Přejít k hlavnímu obsahu
kojení
6. 8. 2021
Zdravé dítě

Světový týden kojení

Světový týden kojení se koná každý rok od 1. do 7. 8. a jeho cílem je podpořit kojení a zlepšit tak zdraví kojenců po celém světě.

Právě probíhá Světový týden kojení. Možná jste o něm ještě nikdy neslyšeli, ale přednosti kojení jako takového jsou všeobecně známy. Světový týden věnovaný kojení je také cestou, jak informovat těhotné ženy. Zejména ony by měly mít o kojení co nejvíce informací, stejně jako například o porodu. Nastávající maminky se i díky tomu mohou posléze rozhodnout, zda budou kojit, nebo ne.

Výhody kojení pro dítě

Pojďme si připomenout, proč je kojení pro děti tak prospěšné.

  • Kojené děti obvykle méně často onemocní. Snižuje se riziko například ušních infekcí, průjmů a žaludečních obtíží.
  • Tyto děti také mají nižší riziko vzniku některých onemocnění. Astma, cukrovka a dětská obezita se jim zpravidla vyhnou.
  • Dítě vidí svou maminku zblízka a za osobních doteků. To jsou ony důležité chvilky vzájemného sblížení a propojení.
  • Kojení umožňuje děťátku poznat různé chutě. Prostřednictvím mateřského mléka se k dítěti dostávají i mírné chutě potravin, které matka snědla, a to pak usnadňuje přechod na pevnou stravu.
  • A asi nejdůležitějším bodem je, že mateřské mléko obsahuje protilátky a bílé krvinky, které pomáhají dítěti budovat imunitní systém, a následně může samo snáze bojovat proti infekcím. 
     

Kojení nepřerušujte ani tehdy, když jste vy sama nebo děťátko nemocní. V tu dobu se množství protilátek v mateřském mléce zvyšuje. O tom, při kterých onemocněních už není vhodné kojit, se vždy poraďte s lékařem.

Výhody kojení pro matku

  • Pokud kojíte, vaše tělo se rychleji a snáze zotavuje po těhotenství a porodu. Hormony uvolňované při kojení pomáhají vaší děloze zmenšit se zpět na velikost před těhotenstvím.
  • V prvních dnech vaše prsy produkují hustou nažloutlou tekutinu nazývanou kolostrum. Tato látka je velmi důležitá v prvních 5 dnech po narození dítěte, protože obsahuje všechny důležité živiny, minerály a protilátky a dítěti stačí pouhých pár čajových lžiček, aby se cítilo nasycené a zdravé.
  • Je prokázáno, že kojení pomáhá snížit riziko rakoviny prsu a vaječníků.
  • Kojení vám také pomůže zhubnout. Během kojení totiž můžete spálit až 600 kalorií denně.
  • Mateřské mléko má hojivé účinky. Obsahuje totiž speciální složky, které pomáhají proti infekci, pomáhají zmírnit otoky prsou i jejich bolestivost. 
  • A na závěr opět asi to nejdůležitější. Každá novopečená maminka je plná stresu a úzkosti, jak péči o dítě zvládne. Během kojení se ale v mozku uvolňuje oxytocin, hormon, který vás zklidní, a navíc podpoří zdravě se rozvíjející pouto mezi vámi a miminkem.


Problémy s kojením

Přestože jsme vyjmenovali nespočet výhod, které kojení má, i tady existují negativní aspekty a je jen na vás, abyste posoudily jejich důležitost.

Kojení může být bolestivé a někdy musí maminka kvůli přetrvávajícím potížím kojení chtě nechtě opustit. Je zde riziko mastitidy, zánětu, ucpaných mléčných kanálků, bolavých bradavek a podobně.

Váš partner děťátko nemůže nakrmit, proto musíte být stále k dispozici, nebo musí být kdykoli připravené alespoň vaše mléko.

Někdy se kojení prostě nedaří, dítě se nedokáže správně zachytit nebo je vaše produkce mléka nedostačující. Nezoufejte, a než kojení úplně vzdáte, zkoušejte to zas a znovu. Mnohdy se přes těžký začátek všechno podaří skvěle.

V této souvislosti je důležité zdůraznit, jaký to může být pro ženy, které nemohou kojit, i když chtějí, obrovský stres. Někdy se bohužel mohou setkat i s jakousi stigmatizací od lidí, kteří neznají pozadí a neuvědomují si, jaké obtíže se mohou vyskytnou, i u tak přirozené věci jako je kojení. V žádném případě se nejedná o selháním matky. Světový týden kojení má pozitivní přínos i v tomto ohledu. Čím více o problematice víme, tím větší máme pochopení.
Pokud řešíte podobné obtíže určitě se obraťte na svého lékaře a neváhejte využít podporu zdravotní pojišťovny.

Kojení je zkrátka úžasné v mnoha ohledech. Od intenzivního pouta, které vám pomáhá vytvářet s vaším dítětem hned v prvních hodinách po narození, až po výhody, jež má na zdraví dítěte až do dospělosti. Ne nadarmo se mateřskému mléku přezdívá „tekuté zlato“.
 

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR podporuje kojení

ZP MV ČR je si důležitosti kojení vědoma, a proto se snaží podpořit maminky, aby využívaly tuto cestu alespoň během doporučovaných prvních 6 měsíců.
Nabízí Program pro ženy v souvislosti s těhotenstvím i narozením dítěte, který zahrnuje i pomoc při kojení nebo například příspěvek na pomůcky pro kojení.

 

Aktuálně