Přejít k hlavnímu obsahu
IVF
17. 3. 2022
Pohled lékaře Od početí do tří let

Umělé oplodnění – IVF

Pokud se vám nedaří po delší dobu počít miminko, neváhejte s konzultací u odborníka. Je dobré znát důvody, proč se početí nedaří, a ještě lepší je aktivně přistoupit ke zdárnému řešení. Umělé oplodnění je účinnou metodou, která vám s početím pomůže. Co vlastně celý proces obnáší a podle jakých kritérií si vybrat kliniku?

Umělé oplodnění, jinak nazýváno i mimotělní oplodnění a v odborné terminologii často uváděno i pod zkratkou IVF (in vitro fertilizace), je dnes velmi vyhledávanou a také velmi úspěšnou metodou řešení neplodnosti. V posledních letech v souvislosti se zvyšováním věku, kdy zakládáme rodinu, došlo k expanzivnímu rozvoji této lékařské specializace a také ke zdokonalení vyšetřovacích metod, hormonální stimulace plodnosti i samotné metodiky umělého oplodnění. 

Co je součástí procesu

Získání údajů formou anamnézy a pohovor s párem stojí na počátku samotného procesu. Někdy totiž již samotná historie, například záněty a úrazy v dětství, výskyt neplodnosti nebo závažných nemocí v rodině, může lékaře navést k dalším vyšetřením a urychlit stanovení diagnózy. 

Následuje vícefázové vyšetření, kde se postupuje od nejjednoduššího ke komplikovanějšímu vyšetření a ověřuje se příčina neplodnosti, a to u obou partnerů. Muž podstoupí vyšetření, kdy je posouzena kvalita či množství spermií, problémy s průchodností pohlavních cest i jiné souvislosti, které by mohly ovlivnit jeho plodnost. 

Žena absolvuje postupně také vyšetření průchodnosti pohlavních cest, hormonálního diagramu a mnoho dalších doplňujících vyšetření, zobrazovacích metod a krevních laboratorních vyšetření. Pokud se však díky nim najde příčina neplodnosti a její řešení je možné metodou umělého oplodnění IVF, jste již na dobré cestě, protože váš problém je možné efektivně řešit. 

Princip metody  

Termín „umělé oplodnění“ vůbec není přesný. Jde vlastně pouze o způsob, jak prostřednictvím lékařské asistence pomoci vajíčku, oplodněnému spermií a rozvíjejícímu se do formy embrya, aby se „usadilo“ v děloze a mohlo dále růst. Oplodnění vajíček odebraných ženě, která je předtím pomocí léků nejprve stimulovaná k jejich produkci, proběhne formou miniinvazivního zákroku. Vajíčka jsou oplodněná externě a embrya jsou před vložením do dělohy pečlivě vyšetřena. V tomto případě je zde obrovská výhoda IVF proti přirozenému početí, protože je možné vyloučit celou řadu genetických onemocnění. 

Ženin organismus je v této fázi také hormonálně připravovaný na úspěšné otěhotnění a donošení dítěte. Celý proces je v centrech reprodukční medicíny nebo na klinikách obdobného názvu pečlivě monitorován a žena i její partner jsou o všech krocích detailně informováni. 

Správná volba kliniky

Při rozhodnutí vybrat si metodu umělého oplodnění hraje klíčovou roli profesionalita a odborný kredit kliniky nebo pracoviště, které se této problematice věnuje. Důvěra je totiž důležitá pro to, abyste zvládli poměrně psychicky náročné období, kdy bude vlivem hormonální terapie kolísat vaše nálada, budete zažívat řadu fyzických příznaků jako otoky, změny hmotnosti, občasné nevolnosti a mnohé jiné drobné potíže související s přípravou na oplodnění. 

Čeká vás také řada vyšetření, která nejsou vždy příjemná a která zaberou i hodně času. Špatně snášeno může být i těšení se na pozitivní výsledek v souvislosti se selháním, ke kterému může docházet i opakovaně. Zde je velmi důležité mít co nejvíce informací předem, abyste věděli, co se bude dít a k jakým situacím bude docházet, a měli jste možnost kdykoli zavolat a doptat se na cokoli. V České republice máme hned několik pracovišť, která patří ke světovým špičkám v reprodukční medicíně a těší se mezinárodnímu věhlasu. Vyhledejte si předem informace o certifikaci kvality, odborných akreditacích laboratorních vyšetření. Prohlédněte si počet odborníků v týmu kliniky a také odborné profily lékařů specialistů. Mnohé vám napoví i rozsah služeb, navázaná spolupráce se zdravotními pojišťovnami i členství v odborných organizacích. 

Nákladnost procesu

Je potřeba hned zkraje zmínit, že fáma o tom, že se jedná o luxus pro bohaté páry se nezakládá na pravdě. Ve skutečnosti existuje dostatečné množství indikací k tomu, aby terapii plodnosti hradily zdravotní pojišťovny. Z prostředků pojišťovny však nelze pokrýt kompletní náklady, všechna vyšetření a veškerou terapii. Limitovaný je i počet cyklů umělého oplodnění hrazených pojišťovnou. Takže jistou finanční zátěž to pro vás bude představovat, nejde však o nic nezvládnutelného nebo nic, co by vás od absolvování muselo odradit. Při úvodních konzultacích již budete nejen informováni o celkových nákladech, ale větší zařízení zcela jistě nabízejí i různé možnosti financování tohoto procesu.   
 

Nárok na úhradu pojišťovnou

Zdravotní pojišťovny ze zákona hradí služby poskytnuté na základě schválení žádosti zaslané IVF centrem. Pokud ženy trpí oboustrannou neprůchodností vejcovodů, je jim hrazena IVF od 18. let do dne dosažení 39. roku. Ostatním ženám je hrazeno IVF od 22 let do dne dosažení 39. roku. Pojišťovna hradí IVF čtyřikrát za život, ale za předpokladu, že bylo v prvních dvou cyklech přeneseno nejvýše jedno embryo.


Zdravotní pojišťovny nehradí celý rozsah vyšetření a úhrada vybraných léků při stimulaci vaječníků může být pouze částečná. Vždy předem požadujte detailní seznámení s náklady na vaši léčbu neplodnosti
 

V životě mnohých lidí platí, že až s děťátkem se z páru stává opravdová rodina. Na cestě k založení rodiny je neplodnost páru poměrně často jenom nepříjemnou komplikací, kterou lze díky odborníkům překonat. Malý poklad ve vašem náručí za to jistě stojí. 

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti

 

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně