Přejít k hlavnímu obsahu
huspenina
Jídlo

Co vařit v době masopustu

Víte, jaká jídla se tradičně podávala v Čechách během masopustu? Asi tušíte, že tenhle svátek moc dietních jídel nenabízel, ale my pro vás máme masopustní kompromis, se kterým budete mít doma veleúspěch.

V období masopustu, tedy od Tří králů až k velikonoční Popeleční středě, kdy začíná velikonoční půst, se vždy v Českých zemích pořádaly bujaré taneční zábavy, zabíjačky i svatby a svátek končil velkolepým průvodem v maskách. 

Masopust býval slaven všemi – od nejchudšího lidu až po krále. Králové strojili bohaté hostiny a pořádali panovnické masopustní reje. Zábavy se konaly na venkově i ve městě. A tomu, kdo se slávy nezúčastnil, se posílala bohatá výslužka.

K těmto oslavám neodmyslitelně patřilo velmi vydatné jídlo i pití a tradičně se podávaly koblihy, jitrnice, ovar, boží milosti, pečené vepřové kolínko, tlačenka a huspenina, čočka s vejcem, škvarkové pagáče a guláš.

Náš dnešní životní styl takovým rejům už tolik nefandí, ale byla by škoda na staré obyčeje zapomínat. 
A tak než nastane období jarního detoxu, dopřejte si některou z tradičních masopustních lahůdek. My vám přinášíme recept na huspeninu neboli sulc.

Suroviny

  • sulcvepřové nožičky 8 ks
  • pepř černý 10 kuliček
  • nové koření 10 kuliček
  • tymián 1 lžička
  • bobkový list 4 ks
  • mrkev 1 ks
  • celer 1 bulva
  • petržel 1 ks
  • cibule 1 ks
  • ocet 100 ml
  • sůl

Postup přípravy

  1. Vepřové nožičky očistěte, zbavte štětin a opláchněte ve studené vodě. Poté je s kořením (pepř, nové koření, tymián a bobkový list) vařte přiklopené pokličkou asi dvě hodiny. Maso by mělo změknout tak, aby šlo snadno vykostit jen pomocí prstů.
  2. Uvařené nožičky nechte zchladnout a pečlivě vykostěte. Maso i s kůžemi nakrájejte na větší kousky. Nemelte ani nemixujte!
  3. Vývar slijte přes síto zase do hrnce, osolte ho a povařte v něm očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu kromě cibule (trvá to asi 30 minut). Na posledních pět minut přidejte najemno nakrájenou cibuli a ocet.
  4. Do vývaru k zelenině vmíchejte maso. Vše nalijte do pekáče nebo obdélníkové formy a nechte v chladu ztuhnout.

Huspeninu nakrájejte na centimetrové plátky a podávejte s chlebem.

Aktuálně