Přejít k hlavnímu obsahu
Bylinky pro duši
12. 12. 2022
Duševní zdraví Zimní vášeň pro zdravou duši

Bylinky pro duši

Bylinkářství bylo v našich končinách využíváno odpradávna. Kromě fyzických neduhů se byliny umí postarat i o naši psychiku. Víte, po kterých bylinkách sáhnout, aby vás duše tolik nebolela?

V zimě, tedy v době, kdy není sluníčko, u mnohých přichází zimní sklíčenost či takzvané „zimní deprese“. A všichni moc dobře víme, že je v takových chvílích dobré vyrazit na hory, kde jiskří sníh, nebo do teplých krajin, kde je dostatek slunečního svitu… Jenže, ono to vždy není tak lehce proveditelné, jak lehce se to řekne.
Můžeme si ale pomoci i doma, i když musíme druhý den do práce, dovést děti do školky, školy, udělat s nimi úkoly, i když je potřeba zařídit milion věcí.
Které bylinky platí na deprese a úzkost?

Třezalka tečkovaná, které se přezdívá bylinka svatého Jána, velmi dobře působí při stavech úzkosti, při smutku či lehké depresi. Pokud už ale antidepresiva berete, není třezalka pro vás vhodná, protože ona účinek těchto farmak snižuje. Stejně tak snižuje účinnost hormonální antikoncepce.

Chmel otáčivý můžete použít na večerní chmelovou koupel, která vám pomůže vyhnat z hlavy strachy a chmury. Podle výzkumů působí také jako antibiotikum. Výborný je i jako přísada do vaření. 

Meduňka lékařská je díky konejšícím účinkům dobrou podporou pro večerní zklidnění, relaxaci a přípravy mysli ke spánku. Od těžkých depresí nepomůže, ale navodí v duši klid a mír. Pijte ji jako čaj asi půl hodiny před spaním. 

Levandule lékařská, velmi populární aromatická bylinka, má podobné účinky jako meduňka. Využijte ji jako přísadu do koupelí nebo čajových směsí. Zvyšuje odolnost nervového systému, odbourává strachy a úzkosti, zlepšuje zažívání i spánek.

Lípa je další zklidňující bylinou. K dobré náladě a pocitům harmonie vás nejlépe přiblíží tinktura z lipového květu.

Nejste si jisti, jak bylinky kombinovat? Zkušený bylinář vám po diagnostickém sezení poradí, které bylinky budou vhodné právě pro vás, a může vám připravit vhodnou tinkturu či čaj. Na vás bude, abyste si udělali malou revizi svých denních návyků, malinko je přeskládali a bylinnou léčbu tím hezky podpořili.
 

Aktuálně