Přejít k hlavnímu obsahu
Začínáme s příkrmy
3. 11. 2022
Zdravé dítě Od početí do tří let

Začínáme s příkrmy: 7 nejčastějších otázek

Novopečené maminky často tápou, kdy začít s přikrmováním, jaké potraviny jsou vhodné a kolik by toho mělo děťátko sníst. Pro ulehčení zavádění příkrmů vám zodpovíme sedm nejčastějších otázek.

  1. Kdy začít s příkrmem?
    Miminko by mělo být první čtyři měsíce života výlučně kojeno. (Pokud se kojení z jakéhokoli důvodu nedaří, podávejte dítěti pouze umělé kojenecké mléko.) Aby se správně „naprogramovala“ jeho imunita, začněte od ukončeného 4. měsíce nabízet po lžičkách první příkrmy (společně s kojením či podáváním UM). Pokud jsou případné alergeny postupně zaváděny do jídelníčku děťátka v období mezi dokončeným 4. až 6. měsícem života, které nazýváme imunologické okno, výrazně tím snížíte pravděpodobnost vzniku alergií a naopak se tím zvýší pravděpodobnost potravinové tolerance. 
  2. Jaké příkrmy podávat?
    Ideální je začít se zeleninou a teprve potom podávat ovoce. Kdyby si dítě zvyklo nejprve na sladkou chuť ovoce, mohlo by následně zeleninu odmítat. Začínejte příkrmem z jednoho druhu zeleniny, nekombinujte a pečlivě sledujte reakci miminka na určité druhy. Pokud mu nepůsobí obtíže, vyzkoušejte další a postupně tak otestujte rozličné druhy zeleniny. Na první lžičku se hodí mrkev nebo brambory. Zpočátku se vyhýbejte nadýmavé zelenině.
  3. Kolik by mělo miminko sníst? 
    Příkrmy jsou v první fázi především doplňkem kojení, které má stále ve výživě primární roli. Na začátku nabídněte dítěti jen pár lžiček před kojením, většinou v poledne. Postupně nahrazujte celou polední dávku mléka nemléčným příkrmem. Mezi 6. – 8. měsícem zvyšujte množství příkrmu, aby nahradil jednu celou mléčnou porci. Posléze nahraďte nemléčným příkrmem i druhou a třetí mléčnou porci.
  4. Kdy začít s masem? 
    Až si miminko zvykne na zeleninu, začněte do ní přidávat důkladně uvařené libové maso (kuřecí, krůtí, králičí, hovězí, jehněčí), zpočátku asi jednu polévkovou lžíci na dávku (zhruba od 5. měsíce). Začít pak můžete i s ovocem, přičemž prvně sáhněte po jablíčku nebo banánu.
  5. Jak příkrm podávat? 
    Příkrmy od 4. měsíce je třeba podávat dohladka rozmixované, aby dítě nemělo potíže jak při samotné konzumaci (většinou ještě nemá zoubky), tak při následném trávení. Pokud kupujete hotové skleničky, zeleninové a masozeleninové příkrmy můžete mírně ohřát ve vodní lázni (skleničky se dají ohřívat i v mikrovlnce), vždy ale hlídejte teplotu. Kápněte si trochu pokrmu na předloktí a vyzkoušejte tak, zda nepálí. Pokud vaříte doma, jídlo nijak nedochucujte, nesolte. V domácím prostředí podávejte pokrm plastovou lžičkou, na cesty si ho můžete připravit do plnitelných kapsiček. Až se objeví první zoubky a dítě bude na příkrmy navyklé, můžete jídlo místo mixování pouze mačkat vidličkou, aby se naučilo polykat kousky místo kašičky (zhruba mezi 6. – 8. měsícem). 
  6. Nutit nebo nenutit?
    Pokud miminko odmítá první příkrmy, nenuťte ho do jídla ani nenabízejte nové chutě. Místo toho mu po dvou- či třídenní přestávce nabídněte znovu stejný pokrm. Buďte trpěliví a zkoušejte to i nadále s kratšími pauzami.  Případně zkuste obměnit kombinaci zeleniny nebo doplňte tu, kterou si vaše dítě již stačilo oblíbit. Můžete také zkusit přidat do příkrmu trochu mateřského mléka, jehož chuť dítě dobře zná. S podáváním prvních příkrmů si počkejte na moment, kdy je dítě v dobré náladě a není úplně vyhladovělé. Nespokojené dítě odmítne cokoliv, co mu nabídnete.
  7. Domácí nebo kupované?
    Pokud se rozhodnete pro domácí vaření příkrmů, používejte vždy pouze čerstvé a kvalitní suroviny. Zeleninu a maso nechávejte důsledně projít varem, ovoce důkladně omývejte, případně loupejte. Obávat se však nemusíte ani kupovaných, hotových příkrmů ve skleničce. Kojenecká výživa prodávaná v obchodech je přísně hlídaná, jelikož je pro ni stanoven speciální nízký hygienický limit pro přítomnost látek, které by mohly ohrozit zdraví.   

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně