Přejít k hlavnímu obsahu
chutná a zdravá mochyně
25. 7. 2023
Jídlo

Chutná a zdravá mochyně

Třešeň Inků, zlatá bobule nebo angrešt mysu Dobré naděje. To jsou názvy plodů mochyně peruánské neboli oranžových kuliček physalisu, které v posledních letech nacházíte v nabídce obchodů. Už jste mochyni vyzkoušeli?

Mochyně peruánská má prý původ v jihoafrickém mysu Dobré naděje, ale nejčastěji se s ní setkáme v Jižní Americe, v Kolumbii, Peru, Bolívii či Venezuele. 
Její plody, oranžové kuličky, jsou oblečeny v jemňoučkém papírovém plášti, lampionku. 

Na pomoc lidskému organismu

Její plody používají jihoameričtí indiáni dlouhodobě nejen pro jejich chuť, ale také pro léčivé účinky. S čím nám mohou pomoci?
Mochyně obsahuje bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vitaminy (A, B, C či P), minerální látky (např. železo, vápník, draslík, fosfor) a flavonoidy.
Působí diureticky (močopudně) a kladný vliv má také na trávení. Má mírně projímavé účinky, takže podporuje pravidelné vyprazdňování. Obsažené látky se podílejí na správném fungování metabolismu a imunitního systému.

Působí protizánětlivě a zároveň antioxidačně, takže organismus chrání proti působení volných radikálů. Použít ji lze při detoxikaci organismu a kladný vliv má na kardiovaskulární systém, protože snižuje hladinu cholesterolu i krevního cukru. 

Mochyně v kuchyni

Žluté plody mochyně peruánské jsou označovány za „třešně Inků“. Mají příjemnou sladkokyselou chuť, něco mezi jahodou a ananasem. Můžeme je samozřejmě konzumovat syrové, ale u nás jsou nejčastěji ozdobou na cukrářských výrobcích. Skvěle se hodí do ovocných salátů, na marmeládu nebo kompot. Plody mochyně peruánské lze navíc sušit a tím i na dlouho uskladnit.

Salát s plody mochyně

  • plody mochyně8 plodů mochyně peruánské
  • 8 cherry rajčat 
  • 1 velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 bílý jogurt
  • sůl, pepř
  • máta, koriandr

Rajčátka a mochyni nakrájíme na poloviny, cibuli a bylinky najemno. Vše promícháme, přidáme utřený stroužek česneku, osolíme, opepříme a zalijeme bílým jogurtem. Nakonec dochutíme bylinkami. Salát je nejlepší nechat vychladit, protože je pak velmi osvěžující.

Mochyně na balkoně

Semena mochyně peruánské pořídíte v mnoha internetových i kamenných zahradnictvích, takže si můžete rostlinu jednoduše vypěstovat. Mochyni peruánské, stejně jako rajčatům, vyhovují slunná stanoviště a výživná půda. Zároveň potřebuje dostatek závlahy a občas také přihnojování.

Pustíte-li se do pěstování mochyně, sklízejte jen zralé plody. Nezralé totiž nejenže nechutnají dobře, ale stejně jako nezralá rajčata obsahují jedovatý solanin.
 

Aktuálně