Přejít k hlavnímu obsahu
očkování HPV
28. 5. 2021
Pohled lékaře

Proč je dobré být HPV naivní

Obecně řečeno, být naivní se nevyplácí. Ale mít naivní tělo v případě virů HPV je základem chytré rodinné strategie pro zdraví našich dětí. Podívejte se, co to znamená.

Lidské papilomaviry, tedy viry HPV (anglicky human papillomavirus) ze skupiny DNA virů, patří do velké skupiny asi 100 typů papilomavirů. Z toho asi 30 typů těchto virů způsobuje zdravotní komplikace převážně v oblasti genitálu, proto i byly pojmenovány jako genitální HPV. Většina těchto potíží je méně závažná: Jde o bradavice nebo poškození sliznice genitálu. Ale 13 podtypů (podle jiných vědeckých publikačních zdrojů dokonce 14) HPV je vysoce rizikových. To znamená, že způsobují rakovinné bujení. A pozor, zdaleka ne jenom u žen. 

Krátce z historie

HPV viry jako skupina (druh) virů jsou známy již od roku 1907. Teprve po roce 2000, po mnoha desítkách let výzkumu, se podařilo objasnit jejich vztah k nádorům v oblasti děložního hrdla a k mnoha dalším nemocem. Jednotlivé podtypy HPV virů dostávají čísla a jsou rozděleny do dvou základních skupin podle míry rizika. Lékaři si všímají souvislosti mezi virovou infekcí a nemocemi nejen u žen, dokumentují a léčí se i méně nápadné problémy s výskytem nepříjemných bradavic v oblasti análního otvoru, mužského genitálu, dutiny ústní a krční oblasti. Detektivka jménem HPV dostává nový rozměr. 

Posun v uvažování

S přibývajícími informacemi o HPV se začíná uvažování odborníků po celém světě posouvat od léčby nemocí způsobených tímto virem až k účinné ochraně před jeho šířením. A tam dochází k zásadnímu myšlenkovému zlomu. Zjišťuje se, že je možné „naučit“ vlastní imunitu, aby se sama postavila do cesty těmto všudypřítomným virům. Cesta je to velmi podobná jako u dnešní strategie boje proti covidu-19. S malým rozdílem, že o očkování proti HPV toho víme hodně již více než 10 let. 
 

NOBELOVA CENA

Víte, že za objevy o papilomavirové infekci byla udělena Nobelova cena? Získal ji virolog profesor Harald von Hausen v roce 2008 za důkaz spojení HPV infekce s rakovinným bujením. V současnosti jsou proti zhoubným typům HPV virů známé screeningové, testovací a především očkovací metody. Dostupné jsou tři typy vakcín. 
 

Nevinnost v hlavní roli

Léta vědeckého bádání ukázala, že nejlepší obrannou imunitní reakci tělo vyvine tehdy, když nemělo možnost se s infekcí potkat. Když je takzvaně HPV naivní. Pokud se viry zařadí k mnoha dalším typům virů a bakterií, které naše imunita toleruje nebo v zárodku při prvním kontaktu zničí, nemůže se pak plně rozvinout celá škála potíží, které s sebou dlouhodobá přítomnost viru v těle nese. Kluk nebo holka by proto v době očkování nejenže neměli být sexuálně aktivní, ale ani by neměli mít jiné formy intimity, při kterých je možné se od dalšího jedince nechtěně touto infekcí nakazit. Na mysli máme líbání, mazlení, petting a jiný blízký intimní kontakt. 

Kluci versus holky

U mladých dam je očkování otázkou jejich vlastního zdraví. Ale jak je to u kluků? Kluci jsou nejen přenašeči tohoto onemocnění, ale také u nich HPV viry způsobují řadu potíží. Naštěstí jsou alespoň některé na první pohled lehce identifikovatelné. Jedná se o genitální bradavice, které jsou bolestivé a obtěžující. Vyvíjejí se po dobu několika měsíců od infekce a jejich odstranění je možné laserově nebo chirurgicky. Následné hojení je také nepříjemné a často i bolestivé. Oproti tomu komplikace při nákaze například v oblasti krku a dutiny ústní nemusí být mnoho let patrné. U kuřáků a ve spojení s jinými nemocemi však i zde může dojít k velmi vážným až zhoubným komplikacím, a to i u mužů v dospělosti.

Jak o očkování proti HPV mluvit s dětmi

S vlastními dětmi se o této záležitosti těžko mluví. Proto i přihlášení na očkování je vhodnou příležitostí, jak své dceři nebo synovi vysvětlit, že mu věříme a chceme jej do budoucna chránit. Pravdou je, že holky a kluci mezi sebou dávno podobná témata probírají na sociálních sítích nebo alespoň se o tom ze sociálních sítí dozví. Jenomže nad kvalitou těchto informací (často i dezinformací) nemáme kontrolu, proto si raději – i přes jejich zjevnou nechuť s námi o tom mluvit – nějakou cestu k této osvětě najít musíme. Nesmírně důležité je vysvětlit dětem, že kondom není spolehlivou ochranou proti přenosu těchto virů. Nezapomeňme jim zdůraznit, že i líbání již představuje jistou míru rizika. Děti jsou naší budoucností. Vakcinace je zase budoucností pro ně samotné. 

Inspirace u protinožců

Pokud se rozhodujete ohledně očkování vašich dětí, můžete si vzít na pomoc zajímavá data z Austrálie. Tam vědci a lékaři zavedli celoplošné očkování již před zhruba deseti lety a nyní jsou již na cestě od výrazného snížení výskytu virové infekce k úplnému vymýcení této nemoci v průběhu několika málo dalších let. 
 

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR se snaží svým klientům vyjít vstříc a podpořit je v rozhodnutí chránit se pomocí očkování. Jako rodina můžete získat příspěvek na očkování ve výši až 5 000 Kč.

Očkování proti lidskému papilomaviru se v poslední dekádě s výjimkou boje proti pandemii covid-19 stalo na celém světě jedním z nejvýznamnějších a nejúspěšnějších celosvětových preventivních programů. Pokud jsme se něčemu z poslední pandemie přiučili, pak tomu, že dobrá prevence je nad všechnu léčbu. U dětí to platí stonásobně. 

Vaše doktorka kamarádka 
Gianna Conti

 

Aktuálně