Přejít k hlavnímu obsahu
MUDr. Alena Šebková
23. 6. 2022
Zdravé dítě

Prevence u dětí a očkování

Na zdravotní péči a prevenci u svého dítěte začnete myslet ihned po jeho narození a nejspíš nikdy nepřestanete. O zajímavých otázkách přístupu ke zdraví dětí hovoří v podcastu dětská lékařka Alena Šebková.

V souvislosti s péčí o zdraví svých dětí si budete nejspíš neustále klást nějaké otázky. Věci se mění a je dobré být otevřený novým informacím. Poslechněte si podcast s doktorkou Šebkovou, která zajímavě hovoří například o preventivních prohlídkách, vakcinaci či užívání antibiotik.  

Pohled na vakcinaci

Jednou z vyzkoušených a efektivních cest k dobrému zdraví dítěte je prevence a očkování. Nejen to, které probíhá krátce po narození, ale zejména kolem nástupu puberty. Preventivní prohlídky a novinky v oblasti vakcinace se netýkají pouze starších osob, ale i u dětí má smysl k lékaři pravidelně zavítat a promluvit si s ním. Medicína se neustále vyvíjí a stále vznikají nové typy očkovacích látek.

Rodiče by stále měli být v obraze, aby pro své děti zajistili tu nejlepší péči. V oblasti očkování například dochází často k různým změnám či zvýhodněním pro určité věkové skupiny a byla by škoda jich nevyužít.

Rodiče se někdy očkování u malých dětí obávají. Mají strach, že vysoké dávky očkovacích látek jsou příliš velkou zátěží pro jejich organismus. Nicméně zde se lékaři shodují, že současné vakcíny obsahují jen nízkou dávku látek, které by mohly způsobit vážnou reakci organismu.

Antibiotika nejsou na místě vždy

Závažnou otázkou je v souvislosti s dětským zdravím a jeho ochranou nadužívání antibiotik. Děti trpí především na respirační onemocnění, na která antibiotika nezabírají. Přesto jejich předepsání rodiče často požadují a mají přitom nejlepší úmysly. Mnohem lepší cestou je s lékařem si promluvit a zjistit, jaké jiné možnosti léčby se nabízejí. 
Úzká spolupráce s lékařem, který má v péči vaše dítě nebo vaše děti, by ostatně měla být základem, který zajistí pro vašeho potomka to nejlepší v rámci ochrany jeho zdraví tak, jak si každý z nás rodičů přeje.

To je jen několik myšlenek z celého rozhovoru, který přináší zajímavý pohled. Doktorka Alena Šebková je povolanou odbornicí na téma zdraví dětí a péče o něj. Pokud si podcast pustíte, uslyšíte, že ho dokáže velmi srozumitelně a lidsky přiblížit.

Rozhovor si můžete pustit také v audioverzi zde:

Spotify České podcasty You Talk SoundCloud 

O dětech a zdraví s dětskou lékařkou Alenou Šebkovou

Aktuálně