Přejít k hlavnímu obsahu
Syndrom karpálního tunelu
19. 4. 2023
Nemoci Od hlavy k patě

Syndrom karpálního tunelu jako nemoc z povolání

Pracujete často na počítači a cítíte bolest v dlani či brnění prstů? Možná vás postihl syndrom karpálního tunelu – nemoc vyvolaná stereotypní prací.

Jak se nemoc projevuje

Projevuje se mravenčením prvního až třetího prstu ruky, bolestmi v dlani, poruchou hybnosti svalů palcové strany či sníženou citlivostí ruky. Některé pacienty dokonce v noci budí ze spaní – potřebují si pak prsty protřepat, aby si od bolesti ulevili. Jejich obtíže se zhoršují při činnostech, jako je řízení auta (držení volantu), jízda na kole (držení řídítek) či tlačení kočárku, kdy dochází ke zvýšení tlaku na nerv zvenčí. 

Syndromem karpálního tunelu bývají nejčastěji postiženi nejen výše zmínění lidé pracující s myší a klávesnicí počítače, ale také řidiči, číšníci, muzikanti či pracovníci u různých strojů, například při dlouhodobém používání vrtačky. Jejich potíže jsou způsobeny kompresí (útlakem) středového nervu zvaného nervus medianus (v překladu karpální tunel) v zápěstí. 

Častěji postihuje dominantní ruku, ženy dvakrát častěji než muže, protože ženy mají přirozeně užší karpální tunely. Dle statistik je tak nejčastější výskyt této nemoci u žen mezi 50 až 60 lety.

Máte pochybnosti? Vyhledejte lékaře

Syndrom karpálního tunelu by se neměl podceňovat, jelikož se může prohlubovat a časem způsobit i nemožnost uchopování věcí – předměty mohou začít padat z rukou a může dojít až k trvalému poškození nervu. Proto je na místě včas vyhledat lékařskou péči. Diagnóza se stanovuje na základě vyšetření ortopedem nebo neurologem, který může doplnit elektromyografické vyšetření (tzv. EMG). 

Jak se karpální tunel léčí

Podle rozsahu potíží vám lékař může doporučit nejdříve konzervativní léčbu, která spočívá ve snížení zátěže ruky, ledování a mazání lokálními mastmi a gely. Pomoci může i ultrazvuková či laserová léčba, pro zmírnění otoku a uvolnění napětí také fyzioterapie. V případě větších potíží (když bude nález na EMG pokročilý), je doporučena operace, která je jedinou účinnou léčbou. Při ní dochází k dekompresi karpálního tunelu a odstranění útlaku nervu. 

Operace karpálního tunelu se provádí dnes už ambulantně bez nutnosti hospitalizace, a to tzv. otevřenou technikou se vznikem menší jizvy v dlani. K zákroku je ve většině případů používáno pouze místní znecitlivění a pacient krátce po výkonu může odejít domů. Pooperační průběh bývá nekomplikovaný, pacient však může ještě několik měsíců po zákroku pociťovat větší či menší funkční obtíže, které postupem času vymizí. Jizva v dlani se většinou hojí bezproblémově.

Jak předcházet vzniku syndromu

  • Při práci na počítači používejte ergonomickou, nejlépe vertikální myš a podložku.
  • Dělejte si častější přestávky, protahujte a uvolňujte zápěstí.
  • Snažte se nemít ruku příliš sevřenou, údery a úchopy provádějte jemněji, pomaleji.
  • Udržujte své ruce v teple. Při práci v chladu používejte rukavice.

Aktuálně