Přejít k hlavnímu obsahu
Operace karpálního tunelu
12. 4. 2024
Nemoci Od hlavy k patě

Operace karpálního tunelu – klasicky nebo endoskopicky?

Diagnóza: syndrom karpálního tunelu. Navrhované řešení: chirurgický zákrok. Ale jakou operaci si zvolit? Shrneme vám pro a proti.

Když dochází k nadměrnému útlaku středového nervu v zápěstí, které bolí, prsty brní, ztrácí citlivost a hybnost, je nejvyšší čas vyrazit k lékaři. Pakliže nepomáhá konzervativní léčba, operace je řešením.

Jak vzniká syndrom karpálního tunelu a jak se projevuje? Přečtěte si ZDE.

Jak tomuto onemocnění předcházet? Preventivní cviky najdete ZDE

„Karpály“ se operují otevřeně i endoskopicky

Lékař-ortoped stanoví diagnózu na základě popisu obtíží pacienta a jednoduchého testu. Většinou doporučí speciální neurologické vyšetření EMG (elektromyografické vyšetření), které zjistí rychlost vedení a stísnění nervu. V případě pokročilého nálezu doporučí operaci. A nabídne dvě řešení: klasickou „otevřenou“ operaci plně hrazenou z veřejného zdravotního pojištění, anebo šetrnější endoskopickou operaci, kterou však pojišťovny nehradí, respektive vyžaduje finanční spoluúčast pacienta. Obě probíhají většinou ambulantně, v lokální anestezii, mají srovnatelný operační výsledek (s odstupem jednoho roku), liší se však postupem, náročností, ale i délkou rekonvalescence.

Otevřená technika

Původní klasická operace, takzvaně otevřená, se provádí řezem v oblasti dlaně v místním znecitlivění. Operatér při ní protne jednotlivé tkáně až na vaz, který přetne, čímž uvolní nerv. Po operaci a zhojení rány zůstává v dlani menší jizva. Někteří pacienti uvádějí, že jim i po operaci zůstávají mírné bolesti (především v místě jizvy) či funkční obtíže projevující se především sníženou silou v operované ruce. Tyto obtíže však časem, zhruba do 3-6 měsíců, odezní. Mínusy: Pakliže pracujete manuálně, je třeba počítat s delší pracovní neschopností. A zůstane vám jizva. Plus: Operaci plně hradí vaše pojišťovna.

Miniinvazivní endoskopická operace 

Modernější endoskopická operace se provádí rovněž v místním znecitlivění, a to pouze malým řezem (cca 1 cm) na zápěstí, kudy operatér zavede tzv. endoskop (výsuvný nůž s kamerou), kterým protne vaz, avšak oproti klasické operaci nepoškodí tkáně. Pro chirurga je to zákrok náročnější, pro pacienta však příjemnější. Plusy: Rychlejší zhojení rány, absence jizvy, méně bolestivá a rychlejší rekonvalescence a s tím spojený rychlejší návrat do práce (kolem 10 dnů). Není třeba ani obvaz nebo dlaha, ruka se brzy po operaci může zapojit do běžných činností. Mínus: To nejdůležitější na závěr – je třeba počítat s finanční spoluúčastí ve výši zhruba 4 000 – 12 000 Kč v závislosti na zvoleném zařízení, kde zákrok provádějí.

Jak se budete po operaci cítit?

Úlevu od bolesti ucítíte hned druhý nebo třetí den po operaci. Ostatní potíže vymizí většinou během několika týdnů (u endoskopické operace) či měsíců (u klasické operace). Po vyndání stehů v dlani po klasické operaci se doporučuje provádět tlakovou masáž v místě jizvy pro její rychlejší hojení, u obou technik také protahování a další preventivní cviky

 

ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

 

logo ZP-MVHýbejte se pravidelně s námi, nastartujte zdravější životní styl a k tomu vyhrajte atraktivní ceny. Nezapomeňte, že zdravý pohyb je naše společná výhra!

 

Každý měsíc na našem facebookovém profilu vyhlašujeme novou měsíční výzvu – sportovní aktivitu. Pokud vám daná aktivita nevyhovuje, můžete ji nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem. Odměnou za zdolání výzvy vám bude nejen zdravější tělo, lepší fyzička a dobrá nálada, ale také každý měsíc jiná věcná výhra.

 

Více informací k soutěži a kompletní pravidla naleznete ZDE.


Autor: Petra Škeříková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně