Přejít k hlavnímu obsahu
Bylinky méně známé
9. 5. 2022
Jídlo

Bylinky méně známé

Patříte mezi bylinářské nadšence? Zkuste i jiné než kuchyňské bylinky nebo mátu. Znáte pelyněk brotan, řepík lékařský, kozlík lékařský nebo sléz maurský? A chtěli byste svůj vlastní voňavý heřmánek?

heřmánekZapomenutá tradice

Mnoho bylinek bylo téměř zapomenuto také proto, že se s nimi dnes setkáte jen ve formě tablet. Původní bylinku už jen tak neuvidíte. Zkuste si je ale vypěstovat sami. Tak například heřmánek pravý. Zná ho úplně každý, ale spojujeme si ho se sběrem ve volné přírodě. Tam si ho lehce můžete splést se rmenem rolním. Neotrávíte se, ale léčivé složky heřmánku zkrátka nedostanete. Můžete si heřmánek vysít na svou zahrádku. Jeho krásná a voňavá kvítka vám udělají službu hned několikrát. Poprvé, když začnou kvést a vy máte oči jen pro jeho krásu. Podruhé, až budete sklízet, dostane zdarma jedno velké aromaterapeutické sezení. Potřetí, až ho budete ve stínu sušit, vaše prsty budou vnímat texturu a lehkost těch droboučkých kvítků. A nakonec, až si v zimě heřmánek zalijete horkou vodou a v dlaních sevřete hřejivý hrnek, léčivé látky vašeho vlastního heřmánku vykonají to, co umí jedině ony. A tím se celý ten kruh uzavře.

To samé lze říci o všech bylinkách, které vypěstujete vlastníma rukama. 

Komu poskytnout ještě na své zahradě místo?

  • Zkuste léčivý oman pravý (Inula helenium), jehož slunečně žluté květy zdobí nejednu okrasnou zahradu. U této léčivky jde hlavně o kořen, který se sbírá na jaře nebo na podzim.
  • Velkou parádu a užitek vám na zahradě udělá proskurník lékařský (Althaea officinalis), na kterém jsou nejhezčí jemně růžové květy.
  • A víte, jaká bylinka je skvělá při nachlazení, zánětech v krku a která krásně obarví čajové směsi? Je to sléz maurský (Malva mauritiana). U něj vás zaujmou sytě růžové až fialové květy, které rozkvétají koncem června.
  • Už staří Egypťané využívali kvetoucí nať řepíku lékařského (Agrimonia eupatoria). Metr vysoká, žlutě kvetoucí bylinka se používá například při nemocech jater. Krásně voní po meruňkách.
  • Pokud milujete grilování a připravujete různé marinády, jistě rádi objevíte silně aromatický pelyněk brotan (Artemisia abrotabnum), který vytváří poměrně mohutnou keřovitou rostlinu s tuhými stonky a jemnými listy, které začnou silně vonět i při nepatrném dotyku. 

Co je dnes v módě?

K mnohým uším už dolehla zpráva o neblahých účincích rafinovaného cukru na lidský organismus. Zkuste si pěstovat například lipii sladkou (Lippia dulcis), která je známá jako aztécký cukr, nebo stévii sladkou (Stevia rebaudiana).
Hladinu testosteronu u mužů a hladinu estrogenů naopak u žen dokáže zvýšit velmi diskutovaná bylinka se zajímavým vzhledem. Je jím kotvičník zemní (Tribulus terrestris), jehož sazenice také lze zakoupit nebo vypěstovat ze semen.

Teď na jaře je přesně ta chvíle, kdy můžete začít úplně nové dobrodružství a prožít sezonu se svými netradičními bylinkami.
 

Aktuálně