Přejít k hlavnímu obsahu
zmrzlé ruce
18. 1. 2022
Pohled lékaře

Zmrzlé ruce? Příčina a preventivní strategie

Není snad přirozenějšího a lepšího léku na zimní deprese než pravidelná procházka na svěžím mrazivém vzduchu. Abyste si ji vychutnali bez zmrzlých rukou, měli byste porozumět tomu, jak přesně vaše tělo reaguje na chlad. S dobrou strategií omezíte tuto potíž na minimum.

Ověřte si, jak reagujete na chlad

Mnozí lidé přesně neví, jak vlastně na ně chlad působí. Proto ještě než budete číst dál, položte si těchto několik otázek. Odpovědi na ně pak najdete v dalším textu.

  • Máte potíže celou zimní sezonu, nebo jen občas? Vadí vám vlhké a větrné počasí více než mrazivé slunečné počasí? 
  • Jak se u vás chladová reakce projevuje? Máte potíže s pohyby rukou a zatuhlými prsty? 
  • Cítíte poměrně intenzivní bolest v konečcích prstů? Znervózníte z obavy, že vám ruce mrznou? 
  • Jak dlouho trvá pocit chladu? Zlepší se časem, nebo raději utíkáte do tepla? 
  • Jak se ruce chovají následně v teple? Zčervenají a svědí? 

Příčiny zhoršené reakce na chlad

  1. Systémové nemoci
    Mnoho lidí má krevní oběh poškozený chronickou nemocí, nejčastěji diabetem. Diabetes způsobuje poruchy prokrvení okrajových částí těla – rukou, nohou i například ušních lalůčků. Drobné cévky se ucpávají a další z nich nestíhají prokrvovat celou oblast. Příjem informací prostřednictvím neuronů je zpomalený a diabetik tak často ani nevnímá míru podchlazení rukou. Ochrana před chladem je u diabetiků nesmírně důležitá a lékaři většinou o tomto příznaku diabetika předem dobře informují. 
  2. Snížená funkce štítné žlázy
    Zimomřivost je velmi typickým projevem u tohoto poměrně častého onemocnění, kterým trpí mnoho žen středního věku. Na rozdíl od klasické reakce na chlad je tento pocit trvalejší, často nezávislý na výkyvech teplot. Zde není typická sezonnost, jde o trvalejší stav bez vážnějších výkyvů vlivem sezony.
  3. Cévní poruchy a oběhové poruchy 
    Kromě těch, kdo mají problémy se srdcem (ti představují samostatnou skupinu), na chlad velmi špatně reagují osoby s vrozeným nebo získaným Raynaudovým syndromem. Zde dochází k cévní křeči spojené s nárazovým zběláním rukou, následovaným jejich zmodráním. Raynaudův syndrom není zdaleka až tak častý a projevuje se i mimo zimu při jakékoli expozici chladu. Takto intenzivní reakce organismu se však dá poměrně brzy zjistit, tedy počítejme s tím, že o tomto onemocnění byste již dávno věděli. 
  4. Přehnaná imunitní reakce
    Nejčastější příčinu nepřiměřené chladové reakce najdeme mezi alergiky. Alergici s pylovou, roztočovou či potravinovou alergií totiž mají natolik předrážděný imunitní systém, že můžou cévní křečí a následným otokem, svěděním až kopřivkou reagovat i na fyzikální, chladové podněty. Alergologové ještě stále diskutují o tom, jedná-li se o pravou autoagresivní reakci imunitního systému, nebo jistou formu pseudoalergie, vyvolanou pouze vyplavením většího množství histaminu. V každém případě zde hned po počáteční expozici chladem dochází k náhlému stažení cév, které časem povolí a ruka se opět prokrví. Po náhlém zahřátí ruce naopak zareagují intenzivním svěděním až otokem kůže.

Jak vyzrát na chladné ruce

  • Prevence nápoji

Na první dobrou by vás to možná nenapadlo, ale dobrý půllitr čaje vypitý před vycházkou doplní do organismu chybějící tekutiny, tedy přirozeně zlepší jeho prokrvení. Pozor si musí dát starší lidé bez pocitu žízně a také věčné dietářky, které místo jídla kávičkují a jsou permanentně dehydratované. 

  • Dobrá výbava do zimy

Dobré rukavice jsou základ. Ne hrubě pletené vlněné, ale vícevrstvé, ideálně sportovní rukavice. Pokud chcete být na vycházce za dámu, účel splní i podšité kožené rukavice. 

Rukavice si vždy oblékejte již doma na chodbě, nikdy ne až v chladu. Zpomalíte nástup chladové reakce.

  • Pohyb prsty a zápěstím

Bolestivá cévní křeč nastane vysoce pravděpodobně i v rukavicích, ale pamatujte si, že také do 10 až 15 minut odezní. Do té doby rukama a prsty hýbejte, aby mozek měl hodně podnětů, aby vazivo neztuhlo a aby svaly v pohybu pumpovaly krev v cévách. 

  • Zabraňte nechtěnému ochlazování

Jako dodatečné preventivní opatření v prvních minutách, kdy cítíte intenzivní pocit chladu, rukama cvičte, ale nemáchejte jimi nijak výrazně, abyste ještě neodváděli teplo prouděním vzduchu. Drobné pohyby prsty vám poslouží úplně stejně a rukám umožní zůstat v kapsách nebo pod kabátem, kde jim bude lépe. Omezíte tím další výdej tepla. Když ustoupí prvotní příznaky, ruce vytáhněte a pohybujte jimi až po ramena.

  • Pryč s mokrými rukavicemi

Jakmile se rukavice promočí od sněhu nebo deště, raději je sundejte, než abyste riskovali další tepelné ztráty způsobené odváděním tepla prostřednictvím vlhkosti. Suché ruce bez rukavic se chladu ubrání lépe než mokré.

  • Žádné agresivní ohřívání

Mohli byste toho totiž více pokazit než napravit. Teplo (stejně jako chlad) vyplaví zánětlivé látky a histamin, kůže nateče a začne intenzivně svědit, následkem škrabání si pak ještě lehce přivodíte infekci nebo drobná poranění. Výbornou pomůckou jsou malé kapesní ohřívače rukou nebo nahřátý ručník, případně ruce lehce podržte nad topením. Rozhodně je nevkládejte do horké vody!

  • Preventivní léčebná opatření

Pokud citlivě reagujete na chlad a reakce připomíná alergii, klidně si v tomto období v lékárně pořiďte antihistaminika, volně prodejné léky proti alergii. Často zaberou i na kapání z nosu, příznaky chladové reakce, které si lidi často pletou s chronickou rýmou. Cévky v obličeji a pokožku rukou chraňte mastnými krémy. Pro alergiky je volně k dispozici i tzv. „cold cream“, přípravek zmírňující potíže a projevy chladové alergie na kůži. 

Optimisté říkají, že není příliš mrazivé počasí, jsou jen nedostatečně oblečení lidé. Tak či tak, s dobrou přípravou si zimní krásy vychutnáte naplno a bez nepříjemného pocitu mrznoucích rukou. 

Vaše doktorka kamarádka 
MUDr. Gianna Conti, MBA

 

Aktuálně