Přejít k hlavnímu obsahu
Dupuytrenova kontraktura
13. 10. 2023
Nemoci Od hlavy k patě

Onemocnění ruky zvané Dupuytrenova kontraktura

Máte potíže s úplným natažením prstům a položením otevřené dlaně na stůl? Špatně se vám uchopují předměty nebo vám padají z rukou? Možná vás postihla tzv. Dupuytrenova kontraktura.

Dupuytrenova nemoc je postižení ruky, při němž se tkáň v dlani postupně zahustí a způsobuje, že jeden nebo více prstů se stahuje a nejdou zcela natáhnout. Nastávají pak potíže nejen s natažením prstů, ale také s úchopem předmětů. Toto onemocnění obvykle postihuje čtvrtý a pátý prst ruky, ale může ovlivnit i jiné prsty.

Jak nemoc poznáte

Charakteristická je tvorbou „uzlíků“ a bělavých „pruhů“ v dlani a na prstech, které se postupně zvětšují a zužují prostor pro šlachy, které ovládají pohyb prstů. Tato postupná ztráta pohyblivosti v prstech může vést k tomu, že postižený prst se stává ohnutým a nelze ho plně narovnat. 
Její příčina není zcela jasná, může být spojena s genetickou predispozicí. Obvykle postihuje starší dospělé, především muže po 50. roce. Zajímavostí je, že Dupuytrenova kontraktura je častější u osob se severoevropským původem. Samotné onemocnění není bolestivé, ale pokud je neléčené, může dojít k omezení hybnosti ruky, a tedy trvalým obtížím.

Jak probíhá vyšetření

S podezřením na tuto nemoc navštivte ortopeda. Ten onemocnění pozná již samotným pohmatem – ztluštělé uzly a vazivové pruhy jsou většinou hmatatelné. Provede také tzv. table top test, tedy položení postižené dlaně na desku stolu. Pokud se celá plocha dlaně nedokáže dotknout podložky, znamená to potvrzení diagnózy. 

Jak se nemoc léčí

Léčba Dupuytrenovy kontraktury může zahrnovat různé metody, v rámci konzervativní léčby je to dlahování nebo mohou být aplikovány injekční preparáty (kortikosteroidy) nebo injekce látek, které rozkládají jizvení a uzly. Léčba závisí na závažnosti případu a individuálních faktorech pacienta. Dupuytrenova kontraktura může být recidivující (tedy vracející se), a proto je důležité, aby pacient byl pod dohledem lékaře. Ten může doporučit také chirurgické řešení.

Operace ruky 

Dupuytrenova kontraktura v pokročilejším stupni progrese se léčí operativně. Setkat se můžete s různými postupy, jako je fasciotomie (protětí pruhů bez jejich odstranění), dermofasciektomie (odstranění pruhů a uzlů včetně kůže) nebo aponeurotomie. Aponeuróza je plochá, šlachovitá tkáň, která obaluje nebo chrání svaly nebo jiné tkáně. A právě aponeurotomie (řezání tkáně) může být využita k odstranění postižené aponeurózy a obnovení pohyblivosti prstů. Operace probíhá šetrně s cílem nenarušit nervy, cévy a šlachy. Zákrok lze provést i ambulantně v místním znecitlivění. Rekonvalescence probíhá většinou dobře, doporučuje se časná rehabilitace ruky.
 

Aktuálně