Přejít k hlavnímu obsahu
RSV infekce
16. 10. 2023
Pohled lékaře Podzimní vášeň pro imunitu

RSV infekce – komu hrozí?

ochlazení tradičně doprovázejí infekční onemocnění. Mezi ta, která nás mohou pěkně potrápit, patří infekce respiračním syncitiálním virem, zkráceně RSV virem.

Infekce RSV virem patří k běžným sezonním onemocněním, která zejména na podzim a v zimě plní ordinace praktických i dětských lékařů. RSV virus se běžně vyskytuje v naší populaci. 

Ještě před pandemií covidu-19 patřil právě tento virus k nejčastějším původcům podzimních onemocnění a následně i pracovních neschopností. Pokud jsme jím zasaženi, většinou se to u nás projeví lehkým onemocněním. Inkubační doba od infekce je zhruba 2 až 8 dní. Virus se přenáší především vzduchem kapénkovou infekcí, ale i na hračkách, površích denně používaných předmětů. Důležitým faktem je, že zhruba 25 minut přežije i na rukách

PRŮBĚH NEMOCI

Onemocnění RSV virem běžně probíhá jako nachlazení se silnou vodnatou rýmou. Přidává se kašel, zahlenění, organismus někdy zareaguje i zvýšenou teplotou. 

Děti od kojeneckého věku do zhruba dvou let onemocní touto infekcí téměř všechny. Onemocnění se projevuje u dětí především nechutenstvím, zánětem dýchacích cest, neklidem, kašlem a zvýšenými teplotami. Nezřídka RSV virus způsobuje i virový zánět středního ucha s bolestivostí a jinými nepříjemnými a dlouhotrvajícími komplikacemi.   

Velmi závažný může být průběh u seniorů, zejména u těch, kteří již trpí jinými nemocemi, například diabetem, chronickou obstrukční nemocí nebo mají celkově oslabenou imunitu. Infekce u seniorů se totiž velmi často projevuje bolestí na hrudi a dráždivým kašlem a lékaři diagnostikují zánět průdušek nebo zánět průdušniček. Nezřídka se samotná virová infekce zkomplikuje až zánětem plic, tedy na virové onemocnění nasedajícím bakteriálním zánětem s teplotami, dýchacími komplikacemi a celkovým ohrožením organismu. 

AKTIVNÍ OBRANA 

Doposud nebylo možné se proti tomuto virovému onemocnění bránit. Od tohoto podzimu je tomu jinak. Povolení k užití již v této sezoně získala nová ANTIGENNÍ vakcína proti RSV viru, vyrobená rekombinantní biotechnologií. Její vývoj trval desítky let, teprve v tomto roce je dostupná dospělé populaci k preventivnímu očkování. Vakcína obsahuje nejen biotechnologicky vyrobené antigenní informace pro naši imunitní paměť, má i rostlinnou posilovací látku extrahovanou z rostliny Mydlokor tupolistý. Vakcína neobsahuje žádné živé ani mrtvé viry, pro probuzení naší imunitní paměti používá pouze jejich povrchové drobné části, tzv. antigeny. 

Senioři si vakcínu mohou již v této sezoně pořídit s částečnou úhradou zdravotních pojišťoven. Její aplikace se může kombinovat najednou i s dalšími vakcínami, například vakcínou proti streptokokům i chřipkovou vakcínou. 

LÉČBA DĚTSKÝCH INFEKCÍ

Vakcínu není možné použít u dětí, není pro tento účel schválena. V blízké budoucnosti však dětští lékaři budou mít k dispozici monoklonální protilátky upravující průběh této nemoci. Monoklonální protilátky se velmi osvědčily v léčbě covidových infekcí a jsou zcela jistě budoucností imunologie. 

RSV virus byl před pandemií v naší populaci velmi četně přítomný každou sezonu. Po pandemii znovu nastoupil minulý rok s plnou silou, již v prosinci patřil při detekci Národní referenční laboratoře Státního zdravotního ústavu k významným příčinám respiračních infekcí. I letos lze očekávat, že virus zaútočí plnou silou. 

Moderní prevence nemocí čím dál více spoléhá na použití vakcín v budování a posilování imunity. Díky vakcínám touto nemocí nemusíme vůbec onemocnět, ušetříme si tím mnoho starostí a zdravotních komplikací.  

Vaše doktorka
Gianna Conti

Aktuálně