Přejít k hlavnímu obsahu
krevní obraz
11. 10. 2022
Pohled lékaře

Sportování a krevní obraz

Jak souvisí vyšetření krve s podzimním sportováním? Odhalí skryté potíže, které přímo ovlivňuji výkonnost, nebo přímo poukáže na problém, který je nutné vyřešit dřív, než se do sportování pustíme.

Vyšetření základních parametrů krevního obrazu je nejčastějším laboratorním vyšetřením vůbec. Poskytuje základní, přitom přesnou představu o tom, zda v těle neprobíhá nějaký patologický jev – nemoc, infekce nebo chronický nedostatek životně důležitých látek. Na první pohled jsou při tomto vyšetření zřejmé odchylky, které odhalí, zda je vaše tělo připraveno na sportovní zátěž nebo právě nyní bojuje s nerozpoznanou infekcí. 

ZÁKLADNÍ A DIFERENCIÁLNÍ KREVNÍ OBRAZ

Kromě základního stanovení červených, bílých krvinek a krevních destiček se při stanovení zdravotního stavu vždy určuje i tzv. diferenciální krevní rozpočet. Pokud se chystáte pravidelně běhat nebo plánujete turistické a cyklistické výlety, bylo by vhodné alespoň orientačně vědět, zda jsou základní parametry a diferenciální rozpočet „v normě“. K tomu stačí pouze objednání na odběr krve bez doporučení lékaře. Výsledky dostáváte na přehledném listu s grafickým zobrazením daného parametru a na první pohled vidíte jakoukoli odchylku

Obsah základního vyšetření krevního obrazu a diferenciálního krevního obrazu poskytuje představu o velikosti, počtu, zabarvení a objemu červených krvinek. Jejich hlavní funkcí je přenos kyslíku prostřednictvím hemoglobinu – krevního barviva. Jakákoli odchylka od normálu může signalizovat buď jejich nedostatečný počet a malý objem při jednom druhu anémie, nebo deformovaný a příliš velký tvar u jiného typu anémie.

Odchylky v oblasti bílých krvinek znamenají možnost infekčního onemocnění, kde by velká sportovní zátěž nebyla vhodná. Je třeba zjistit přítomnost infekce nebo skrytého zánětu. I u jiných parametrů je i bez lékaře pouhým grafickým zobrazením na první pohled patrná jakákoli odchylka od normálu.

Vybrané druhy bílých krvinek se navyšují například v případě alergických a jiných autoimunitních nemocí. Krevní destičky nás informují o srážlivosti krve a vybraných krevních poruchách, které je zapotřebí zohlednit i při sportovních a pohybových aktivitách. 

RYCHLÁ ORIENTACE

Pro snadnou první orientaci o tom, zda je vše v pořádku nebo zda je třeba zajít k lékaři, základní a diferenciální obraz krve úplně postačí. Po odběru krve je možné tuto první informaci obdržet i jako samoplátci téměř okamžitě, respektive v průběhu 10–15 minut přímo po odběru vzorku. 

Pochopitelně je vždy výhodnější doplnit základní a diferenciální krevní obraz i o další biochemické parametry, odrážející například hladinu vybraných minerálů, nebo ukazatele výkonnosti vnitřních orgánů.  

TIP: Online balíčky vyšetření pro aktivní lidi

Pokud chcete mít před sezonou komplexní přehled, ale nechcete kvůli tomu hned ztrácet čas u lékaře, jako dobrý tip vám poslouží kompletní balíčky testování, kde jsou kromě krevního obrazu hodnoceny i vybrané biochemické parametry, které ukazují kondici organismu. Tyto balíčky jsou v nabídce všech větších laboratorních sítí a nemocničních laboratoří po celé České republice nebo například u odběrových pracovišť společností Aeskulab, Spadia nebo Synlab. Objednat se lze elektronicky bez čekání a bez indikace lékařem.   

KDY NA KREV

Na rozdíl od návštěvy lékaře, kterou plánujeme až při obtížích, je laboratorní vyšetření nenásilnou a jednoduše proveditelnou okamžitou preventivní kontrolou, kterou doporučujeme udělat nejen před zahájením aktivní sportovní sezony, ale i pro jistotu po dovolené, při hubnutí nebo při nové tréninkové aktivitě. V případě jakéhokoli zjištění toto vyšetření pomůže vašemu ošetřujícímu lékaři při rozhodování o dalších opatřeních a léčbě. To vám ušetří minimálně jednu návštěvu v ambulanci kvůli odběrům. V případě perfektních výsledků neodchylujících se od normy se pak můžete do sportování „naplno“ opřít. 

Přidejte i vyšetření CRP, C-reaktivního proteinu, který je spolehlivým indikátorem zánětlivého onemocnění v organismu a dokáže vás upozornit na nutnost léčení, a tudíž i dočasné omezení sportovních aktivit. 

Vyšetření krve odpovídá rychle na otázky poklesu kondice při sportování, na otázky možné počínající nemoci. I zde platí, že pokud na sobě pocítíte příznaky silné únavy, přetrénovanosti, náhlý pokles výkonnosti, neváhejte a nechte si krevní obraz i s diferenciálem vyšetřit co nejdříve. 

MUDr. Gianna Conti, MBA

Aktuálně