Přejít k hlavnímu obsahu
vánoční deprese
15. 12. 2021
Duševní zdraví Zimní vášeň pro zdravou duši

Vánoce jako doba štěstí, ale i vážných psychických problémů

Pro mnoho lidí jsou Vánoce časem, na který se těší. I přes všechen stres z plánování oslav, nákupů a výběru dárků stále považujeme Vánoce za spíše šťastné období. Ale pro některé z nás mohou být svátky bohužel emocionálně vyčerpávající a obtížnou dobou. To platí především pro lidi, kteří se potýkají s duševními problémy, osamoceností a v současné době se vším negativním, co s sebou přináší nekonečná pandemie koronaviru.

Prosincová deprese, nebo „sváteční blues“?

Existuje obecně přijímaný fakt, že deprese se často zhoršuje v zimních měsících. Podle psychiatrů se pro tyto psychické potíže používá termín „sezónní deprese“ nebo též „sezónní afektivní porucha“. Nicméně sezónní deprese a ta, která vás může postihnout o Vánocích, jsou dvě různé věci. Rozeznáte je snadno – vánoční deprese či takzvané „sváteční blues“ se obvykle rozptýlí, jakmile skončí svátky, zatímco sezónní deprese často trvá několik měsíců, během kterých je nedostatek slunečního světla.
Lidé se sezónní afektivní poruchou často zažívají fyzické a fyziologické změny, které jsou spojeny s depresí. Nejčastěji se jedná o problémy se spánkem (příliš mnoho spánku nebo příliš málo), změny chuti k jídlu (zvýšení nebo snížení chuti k jídlu), snížená fyzická energie, problémy s pamětí (špatné vyvolání si vzpomínek nebo potíže se soustředěním), podrážděnost a/nebo hněv, ztráta zájmu o běžné činnosti či sociální izolace.

Lidé, kteří zažívají sváteční blues, obvykle nemají tyto typické depresivní příznaky. Místo toho trpí příznaky stresu, únavou a pocity, že jsou jakoby ochromeni.

Proč „sváteční blues“?

Podle odborníků tento stav nastává v souvislosti s tím, jak mají radostné svátky vypadat a jak se během nich máme cítit. Někdy totiž lidé mají nerealistická očekávání o tom, jak zvláštní to „něco zvláštní“ bude. To může vést k pocitům zklamání, pokud představy nejsou naplněny. Podobně také lidé porovnávají toto období s tím, jak vypadá zbytek roku, což opět může vyvolat pocity zklamání, nedostatku té pravé radosti, svátečního naladění a podobně. 
K tomu se ještě přidává častější srovnávání se s ostatními. Můžete si myslet, že ostatní jsou šťastnější, jejich život je lepší, a tak propadnout depresivnímu pocitu, že vy jste ten, kdo je neúspěšný či divný.

Svátky jsou obvykle časem, kdy býváme v kontaktu se širší rodinou a blízkými. To velmi často vyvolává připomenutí jiných emocí z minulosti. Bohužel to především bývají emoce negativní a vy začnete propadat vzpomínkám na nešťastné události minulých dob. V důsledku se opět mohou objevit pocity smutku a ztráty a vše je pak pro vás neuvěřitelně náročné.
 

V současnosti sílí pocity izolace, která je nedobrovolně vynucena omezeními souvisejícími s režimem boje proti šíření nákazy covidem-19. Ale věřte, že zdaleka vše není spojeno jen s tím. Lidé, kteří zažívají sváteční blues, mají psychické potíže v každé době a ani fakt, že jsou v kruhu rodiny a blízkých, jejich stav neulehčuje. Proto zkusme odhlédnout od toho, co nyní je a není, a zaměřme se na to, jak se dá s depresemi v období Vánoc bojovat.

Jak na deprese o Vánocích

Vzhledem k tomu, že psychické potíže spojené s vánočními svátky postihují čím dál víc lidí, je určitě důležité vědět, co pro sebe můžete udělat, aby toto období pro vás nebylo tak těžké. Máme pro vás několik tipů.

  • Nedopřávejte si nadměrné množství svátečních dobrot. Udržujte vyváženou stravu a omezte kofein, nikotin a cukr. 
  • Pravidelně cvičte. I když právě teď se můžete cítit ještě více zaneprázdnění než obvykle, pohyb je maximálně důležitý pro snížení depresivních propadů a pro udržení celkového zdraví.
  • Jak jen je to možné, vyhněte se sociální izolaci. Ani když se cítíte lépe o samotě a máte tendenci se před okolím uzavírat, zkuste neodvrhnout všechny své přátele a blízké a přimějte se alespoň ke krátkému hovoru po telefonu nebo kontaktu prostřednictvím sociálních sítí. Lidé, kteří udržují aktivní sociální vazby, jsou obecně šťastnější a mají méně problémů s depresemi a smutkem. 
  • Snižte stres z nakupování, plánování oslav, vaření a pečení. Když nebude vše dokonalé, svět se nezhroutí. A nezhroutíte se ani vy! Upřednostněte například nákupy on-line, abyste se vyhnuli množství lidí venku a přehnaným stimulacím vánoční výzdobou. 
  • Pokud se můžete potkat se svými blízkými osobně, minimalizujte možnost vzniku konfliktů a celkově se raději vyhněte příliš velkým oslavám, kde se sejde víc lidí. Chráníte tak nejen svou psychiku, ale i své zdraví, což je v době pandemie určitě na místě.
  • Pokud vás trápí smutné nálady, předem si domluvte „uklidňující“ možnosti (například s hostiteli na večírcích, ale i v rámci rodiny). Vysvětlete ostatním, jak se cítíte a že to není nic osobního, když potřebujete nějaký čas strávit o samotě. Nebo si udělejte přestávku a jděte alespoň na pár minut na procházku. 
     

Proaktivní denní režim, podpůrné sociální interakce, konzultace s odborníkem či využití non-stop telefonické krizové linky, kterou nabízejí nejrůznější neziskové organizace, vám mohou pomoct zvítězit v boji proti depresivním stavům, případně vás při jejich zvládání podpořit.

Ale co je zejména důležité, mějte stále na paměti jedno: Ať už se jedná o sváteční blues, nebo o sezónní depresi, vše jednou přejde a vy se zase budete cítit lépe. A je úplně jedno, že to bude jindy než právě o Vánocích!

Aktuálně