Přejít k hlavnímu obsahu
tříselná kýla
21. 9. 2023
Nemoci Od hlavy k patě

Co je tříselná kýla a jak se jí zbavit

Nezvedej ty těžké věci, budeš mít kýlu, říkávaly naše maminky a babičky. Vzpomínáte? A měly pravdu. Kýla je nejen nepříjemná, ale může být i nebezpečná.

Jak vzniká kýla

Kýla opravdu může vzniknout v důsledku přílišné fyzické námahy, především zvedáním těžkých předmětů. Postihuje nejen děti, ale i dospělé. Zatímco u dětí mívá souvislost s vrozenou dispozicí, u dospělých může být získaná jako důsledek chronického kašle, obtížného vyprazdňování a zácpy, obezity, u mužů onemocnění prostaty, u žen pak v souvislosti s těhotenstvím a porodem. Kýle se nedá snadno předcházet, protože pevnost břišní stěny je dána geneticky, její kvalitu však zhoršuje třeba i kouření. Vhodnou prevencí je tak zdravý životní styl s dostatkem pohybu a posilování břišních svalů, zdravá strava s dostatkem vlákniny a vody pro snadné vyprazdňování. Nemůžete-li se vyhnout zvedání těžších předmětů, myslete na to, jak je zvedáte – zapojujte více stehenní svaly namísto břišních.

A co ta kýla vlastně je? 

Je to jakýsi otvor nebo díra v břišní stěně, kudy se vyklenují do podkoží vnitřní orgány. Jinými slovy, když je břišní stěna oslabená, může vzniknout otvor, kudy „proklouzne“ nejčastěji část střeva a vytvoří zde jakousi bouličku. Ta je nejvíce viditelná a hmatatelná vestoje, naopak vleže zmizí, protože se vnitřní orgány (střevo) vrátí na své původní místo. Kýla se projevuje nejen zmíněnou bouličkou, ale často také bolestí a pálením obzvlášť v tříslech. Průvodními příznaky může být také zácpa, nadýmání, krev ve stolici či jiné střevní potíže.

Tříselná kýla a nebezpečí uskřinutí

Zatímco u žen se častěji objevuje stehenní nebo pupeční kýla, u mužů je nejčastější tříselná kýla. Tříselná kýla je poměrně časté onemocnění, při němž dochází k proniknutí obsahu břišní dutiny přes oslabenou stěnu do podkoží v oblasti třísel. Sama o sobě není nebezpečná, může mít však vážné komplikace. Hrozí totiž takzvané uskřinutí – klička střeva se v kýle zasekne, tedy zaškrtí. Uzavřou se tím cévy, které vnitřnost zásobují krví, a to způsobuje postupné odumírání tkáně. Aby nedošlo k neprůchodnosti střev, je třeba (nejen) tříselnou kýlu zavčas zaléčit.

Jak se tříselná kýla léčí

Pokud jednou kýla vznikne, sama už nezmizí. Mění se jen její projevy a velikost – postupem času roste a může způsobovat zmíněné potíže. Pokud v tříslech, v pupíku nebo v místech jizvy nahmatáte bolestivou bouličku, navštivte praktického lékaře, který ji vyšetří pohmatem a případně nechá doplnit ultrazvukové vyšetření a navrhne řešení. Tím bývá laparoskopická operace, která dnes v naprosté většině případů nahrazuje dřívější klasickou operaci sešitím.

Laparoskopická operace je moderní způsob miniinvazivní operace bez nutnosti velkých řezů a s minimální zátěží pro pacienta. Operační zákrok se provádí endoskopicky pomocí optických nástrojů a kamery jen velmi malým řezem – na postižené místo se po odklopení pobřišnice zavede speciální syntetická síťka (záplata), která se připevní kovovými svorkami s cílem vrátit obsah kýlního vaku zpět do dutiny břišní a zeslabené místo zpevnit. Výhodou laparoskopické operace je menší pooperační bolest, zanedbatelná následná jizva a lepší a rychlejší rekonvalescence. Operace tříselné kýly se provádí v celkové anestezii, v mnoha zdravotnických zařízení i v rámci jednodenní chirurgie. Je to častý a poměrně nenáročný výkon, kterého se nemusíte obávat.

Aktuálně