Přejít k hlavnímu obsahu
úzkost
8. 11. 2023
Duševní zdraví Podzimní vášeň pro imunitu

Záludnosti mozku - úzkost

Co je vlastně úzkost a jak se tento stav může podepsat na naší výkonnosti, celkovém zdravotním stavu a imunitě? Jak si ulevit a kdy tento stav léčit?

Mít strach a pociťovat úzkost jsou odlišné věci. Zatímco strach je přirozenou obrannou reakcí na reálně hrozící nebezpečí, úzkost lze definovat jako strach bez konkrétního spouštěče, tedy často iracionální pocit napětí. K úzkosti patří i stavy strachu z konkrétních předmětů či situací, které ovšem v běžném životě nebezpečné nejsou, například strach z přeplněných prostor nebo z jízdy dopravními prostředky.

PŘÍZNAKY ÚZKOSTI 

  1. Negativní myšlenky: Člověk se často nechtěně zabývá myšlenkami typu „ztrapním se, všichni se mi smějí“ v případě sociální fobie. Nebo „něco strašného se mi stane, omdlím“ v případě agorafobie. Vážnější je to u generalizované úzkostní poruchy, kde se myšlenky často cyklí a člověk se jich nedokáže svou vůlí zbavit. 
  2. Emoce: Při úzkosti je typický citový zmatek a rychlý sled různých, často i protichůdných emocí. Úzkostný člověk pociťuje především pocity viny, dále stud, pocit beznaděje a méněcennosti.
  3. Psychosomatické obtíže: Patří k nim bušení srdce, sucho v hrdle, svírání hrdla, ztráta hlasu, závratě nebo pocit na omdlení. Časté jsou žaludeční obtíže, jako je bolest a tlak v žaludku, silná nevolnost (většinou bez zvracení), časté nucení na velkou či malou stranu. Patrné jsou i bledost, pocení dlaní, ztuhlost zádových svalů, zatínání pěstí nebo zvláštní chování vyplývající z nekomfortních myšlenek, které úzkost provází.   
  4. Změněné vzorce chování: Místo konfrontace a řešení problému se často člověk uchyluje k vyhýbání, ke kontrolnímu nebo zajišťovacímu chování, jako je opakované kontrolování dveří a vypínačů nebo opakované vyšetřování zdravotního stavu. Ke změněnému vzorci chování patří i rozvoj závislosti (například na alkoholu) nebo přílišné lpění na jiných lidech nebo rituálech přinášejících uspokojení v dané situaci.
  5. Zhoršená imunita: Pokud člověk trpí úzkostmi často nebo dlouhodobě a není diagnostikován, projeví se to ve výrazné míře i na jeho odolnosti vůči nemocem. Častým trápením jsou chronická nachlazení, virózy a zánětlivá onemocnění bez zjevné příčiny i rozvoj autoimunitních nemocí. Opakované infekce a častá návštěva lékaře mohou být známkou některé z úzkostných poruch. 
  6. Únava: O tom, že úzkosti vyčerpávají, není sporu. Kromě svalové únavy a únavy orgánů se zde projevuje často i deficit živin způsobený nechutí do jídla nebo nadužíváním některých látek. 

CO DĚLAT PŘI ÚZKOSTI

Pro zvládání úzkosti toho můžete hodně udělat sami. Musíte si však tohoto jevu všimnout a pokusit se jej „zvědomit“. Zjednodušeně řečeno si přiznat, z jakého důvodu a v jaké situaci k projevům úzkosti dochází. Zvědoměním situace si pak úzkost dokážete spojit i se zklidňujícími a zvládacími mechanizmy, a tedy dokážete do budoucna ovládnout lépe svou reakci na daný spouštěcí podnět. 

Mnoho odborníků doporučuje zvědomění a samoanalýzu dané situace jako první krok ke zvládání, tedy tzv. copingu daného stavu. Dalším velmi důležitým procesem je aktivní zklidnění tělesných příznaků. Nejlepším doporučením jsou dechová cvičení, velmi efektivně působí i určitý zklidňovací rituál, který si dokážete zautomatizovat, například pár hlubokých nádechů a následné vypití sklenice vody, pár zrychlených kroků, promnutí rukou.

TIP 


Z mnoha dechových cvičení, kterými lze zvládat stres i stav úzkosti, doporučujeme velmi jednoduchou metodu tzv. krabicového, jinak i čtvercového dýchání. Metoda, původně vyvinutá pro vojáky v bojovém nasazení, se dá aplikovat prakticky vždy a za každých okolností: Dýcháte jakoby v krabici nebo ve čtverci. Nádech 3 sekundy, zadržení dechu 3 sekundy, výdech 3 sekundy a znovu zadržení dechu 3 sekundy. Opakujte alespoň třikrát. Posléze zkuste vědomě uvolnit nebo rozhýbat záda a trochu si uvolněte i svaly v končetinách, pocvičte jimi.

Preventivně při zvládání úzkosti velmi dobře působí aromaterapie, zejména zklidňující vůně vanilky, levandule a lesní vůně. Nadbytečnou konzumaci kofeinových nápojů se pokuste vědomě regulovat a zároveň přidejte čaje bylinné, ideálně z meduňky lékařské, která jemně harmonizuje mysl a zároveň nemá na rozdíl od jiných bylin tlumivé účinky. 

Velmi dobrou strategií je po dobu alespoň jednoho měsíce zajistit zvýšený příjem magnézia, vitamínů řady B a pochopitelně i vitamínu C, jehož spotřeba v těle u úzkostných poruch skokově narůstá

Jedním z nejlepších preventivních prostředků je pobyt v přírodě, a to za každého počasí. I mírný pohyb v kombinaci s barvami a vůní přírody dělá s myslí zázraky. 

Úzkost a úzkostné poruchy patří k nejčastějším, ale i nejpodceňovanějším záludnostem, které nám naše vlastní mysl dokáže připravit. Jakmile se tyto potíže opakují u vás nebo u vašeho dítěte, vyhledejte aktivně pomoc odborníka. 

Vaše doktorka
Gianna Conti

Aktuálně