Přejít k hlavnímu obsahu
Tenisový loket
18. 11. 2022
Nemoci Od hlavy k patě

Tenisový loket důvěrně znají sportovci, dělníci i úředníci

Loket je částí těla, která je nejvíce namáhána nejen při sportech, ale i při manuální práci. Dlouhodobé vykonávání jednostranných pohybů mu nesvědčí. Jak tenisovému loktu předcházet a jak ho léčit?

Onemocnění lokte nepodceňujte

Tenisový loket se projevuje jako bolest paže nad loktem, nejčastěji na vnitřní, tedy palcové straně. Nejdříve se objevuje pouze při námaze, postupně se však prohlubuje, z paže přechází na zevní stranu předloktí a bolestivá začne být i zcela běžná činnost, jako je čištění zubů nebo podávání ruky. V akutní formě pak můžete bolest cítit i v klidu, nejčastěji večer, po ránu je pak loket ztuhlý. Zanedbání syndromu může vést ke snížení úchopové a svalové síly až k omezení hybnosti ruky.

Syndrom tenisového lokte patří mezi nejčastější onemocnění šlach v oblasti loketního kloubu. Ačkoli se mu říká „tenisový“, nejvíce jím trpí montážní dělníci. Až pomyslné druhé místo zaujímají sportovci, a to především mladí, kteří bývají neadekvátně přetěžováni a mnohdy nemají naučený ten správný styl. Sportovec tedy může předcházet bolestem v lokti tak, že se pomoci trenéra naučí správnou techniku. Vedle tenisu a golfu je syndrom častý také u hráčů házené, volejbalu a stolního tenisu nebo u běžkařů. 

Výjimkou však nejsou ani pracovníci v administrativě, kteří několik hodin denně sedí u počítače s lokty položenými na hraně stolu, nebo naopak ti, kdo vykonávají těžkou fyzickou práci, například dennodenně zvedají předměty stereotypně ze země. U nich prevence spočívá v častějších přestávkách s protažením a procvičením ruky. Dobrou službu udělá i fyzioterapie.

Jak tenisový loket léčit?

Záleží na tom, jakou formou syndromu trpíte. Pokud je bolest akutní, tedy vznikla například natržením úponu při prudkém, neobvyklém pohybu, zvládnete si pomoci sami doma. Postižené místo ledujte, mažte protizánětlivými mastmi nebo gely, nasaďte si klidový režim bez namáhání bolavé ruky, případně užívejte léky na bolest s ibuprofenem.  

Ale v případě, že onemocnění dospělo do chronické formy, bolest se stále vrací. Pokud neustupuje několik týdnů, je namístě navštívit lékaře ortopeda. Ten dle rozsahu poškození může doporučit nošení znehybňujícího obvazu, případně sádrovou fixaci. Nepomůže-li konzervativní léčba, je možné vyzkoušet tzv. rázové vlny, elektroterapii nebo injekční terapii. Při hlubším poškození šlach může být doporučena i operace. Operativním zákrokem se sníží napětí šlachy a prodlouží sval, čímž dojde k odstranění bolesti a potíží s pohybem ruky.
 

Aktuálně