Přejít k hlavnímu obsahu
Začátek školního roku se blíží. Připravte na něj děti i sebe
24. 8. 2020
Zdravé dítě

Začátek školního roku se blíží. Připravte na něj děti i sebe

Konec prázdnin – to není jen nostalgické loučení s letními dny vyplněnými dovolenými, odpočinkem, zábavou či nicneděláním.

Na konci prázdnin se musí ti, kterých se to týká, pomalu vyrovnávat se skutečností, že se blíží začátek školního roku. Pro školáky, ale i jejich rodiče nastává leckdy perné období. Letos navíc umocněné nejistotou, jakým směrem se bude ubírat koronavirová pandemie a jaké mohou nastat restrikce. Jak se se začátkem školního roku co nejlépe vyrovnat?

Letní prázdniny jsou obdobím, kdy děti i dospělí poněkud „vykolejí“ ze zaběhlých zvyklostí. Všechno je tak nějak volnější, klidnější, užíváme si v uvolněném režimu pobytu venku, v přírodě. To od 1. září přestane platit. Pro mnohé to může být změna i docela stresující. Starší školáci už vědí, co je čeká. Pro prvňáčky (i jejich rodiče) to bude změna opravdu velká.

Připravte se na školu s předstihem

Najednou totiž musí najet na pevně daný rozvrh vyučovacích hodin a pravidelný budíček – pro mnohé i opravdu časně zrána. K tomu se přidávají další školní i mimoškolní aktivity, což už vyžaduje velice dobré plánování a organizaci školního roku, nejen jeho začátku. Ne vždy si ale vše okamžitě sedne, jak by mělo. Co s tím?

Rozhodně je důležité se připravovat s předstihem. Platí to třeba pro nákup školních pomůcek, stejně jako pro postupné posouvání budíčku tak, aby si vaše dítko pomalu ale jistě zvyklo na čas, ve kterém se bude vypravovat do školy. A vlastně to platí i pro rodiče.

Změna „režimu“ krok za krokem

Na změnu „režimu“ děti zvykejte pomalu, krok za krokem, ale rozhodně je začátkem školního roku nestresujte. Není důvod. Ostatně, školní rok se většinou rozbíhá pozvolna. Navíc letošní začátek školního roku bude v mnohém zcela specifický – některé děti se vracejí do školy téměř po půl roce, vzhledem k tomu, že jejich školy či třídy byly kvůli koronavirovým opatřením zavřené.

Dbejte na bezpečnost dětí. S nadcházejícími prvňáky si rozhodně několikrát projděte cestu do a ze školy. Upozorněte děti na rizika a nebezpečí a vyzkoušejte si, zda vaši školáci zvládnou cestu i sami. Klidnější pak budou i dospělí.

jak zvladnout zacatek skoly

Na co se zaměřit na začátku školního roku?

  1. Nastolte denní režim od „budíčku až po večerku“, ale ponechte v něm dostatek prostoru na změnu.
  2. Věnujte se dětem a podporujte je, což zkraje školního roku platí především pro prvňáky, ale i pro menší děti.
  3. Kontrolujte, jak si plní své povinnosti, a pomáhejte jim s nimi. Ideální je nastavení: nejdřív úkoly a až poté zábava.
  4. Dohlížejte na to, aby děti měly dostatek prostoru a času i na odpočinek. Povídejte si s nimi o tom, co ve škole zažily.
  5. Naučte děti připravovat si věci do školy už večer. Nedělejte to sami, ale kontrolujte, zda mají vše připravené.

Aktuálně