Přejít k hlavnímu obsahu
kuřecí koláč
15. 6. 2021
Jídlo

Během teplých dní oceníte kuřecí s listovým těstem

Slunečné dny už definitivně dorazily a všichni je asi vítáme s otevřenou náručí. Ty tam jsou zahřívací polévky a my se intuitivně obracíme k jídlu, které se víc hodí pro období s vyššími teplotami.

Většina lidí volí s příchodem teplých dní odlehčený jídelníček. Je to logické. V zimě často dáváme svému tělu pořádně zabrat a obalujeme je tukovým polštářem, který nám pomáhá čelit mrazivému počasí. Jaro a léto s sebou přináší mnoho dietních potravin, jako je zelenina, ovoce a nepřeberné množství bylinek. 

Neváhejte, protože některé čerstvé suroviny jsou dostupné pouze krátkou dobu, takže je dobré si je co nejvíc užít, když jsou zrovna k dispozici. A rozhodně se nebojte tu svou oblíbenou zařadit do jídelníčku i několikrát v týdnu.

Hlavní jídlo i svačinka    

Pokud nemáte čas na dlouhé vyvařování, a přesto potřebujete pořádnou dietní a zdravou bombu, použijte náš recept, kterému můžeme říkat třeba kuřecí koláč. Je to koláč unikátní – jeho příprava vám zabere jen 35 minut a jedna porce obsahuje pouhých 320 kalorií. Přitom doporučená denní dávka pro dospělé se sedavým zaměstnáním je 2 150 kalorií. To už stojí za vyzkoušení, nemyslíte?

Kuřecí pochoutka z hrnce

Náplň koláče nejlépe připravíte v jakémkoli tlakovém či multifunkčním hrnci.

Na 5 porcí budete potřebovat:

  • 4 vykostěná kuřecí stehna bez kůže
  • 1 velkou cibuli nakrájenou na kostičky
  • 2 očištěné velké mrkve nakrájené na kostičky
  • 4 stonky jemně nakrájeného celeru
  • 1 oloupanou sladkou bramboru nakrájenou na kostičky
  • 300 g oloupaných žampiónů nakrájených na plátky
  • 1 lžičku sušeného tymiánu
  • 3 rozmačkané stroužky česneku
  • ¾ balení mraženého hrášku
  • 1 balení baby špenátu
  • 2 šálky kuřecího vývaru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 balení listového těsta
  • 1 vejce
  • 150 g nastrouhaného parmezánu
  • olivový olej
  • sůl a pepř

V hrnci předehřejte 2 lžičky olivového oleje. Mezitím opláchněte kuřecí maso a vydatně ho po obou stranách osolte a opepřete. Jakmile je olej horký, smažte kuře z každé strany asi 3 až 4 minuty, dozlatova. Potom kuře z hrnce vyndejte, přidejte cibuli, mrkev, celer, sladké brambory, houby, ½ lžičky soli, trošku pepře a vše důkladně promíchejte.
Vařte 6 minut, poté přidejte česnek a znovu povařte, dokud zelenina nezměkne. Kousky kuřete vraťte do hrnce spolu s vývarem a promíchejte. Zavřete víko hrnce a nastavte je na vysokotlaké vaření po dobu 10 minut. Jakmile se vše dovaří, nechte hrnec ještě 10 minut stát.

Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C a z rozváleného listového těsta vykrojte 5 kol o velikosti servírovacích misek. Těsto lehce propíchejte vidličkou a potřete rozšlehaným vajíčkem. Povrch posypejte parmezánem a špetkou tymiánu a pečte v troubě asi 12 minut.

Na závěr otevřete víko hrnce, přidejte špenát, mražený hrášek (není třeba jej rozmrazovat) a promíchejte. Vařte několik dalších minut, případně dochuťte. Pokud je směs příliš řídká, přidejte dle potřeby na zahuštění kukuřičný škrob rozmíchaný ve vodě.

Kuřecí směs podávejte na „koláčích“ listového těsta.

A teď už jen: „Dobrou chuť!“

Kuřecí pochoutku můžete skladovat v ledničce až 5 dnů. Nejlepší způsob, jak ji znovu zahřát, je v horké pánvi na sporáku. O nic z výživových hodnot ani vitaminů skladováním nepřijdete.

Aktuálně