechněte si ho ZDE.

Náš tip!


Ke vstupu na portál Zdravé rodičovství je třeba mít unikátní registrační kód, který všichni pojištěnci 211 získají zdarma. Pokud ho nemáte, napište si o něj na info@zdraverodicovstvi211.cz. Rádi vám jej obratem zašleme. 


Autor: Petra Škeříková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně