Přejít k hlavnímu obsahu
Chufa alias tygří ořech
5. 10. 2023
Jídlo

Chufa alias tygří ořech

Máme tu další superpotravinu, která ale na světě roste už pěkných pár tisíc let. Může vám pomoci s hubnutím a neobsahuje žádný cholesterol ani lepek. Přečtěte si, jak to s tygřím ořechem vlastně je.

Chufa (čtěte čufa) je známá i pod názvem tygří ořech nebo se jí říká zemní mandle. Asi vás nepřekvapí, že patří mezi superpotraviny. Chufa u nás ještě není příliš známá, ale neměli bychom ji ignorovat, protože je nesmírně prospěšná pro naše zdraví a za superpotravinu se označuje plným právem.

Tak trochu zvláštní plevel

Rostlina vypadá jako kvetoucí vysoká tráva a vytváří mnoho podzemních olejnatých hlíz, které jsou 1–2 cm velké a mají příjemně ořechovou chuť. Na pohled hlízky připomínají větší seschlý lískový oříšek. Mnozí zahradníci chufu řadí mezi plevel pro její agresivní rozpínavost.

Z Egypta do Španělska

První zmínky o chufě jsou z doby před cca čtyřmi tisíci lety, kdy ji pěstovali staří Egypťané. Dobře věděli o jejích zdravotních účincích, a proto ji faraonům dávali i do jejich posmrtné výbavy.
Dnes se tato superpotravina pěstuje výhradně ve Španělsku, protože tamní klima jí svědčí, a odtud se vyváží do celého světa.

Chufa a lidské zdraví

  • Obsahuje hodně vlákniny, proteinu a přírodního cukru
  • Má vynikající nutriční hodnoty
  • Je bohatá na přírodní minerály
  • Neobsahuje cholesterol ani lepek

Chufa si poradí s nadýmáním, ale má také silné afrodiziakální účinky. 

Množství a pestrost nápomocných látek činí z chufy preventivního pomocníka proti rakovině, trombóze či infarktu. 
Chufa umí zpomalit stárnutí buněk, podporuje krevní oběh, zklidňuje psychiku, eliminuje následky stresu a má dobrý vliv na střevní mikroflóru.
Jak sami vidíte, máme tu unikátní potravinu, kterou mohou konzumovat jak ti, kdo jsou alergičtí na ořechy či laktózu, tak celiaci a vegani.

Chufa na talíři

Čerstvé hlízy můžete zobat jako oříšky. Můžete je rozmačkat a použít místo müsli do jogurtu. V suchém stavu se používají na výrobu mouky. Z chufy se také lisuje velice kvalitní a zdraví prospěšný olej. 
Když se chufa namočí, lze z ní připravit výživný nápoj Horchata de Chufa, který je ve Španělsku naprostým hitem a má nasládlou, ořechovou chuť. Ještě lepší je se skořicí či kardamomem. 
Horchata může být dobrou alternativou kravského mléka. Jelikož neobsahuje laktózu, je velmi dobře stravitelnou možností pro ty, kdo mléko špatně snášejí. 

Vyznavačům ekologického životního stylu se bude líbit to, že se chufa snadno pěstuje bez chemie, sklízí se tradičně a je skladována v přirozených podmínkách, takže veškeré látky včetně vitaminů jsou zachovány. 

Ať už ji použijete jako olej, mouku, nebo ji budete mlsat místo oříšků, neuděláte chybu. 
 

Aktuálně