Přejít k hlavnímu obsahu
horko
9. 8. 2021
Pohled lékaře

Reakce organismu na horko

Naše tělo je křehký, ale komplikovaný mechanismus, který je velmi citlivý na výkyvy tlaku vzduchu, vlhkost i teplotu okolního počasí. V optimálním teplotním a tlakovém rozpětí se nám vede dobře. Mimo něj trpíme mnoha menšími nebo většími obtížemi, podle toho, jestli jsme jinak zdraví, trpíme chronickým onemocněním srdce, vysokým krevním tlakem, artrózou nebo jsme diabetici.

Ztráta tělesných tekutin a minerálů

I u zcela zdravých jedinců se v horku dějí změny související s ochlazováním organismu. Tělo se potí a ztrácí velké množství tekutin a s tím i minerálů. Na pokles hladiny minerálů reaguje velmi citlivě hlava. Lehké pobolívání hlavy je jedním z raných příznaků dehydratace. 

Otoky z horka

Tělo bývá v horkém počasí jakoby oteklé, zejména nohy, oblasti kloubů a obličej. Na vině jsou nejmenší cévní kapilárky, malinké cévky, které již nemají vlastní svalovinu. Tyto mikrocévky počítají s pomocí okolních tkání i s tlakem ovzduší, a pokud jsme v běžném rozpětí teplot a tlaku vzduchu i vlhkosti, vše proudí, jak má. 

Jakmile jsme v teple a vlhku, krevní oběh se zadrhává, stagnuje. Krev se pomaleji vrací směrem k srdci, zůstává déle v končetinách, kde odevzdává část plazmatických tekutin do mezibuněčného prostoru. Kromě otoků se tím trápí i srdce, kam se přes žíly krev vrací pomaleji, protože je hustější. Srdce to pak kompenzuje zvýšením svého úsilí a více se unavuje.

Bolesti před bouřkou

Další skupinou problémů jsou prudké poklesy atmosférického tlaku, které způsobují zvýšenou citlivost v jizvách po operacích, v poškozených kloubech s artrózou i vředovou chorobou. Všichni tito lidé citlivě vnímají pokles atmosférického tlaku daleko dříve než ti, kdo jsou zdraví, a nezřídka jsou podráždění, unavení, zatuhlí a málo pohybliví. Výjimkou nejsou ani nevolnosti. Potíže revmatiků se zhoršují se stoupajícím teplem a vlhkostí vzduchu. Proto zejména revmatici potřebují lehčí a prodyšné oblečení, které zlepšuje cirkulaci vzduchu kolem těla. Migrenici si často stěžují, že pokles tlaku spouští prvotní auru a následný záchvat migrény. 

Stavy před letními bouřkami jsou problematické i pro astmatiky. Při tvorbě bouřky se totiž setkávají různě teplé vrstvy vzduchu a dochází k jevu, kdy v ovzduší výrazně stoupne množství kladně nabitých iontů. Kationty působí nepříznivě na náš organismus a tlumí činnost řasinek v dýchacích trubicích, důležitou pro samočištění plic. 

Kardiaci a problémy s křečovými žilami 

Změny bioelektrických poměrů v ovzduší snadno vyvolávají změny těchto poměrů i v krvi. Tím mohou zvýšit srážlivost krve, a tedy riziko vzniku krevní sraženiny. Riziko krevních sraženin je tedy větší u osob, které si nijak neléčí varixy nebo záněty žil, a u osob s prodělanými infarkty. 

Podráždění před bouřkou

Před bouřkou stoupá napětí mezi kladně nabitým nebem a záporně nabitou zemí. Vzduch je pak nepříjemně ionizovaný. Nepříznivě působí rovněž infrazvuky, které vznikají při zmíněném tření vrstev vzduchu s různou teplotou. Neslyšíme je, ale vnímáme. Na změny elektrického pole nejsou citliví jen lidé, podrážděně a neposlušností můžou reagovat i domácí mazlíčci. 

Prudké ochlazení vzduchu

Na prudké ochlazení reagují cévy stažením, což zvýší krevní tlak. To ale není moc dobrá situace pro lidi s nemocným srdcem. Negativní vliv mají rovněž erupce na Slunci, které narušují geomagnetické pole Země a mění i elektrické poměry v atmosféře, posléze i v krvi. 
 

Lékař radí

  • Pokud se obtíže stupňují nebo velmi často opakují, je na místě poradit se s ošetřujícím lékařem. Podle aktuální situace lze upravit léčbu. 
  • Ve zralém věku bude rozumné pořídit si tlakoměr a alespoň jednou denně sledovat svůj krevní tlak. 
  • Biometeorologickou zátěž lze také sledovat v předpovědích a na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu
  • Vždy pomůže dostatečný pitný režim, střídavé ochlazování končetin a jemné masírování, například bylinnou francovkou. V končetinách se tím změní mikrocirkulace a zvýší se rychlost, jakou se krev vrací do srdce. 
  • Prospějí i masážní pomůcky nebo cvičení žilní gymnastiky. Vhodné je polohování končetin na úroveň těla. 
  • Kardiak, který citlivě vnímá změny počasí, by se měl například při prudkém poklesu tlaku vyhnout nadměrné fyzické zátěži i stresům a neměl by šidit spánek ani odpočinek. 
  • Lidem s křečovými žilami lze kromě předepsané terapie doporučit i lokální ředění krve přípravky s obsahem heparinu nebo chladivé bylinné gely.
     

Výkyvům počasí se nelze bránit jinak než šikovným protiútokem. Mějte po ruce chladivé spreje nebo větrák na obličej, masážní gel nebo alpu, tablety proti bolesti hlavy a nějaký multivitaminový a multiminerálový šumivý nápoj. Pokud je již po práci nebo jste v přírodě, neuškodí ani jedno dobře vychlazené pivko. 

Vaše doktorka kamarádka 
Gianna Conti

 

Aktuálně