Přejít k hlavnímu obsahu
Lymfa: klíčový hráč v ochraně našeho těla
15. 3. 2024
Nemoci Od hlavy k patě

Lymfa: klíčový hráč v ochraně našeho těla

Lymfa hraje klíčovou roli v udržování rovnováhy tekutin v lidském těle a zároveň efektivní imunitní odpovědi na nejrůznější nemoci.

Co je to lymfa

Lymfa (míza) je nažloutlá tekutina, která obíhá lymfatickým systémem. Má podobné složení jako krevní plazma – je tvořena převážně vodou, proteiny a bílými krvinkami. Lymfatické cévy sbírají lymfu a přenášejí ji skrze lymfatické uzliny, kde probíhá filtrace a odstranění nežádoucích látek. Lymfatický systém tak má za úkol pracovat na ochraně našeho těla před infekčními a nádorovými onemocněními. Zároveň pomáhá ke vstřebávání tuků z potravin ve střevním traktu.

Když lymfa špatně funguje

Lymfatické uzliny mohou být postiženy infekcemi, které pak způsobují otok a bolest. Chronické otoky, známé jako lymfedém, mohou nastat, když lymfa není schopna dostatečně cirkulovat a hromadí se v tkáních. Závažnějším problémem může být lymfom, což je typ rakoviny, který postihuje lymfatické buňky. Lymfom může ovlivnit lymfatické uzliny, slezinu a další části lymfatického systému, což může mít vážné následky na celkové zdraví.

Jak se projevuje narušený lymfatický systém

Pokud je váš lymfatický systém narušený, mohou se objevit příznaky jako chronická únava, potíže s trávením, časté bolesti hlavy a kloubů, přibírání na váze, infekce nosních dutin nebo dokonce vyrážka a akné. Myslete na to, že lymfě škodí také nepravidelná životospráva s přemírou sladkého, mastného a tučného, ale i každodenní stres a sedavý způsob života.

Léčba onemocnění lymfy

Pokud se rozvine infekce, k jejímu potlačení vám lékař předepíše antibiotika. Na lymfatické otoky a lymfedémy může být doporučena fyzioterapie a kompresní terapie k podpoře cirkulace lymfy. V tom nejhorším případě, kdy je diagnostikován lymfom, vyžaduje léčba chemoterapie, radioterapie či chirurgický zákrok, samozřejmě v závislosti na typu a pokročilosti onemocnění.

Tipy, jak čistit lymfatický systém

Abyste předcházeli potížím s lymfatickým systémem, případně znovu rozproudili uvízlou lymfu, doporučujeme následující:

  • hodně pijte, a to čistou vodu nebo neslazený čaj
  • dýchejte správně – tedy zhluboka
  • dbejte na pravidelný pohyb – účinné je skákání
  • otužujte se – stačí ve sprše střídáním ledové a horké vody
  • nenoste těsné oblečení, které zabraňuje cirkulaci
  • choďte na masáže, nejlépe na lymfodrenáže

V čem pomohou lymfodrenáže

Jednou z efektivních terapeutických metod je lymfodrenáž, tedy speciální technika masáže, která podporuje odtok lymfy, čímž redukuje otoky a zlepšuje průtok tekutin. Dále stimuluje imunitní systém tím, že odstraňuje odpadní látky (toxiny) a patogeny. Proti bolesti a nepohodlí spojeným s lymfatickými problémy může lymfodrenáž přinést úlevu a zlepšení životní kvality. Lymfodrenáže provádí zkušení maséři ručně. Alternativním způsobem je masáž ve speciálních nafukovacích lymfodrenážních kalhotách, kterou nabízejí různá studia.

Příspěvek 1 000 Kč na lymfodrenáže od 211


Zdravotní pojišťovna 211 odměňuje své pojištěnce, kteří absolvují preventivní screeningová vyšetření. Přispějeme vám až 1 000 Kč nad rámec ostatních programů, a to i na lymfodrenáže. Zjistěte více o programu podpory absolvování screeningového vyšetření.

Včasná diagnostika poruch lymfatického systému vede k úspěšné léčbě. Proto pokud zpozorujete neobvyklé příznaky, konzultujte svůj stav s praktickým lékařem, který navrhne další postup a léčbu.


Autor: Petra Škeříková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně