Přejít k hlavnímu obsahu
skialpinismus
27. 1. 2022
Pohyb

Zkuste skialpinismus. Trochu jiné lyžování

Lanovkou nahoru, po sjezdovce dolů. To je obvyklý způsob zimních lyžařských radovánek, jak ho zná většina těch, kdo holdují lyžím. Kdo chce ale zažít trochu jiné lyžování, zvolí skialpinismus. Čím se liší od toho sjezdového?

V encyklopedii najdete vysvětlení, že jde o pohyb na lyžích ve volném horském terénu. Do kopce i z kopce. K tomu je potřeba nejen slušná kondice a něco na lyžích umět, ale také speciální vybavení, které se od toho „klasického“ sjezdařského poněkud liší. 

Podle náročnosti má skialpinismus několik podob – od té nejméně náročné, tedy skitouringu, až po extrémní, kdy je cílem vrcholek hory a následuje sjezd. Většinou sjezd hodně extrémní, který i zkušeným lyžařům pořádně zvedne tepovou frekvenci.

Vyberte vhodné lyže, boty i vázání

Pro ty, kdo se skialpinismem teprve začínají, je volba jasná – vyrazit do terénu, který není až tak náročný. Stoupat vzhůru po lesních cestách nebo po okrajích sjezdovek a po obratu v cíli si užít sešup zpět dolů. I na to ale budete potřebovat skialpinistické vybavení.

  • Začněme u lyží. Dají se použít klasické sjezdové, ale lepší jsou speciální odlehčené lyže na skialpy. Pokud spíše chodíte a nepočítáte s žádnými extrémními sjezdy, pořiďte si lyže na výšku své postavy. Pokud hodláte předvádět i nějakou tu sjezdařskou divočinu, tak raději o 10 až 20 cm kratší.
  • Speciální je i vázání, jehož konstrukce umožňuje stoupání s volnou patou, navíc nastavitelné podle sklonu kopce, zatímco pro sjezd se přepne do pevné pozice. Není zrovna levné – jeho cena se pohybuje mezi 4 000 a 10 000 korunami.
  • Stejně jako vázání jsou speciální i boty, které jsou tak nějak na půl cesty mezi klasickou tvrdou sjezdařskou botou a horolezeckou vázací plastovou. Navíc mají podrážku profilovanou podobně jako u pohorek a systém, který uvolní horní část boty pro chůzi a stoupání.

Bez stoupacích pásů to nepůjde

A když se se bavíme o specialitách pro skialpinismus, tou další a (nutno jedním dechem dodat) nezbytnou výbavou jsou stoupací pásy. Někdy se jim říká tulení. Pro uklidnění ochránců přírody je třeba říct, že s tímto příslušníkem živočišného druhu nemají dnes nic společného. Bez pásů to do kopce nepůjde. Z jedné strany mají lepicí vrstvu, která se přilepí na skluznici lyže, druhá strana zabraňuje smekání po sněhu. 

Jedno upozornění. Ještě před prvním výstupem si nasazování stoupacích pásů několikrát vyzkoušejte. Něco jiného je totiž nalepovat je v klidu, v bezvětří, a něco jiného na svahu a třeba v silném větru. To už může být perná zkouška dovednosti a trpělivosti.

A co ještě

A další vybavení? Hůlky stačí sjezdařské, ale lepší službu odvedou teleskopické. Podle náročnosti výstupu, terénu a následného sjezdu mohou přibýt do výbavy další věci – mačky, lavinový hlásič (tzv. pípák), lopata, lavinová sonda. V případě náročnějšího sjezdu raději přibalte i páteřák.

Oblečení

Samozřejmě je důležité se dobře a vhodně obléct. Pro začátek se dá zkombinovat lyžařské a outdoorové oblečení. Při stoupání se určitě zpotíte, takže je lepší lehčí oblečení, spodní funkční vrstva, lehčí bunda. Nahoře ale může být mnohem větší zima než na „startu“, takže je důležité mít s sebou teplejší bundu, náhradní funkční triko, zrovna tak teplejší čepici a rukavice. 

Skialpinismus v Čechách

Pokud začínáte, je asi lepší si výbavu nejprve půjčit než investovat poměrně velké peníze do jejího nákupu. A stejně tak je lepší začít méně náročnějšími výstupy a sjezdy. Za těmi totiž nemusíte nutně vyrážet hned do Alp. Najdete je takříkajíc i doma za humny. Vhodné terény najdete v Krkonoších, Krušných horách, na Šumavě či v Beskydech. Jen mějte na paměti ochranu přírody. Ne všechny svahy jsou určené pro sjíždění.
 

logo ZP-MVZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

Vyhrajte skipas! 

 
Zdolejte s námi pátou sportovní výzvu! Pokud se vyfotíte se na lyžích nebo snowboardu, můžete vyhrát! Ve hře jsou dva skipasy v hodnotě 2 400 Kč, které si můžete užít kdekoliv!

Tak se zaregistrujte na ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA, splňte lednovou měsíční výzvu a sdílejte jí na svém Facebooku či Instagramu s hashtagy : #zdravypohybmojevyhra a #zpmvlyze nebo #zpmvsnowboard.

 

Pokud splníte alespoň pět z devíti měsíčních sportovních výzev, můžete vyhrát elektrokolo značky Author v hodnotě 73 000 korun a spoustu dalších cen.

Zdravý pohyb je naše společná výhra! 

 

Registrace, detaily a pravidla ZDE

Aktuálně