Přejít k hlavnímu obsahu
Poraněný meniskus jako častý úraz z lyžování
18. 1. 2024
Nemoci Od hlavy k patě

Poraněný meniskus jako častý úraz z lyžování

Zimní sporty, zejména lyžování, jsou naší oblíbenou kratochvílí. Právě lyžaři však často plní ordinace ortopedů s diagnózou natržený meniskus.

Jedním z častých problémů spojených (nejen) s lyžováním je poranění menisku. Že je to součást kolene, všichni víme, ale co přesně ho tvoří, jak může k jeho poranění dojít, jak poznat symptomy a jak ho správně léčit, aby se minimalizovalo riziko trvalých následků?

Co přesně je meniskus?

Slovo meniskus pochází z řeckého „půlměsíc“. Jedná se o poloměsíčitou chrupavčitou ploténku nacházející se jak ve vnitřní části kolenního klubu, tak na vnější straně kolene. Menisky mají v našich kolenech mnoho důležitých funkcí, slouží jako stabilizátory, nárazníky, vyrovnávači a zároveň rozdělovači kloubní tekutiny. Při jejich poranění dochází k menšímu či výraznějšímu omezení pohyblivosti.

Jak poranění menisku vzniká?

Poranění menisku je často spojené s náhlými pohyby a přetížením kolenního kloubu, což jsou situace běžné nejen při lyžování, ale i dalších sportech. Při lyžování může být na vině nepravidelný terén (nerovný terén nebo skoky mohou způsobit náhlé pohyby a tlaky na koleno), nesprávná technika (chybná lyžařská technika, zejména nevhodné zatáčení nebo příliš agresivní sjezdy) či nepřiměřená fyzická kondice (nedostatečná připravenost, zahřátí a rozcvičení). Pakliže trpíte na „bolavá kolena“, pořiďte si na lyže chrániče kloubů nebo speciální sportovní ortézy. 

Typickým pacientem je muž sportovec ve věku 20-30 let, u starších lidí dochází především k degenerativnímu poranění menisku, které může způsobit i běžný každodenní pohyb, například dřep.

Jak poznáte, že jste si poranili právě meniskus?

Správná diagnóza může být klíčová pro rychlou a úspěšnou léčbu. Mezi nejčastější symptomy patří:

  • silná bolest v oblasti kloubu
  • otok kolem kolene, který může značit zánět spojený s poškozeným meniskem
  • omezená pohyblivost, obtížnější nebo bolestivé ohnutí a natahování nohy
  • zvuky v kloubu, jako je cvakání nebo škrábání při pohybu kloubu

Jak se poraněný meniskus léčí

Pokud máte podezření na poranění menisku, je nezbytná návštěva lékaře, nejlépe ortopeda. Léčba může zahrnovat několik přístupů. „První pomocí“ je klid, ledování a zdvihnutí postižené končetiny do výšky, což snižuje otok a bolest. Pokud došlo pouze k menšímu poranění (natržení), lékař většinou doporučí ortopedickou pomůcku (ortézu) pro stabilizaci kolenního kloubu. Vhodná je i návštěva fyzioterapeuta, který může pomoci posílit svaly kolem kloubu a zlepšit jeho pohyblivost.

Pakliže došlo k většímu natržení či přetržení menisku, nejspíš se nevyhnete chirurgickému zákroku, který se dnes běžně provádí artroskopicky. Pomocí něj mohou lékaři natržený meniskus sešít nebo částečně odstranit jeho utrženou část. V případě závažných poranění menisku může být nutná i chirurgická náhrada menisku umělým implantátem. Aby se minimalizovalo riziko trvalých následků, je třeba co nejrychlejší rehabilitace.

Nejlepším lékem je však prevence. Buďte na lyžích i snowboardu opatrní a dodržujte Desatero pravidel FIS pro chování na sjezdových tratích.

Náš tip!

Zdravotní pojišťovna 211 přispívá z Fondu prevence na sportovní ochranné pomůcky pro děti1 500 Kč


Autor: Petra Škeříková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně